News Flash:

Alimentul cu efecte spectaculoase in cancerul de san

15 Aprilie 2018
1614 Vizualizari | 0 Comentarii
aliment

Alimentele din soia sunt sigure pentru a fi consumate de femeile diagnosticate cu cancer la san, putand fi chiar benefice pentru sanatatea acestora, a demonstrat o noua cercetare publicata luni în jurnalul ''Cancer'' al Societatii Americane pentru Cancer, informeaza Medical Xpress si EurekAlert!. 

Rezultatele cercetarii ar putea ajuta la rezolvarea controverselor cu privire la potentiala asociere dintre consumul de soia si cancerul de san. 

Produsele din soia se numara printre cele mai sanatoase alimente pentru dieta omului, însa continutul bogat în estrogen al acestei plante leguminoase a starnit îngrijorare cu privire la potentialul risc de cancer de san din cauza influentei pe care nivelurile mari ale acestui hormon le-ar putea avea asupra cresterii si raspandirii celulelor canceroase.

''În cadrul studiilor de laborator s-a demonstrat ca izoflavonele - componentele din soia care au proprietati similare estrogenului - încetinesc raspandirea celulelor canceroase, iar analizele epidemiologice efectuate pe femei din Asia de Est cu cancer de san au relevat o legatura între aportul ridicat de izoflavone si reducerea mortalitatii; însa, alte cercetari au sugerat ca efectele izoflavonelor, similare estrogenului, pot reduce eficacitatea terapiilor hormonale folosite pentru tratarea cancerului de san'', sustine dr. Fang Fang Zhang de la scoala Friedman pentru stiinta si Politica Nutritiei din cadrul Universitatii Tufts.

"Din cauza acestei disparitati, a ramas o necunoscuta daca aportul de izoflavone ar trebui încurajat sau evitat în ceea ce priveste pacientele cu cancer la san", a explicat aceasta. 

Testul care iti spune daca ai risc crescut de cancer la san si ovare

Pentru a face lumina, dr. Zhang si colegii sai au studiat relatia dintre consumul de izoflavone si decesele a 6.235 de femei din Statele Unite si Canada, care primisera diagnosticul de cancer de san. Pe o durata de circa noua ani, cele care au mancat cantitati importante de izoflavone au prezentat un risc cu 21% mai mic de deces în comparatie cu femeile care au inclus în dieta lor cantitati mai mici de izoflavone.

Rezultatul a fost, în cea mai mare parte, limitat la femeile cu celule mamare canceroase cu receptori hormonali negativi si la femeile care nu urmau o terapie anti-estrogenica, precum tamoxifenul (care blocheaza efectul estrogenului). Spre deosebire de alte cercetari realizate anterior, aportul ridicat de izoflavone nu a fost asociat cu un procent mai mare de mortalitate în randul femeilor care au beneficiat de terapie hormonala. ''Pe baza rezultatelor noastre, nu se observa nici un efect negativ al consumului de alimente din soia printre femeile tratate cu terapie endocrina'', a completat dr. Zhang.

"În cazul femeilor cu cancer de san cu receptori hormonali negativi, produsele alimentare din soia ar putea avea un efect protector. La femeile care nu au beneficiat de tratament bazat pe terapia endocrina s-a observat o asociere mai mica, însa semnificativa din punct de vedere statistic", a explicat cercetatoarea.

Peste 20% dintre pacientele cu cancer cu statut estrogenic sau progesteronic au receptori hormonali negativi, acestea avand mai putine sanse de supravietuire spre deosebire de cazurile cu receptori hormonali pozitivi.

"Descoperirile noastre sugereaza ca sansele de supravietuire ar putea fi mai mari în cazul pacientelor care au un consum mai mare de izoflavone", a notat Esther John de la Institutul pentru Prevenirea Cancerului din California, potrivit sursei citate.

Primele indicii ca o femeie are cancer la san

Cercetatorii noteaza ca în cadrul studiului au fost luate în calcul doar sursele de izoflavone obisnuite în alimentatie, nu si cele prezente în suplimente.

Modul în care izoflavonele actioneaza asupra celulelor mamare canceroase nu este înca cert, însa oamenii de stiinta au evidentiat ca acestea au, printre altele, efecte antioxidante, antiinflamatorii si antiangiogenetice care ar putea influenta persistenta si raspandirea tumorii.


alimentele soia diagnosticate san cancer
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1138 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005724 (s)