Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 65    0

Un aliment pe care il mancam zilnic creste riscul de Alzheimer

alzheimer
Toate alimentele cu continut mare de carbohidrati, inclusiv painea integrala au efecte extrem de nocive asupra creierului uman, favorizand aparitia dementei si a altor boli grave, potrivit neurologului David Perlmutter.

In cartea sa recent aparuta, Grain Brain: The Surprising Truth About Wheat, Carbs, and Sugar – Your Brain’s Silent Killers, el sustine ca, in multe cazuri, bolile ce afecteaza creierul au o origine alimentara. Perlmutter sustine ca e necesar sa ne intoarcem la modul de alimentatie al oamenilor primitivi, alimentatie despre care se crede ca ar fi cuprins cca. 75% grasimi si doar 5% carbohidrati (glucide). Prin contrast, dieta americana moderna contine aproximativ 60% carbohidrati si 20% grasime. (In ambele cazuri, restul alimentatiei este reprezentat de proteine – cca. 20%). 

In cartea sa, Perlmutter sustine ca efectele unei diete bogate in carbohidrati sunt devastatoare pentru creier. ”Hrana pe care o mancam inseamna mai mult decat macronutrientii din ea - proteine, carbohidrati si grasimi. Este informatie. Si, cu fiecare inghititura de mancare, aceasta informatie interactioneaza cu genomul nostru, modificandu-I functionarea genetica”, a spus el, intr-un interviu recent. Genele umane, sustine neurologul, au evoluat timp de milenii adaptandu-se la o dieta bogata in grasimi si saraca in carbohidrati. Dar azi, noi ne hranim organismul intr-un mod exact opus, ceea ce pare sa aiba consecinte majore asupra creierului. 

Un studiu realizat de Clinica Mayo si publicat in Journal of Alzheimer’s Disease arata ca persoanele de peste 70 de ani cu o dieta bogata in carbohidrati au un risc de 3,6 ori mai mare de a suferi de afectarea usoara a functiilor cognitive, comparativ cu cu cei care consuma putini carbohidrati. In schimb, subiectii care aveau alimentatie cea mai bogata in grasimi erau cu 42% mai putin predispusi sa sufere de afectarea functiilor cognitive, comparativ cu cei ale caror diete era cele mai sarace in grasimi. Alte cercetari, publicate in New England Journal of Medicine, aratau ca persoanele care au glicemia (nivelul de glucoza in sange) fie si usor crescut – prea putin pentru a fi diagnosticate cu diabet de tip 2 – aveau totusi un risc semnificativ mai mare de a suferi de dementa. (sursa: doctorulzilei.ro)

Citeste si...

22 Noiembrie 2015
 4971    0
21 Noiembrie 2015
 18029    1
19 Noiembrie 2015
 1423    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu