Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 54    0

Municipalitatea timisoreana a plantat opt hectare de salcie energetica, biocombustibil pentru incineratorul Colterm

Municipalitatea timişoreană a finalizat plantarea a peste 8 hectare de teren accidentat, de la periferia oraşului, cu salcie energetică ce va fi folosită drept biocombustibil pentru incineratorul Colterm.

Pe suprafaţa respectivă au fost sădiţi 110.880 de butaşi de salcie energetică aclimatizaţi, proveniţi de la producători autorizaţi. 

Până în acest moment, cheltuielile pentru amenajarea plantaţiei de salcie energetică s-au ridicat la 67.378 de lei, sumele fiind asigurate din bugetul local al municipiului Timişoara. În cursul primăverii anului 2014 se vor realiza şi lucrările de ierbicidare.

'Plantaţia de salcie energetică va contribui, astfel, la o mai eficientă utilizare a terenurilor municipalităţii, la o nouă abordare locală privitoare la producerea de biomasă exploatată într-o manieră sustenabilă, care să fie utilizată ca biocombustibil pentru producerea de energie cu emisii scăzute de bioxid de carbon', a declarat, joi, primarul Nicolae Robu.

Terenul respectiv nu putea fi utilizat de primărie în alte scopuri de amenajări peisagistice, fiind traversat de linii electrice aeriene afectate de reglementări privitoare la asigurarea de zone de protecţie.

'Municipiul Timişoara, prin Strategia privind schimbările climatice şi Planul strategic de acţiune privind combaterea, atenuarea şi adaptarea la efectele schimbărilor climatice, are ca obiectiv major reducerea emisiilor de bioxid de carbon pe teritoriul său cu cel puţin 20% până în anul 2020. (...) Ţinând cont de toate aceste considerente, autoritatea publică locală trebuie să fie un exemplu în ceea ce priveşte abordarea unor culturi energetice de biomasă, prin realizarea pe acest teren a unei plantaţii de salcie energetică', a adăugat Robu. 

Salcia energetică (Salix viminalis) are o creştere rapidă (de până la 3-3,5 cm/zi în perioada de creştere activă) şi o mare putere de regenerare, putând produce începând cu anul al doilea de la plantare, în medie, 30 de tone de biomasă anual/hectar. Planta se poate utiliza ca şi biocombustibil cu o mare putere calorică şi se poate utiliza în industria lemnului şi a hârtiei, în industria farmaceutică, în horticultură - pentru constituirea unor perdele de protecţie, atât a culturilor cât şi a căilor de comunicaţie, la ameliorarea terenurilor degradate etc. Cultura se poate exploata circa 25 de ani. AGERPRES

Citeste si...

19 Decembrie 2013
 1360    0
17 Decembrie 2013
 8947    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu