News Flash:

ALERTA METEO! Furtuni puternice si precipitatii masive, pana marti dimineata. Cat mai dureaza canicula

7 August 2017
955 Vizualizari | 0 Comentarii
furtuna
ANM avertizeaza ca la inceputul saptamanii viitoare, in zonele de Nord si Centru ale Romaniei se vor inregistra furtuni puternice si precipitatii de pana la 50 de litri de apa pe metrul patrat, in timp ce in Sud va fi in contiuare canicula, iar indicele temperatura-umezeala va depasi pragul critic.
„Din aceasta seara si pana marti diminata vor fi intervale in care sa fie ploi cu caracter torential, vijelii, descarcari electrice si gridina, iar cantitatile de apa sa depaseasca, izolat 40-50 de litri de apa pe metrul patrat. Astfel de fenomene se vor produce preponderent, incepand cu aceasta noapte, in Crisana, Maramures, Transilvania, Banat si cea mai mare parte a Moldovei. Incepand de luni noapte, furtunile vor avea loc in special in zonele deluroase, de munte, in Transilvania, Moldova si Maramures”, a declarat pentru, MEDIAFAX, meteorologul Administratiei Nationale de Metorologie (ANM) Meda Andrei.
Aceste fenomene de instabilitate atmosferica pot sa apara si in regiuni din Sud si Sud-Est, dar cu precadere incepand de luni seara si in prima parte a zilei de marti, precizeaza reprezentantii ANM. In schimb, zona de Sud a Romaniei va fi in continuare afectata de canicula.
„In Sud si Sud-Est, luni si marti persista valul de caldura, de aceea avem un Cod Portocaliu, valabil luni in Oltenia, Muntenia si Dobrogea, unde se va mentine disconfortul termic accentuat, cu temperaturi intre 36 si 39 de grade Celsius. Cele mai mari temperaturi se vor inregistra in judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Constanta si in zona Capitalei. De asemenea, indicele temperatura-umezeala va fi cuprins intre 82 si 84 de unitati, deci foarte, foarte cald. Noptile raman tropicale si minimele nu vor cobora sub 20 de grade Celsius”, a mai explicat meteorologul de serviciu.
De marti, temperaturile vor mai scadea cu cateva grade, precizeaza meteorologii, iar disconfort termic nu se va mai inregistra decat local in Lunca Dunarii. Totusi, maximele vor atinge 35-37 de grade Celsius, deci temperaturile nu scad semnificativ.
ANM a emis un cod portocaliu de canicula valabil luni in Oltenia, Muntenia si Dobrogea. De asemenea, Crisana, Maramures, Transilvania, Banat si cea mai mare parte a Moldovei se afla sub  atentionare cod galben de ploi. 
Astfel, luni, valul de caldura va persista in Oltenia, Muntenia si Dobrogea, unde disconfortul termic se va mentine deosebit de accentuat.
Temperaturile minime nu vor cobori sub 20 de grade.
In judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Constanta si in zona joasa a judetului Mehedinti, precum si in municipiul Bucuresti, temperaturile maxime se vor situa frecvent intre 36 si 39 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va fi de 82...84 de unitati.
In nordul Olteniei, Munteniei si al Dobrogei temperaturile maxime vor fi cuprinse, in general, intre 34 si 36 de grade.
Pe de alta parte, de duminica seara pana luni dimineata, se vor inregistra vijelii, ploi torentiale, frecvente descarcari electrice si grindina in regiunile vestice, nordice, centrale si nord-estice si zonele de munte.
Astfel de fenomene vor fi mai frecvente de duminica seara pana luni dimineata la munte, in Crisana, Maramures, Transilvania, Banat si in cea mai mare parte a Moldovei. Cantitatile de apa vor depasi local 20 l/mp si izolat 40...50 l/mp. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1188 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007268 (s)