News Flash:

ALERTA de inundatii pe rauri din Timis si Caras-Severin

12 Ianuarie 2015
1545 Vizualizari | 0 Comentarii
Hidrologii au emis avertizari cod portocaliu de inundatii pe raurile Barzava, Moravita, Caras, Nera si Poganis din judetele Timis si Caras-Severin, si cod galben pe rauri din judetele Bihor, Hunedoara, Arad, Timis si Caras-Severin.
Potrivit avertizarii transmise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, ca urmare a situatiei hidrometeorologice din bazinul hidrografic Poganis, a propagarii viituriilor formate in amonte, a precipitatiilor inregistrate in ultimele patru ore si a topirii zapezii, se instituie cod portocaliu pe raul Poganis, pe sectorul aferent statiei Valeapai, din judetul Caras-Severin.
"Pe baza informatiilor actuale, se prognozeaza o valoare maxima de nivel in sectiunea statiei Valeapai de 380 de cm (cu 130 cm peste cota de inundatie), in data de 12.01.2015, orele 2:00 - 5:00", se arata in avertizarea INHGA.
Codul portocaliu pe raul Poganis a intrat in vigoare duminica, la ora 21.15 si este valabil pana luni, la ora 8.00.
Raul Barzava, pe sector aval de statia hidrologica Gataia, si cursul inferior al raului Moravita, ambele in sectorul indiguit din judetul Timis, vor fi sub avertizare cod portocaliu incepand de duminica, ora 16.00, pana luni, la ora 18.00.
Sub avertizare cod portocaliu vor fi, duminica, intre orele 16.00 si 22.00, raul Caras, in sectorul aval de statia Varadia, si raul Nera, in sectorul aval de statia Sasca Montana, in judetul Caras-Severin. Cotele de inundatii ar putea fi depasite pe cele doua rauri ca urmare a propagarii viiturilor formate anterior.
De asemenea, vor fi sub avertizare cod galben, de duminica, ora 16.00, pana luni, la ora 18.00, raurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega (judetul Timis), Timis, Barzava, Moravita, Caras si Nera (judetele Caras-Severin si Timis).
Tot sub cod galben vor fi, de duminica, ora 16.00, pana luni, la ora 09.00, unii afluenti din bazinul superior al Crisului Negru (judetul Bihor), ai Muresului inferior si Crisului Alb (judetele Hunedoara si Arad).
Fenomenele hidrologice periculoase in bazinele hidrografice Crisul Negru, Crisul Alb si Muresul inferior se pot produce mai ales pe afluenti de grad inferiori ai raurilor, iar nivelurile maxime pot fi influentate semnificativ de evolutia formatiunilor de gheata, a precizat INHGA.
Hidrologii au precizat ca avertizarile au fost emise ca urmare a propagarii viiturilor formate anterior, a topirii formatiunilor de gheata si a prognozei meteorologice pentru urmatoarele 24 de ore.
Meteorologii au emis o avertizare cod galben pentru judetele Caras-Severin, Hunedoara, Gorj, Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea, Bacau, Neamt, Suceava, Maramures, Bistrita-Nasaud, Mures, Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Alba, Cluj si Bihor.
Potrivit avertizarii, incepand din 11 ianuarie, ora 16.00, pana in 12 ianuarie, ora 12.00, in toate zonele de munte va ninge, iar vantul va avea intensificari cu viteze care, pe crestele inalte, mai ales ale Carpatilor Meridionali si de Curbura, vor depasi 80-90 de kilometri pe ora la rafala, viscolind si troienind zapada.
In restul teritoriului, vantul va sufla cu viteze de 45-55 de kilometri pe ora, iar in Oltenia se vor atinge 60-70 de kilometri pe ora la rafala. In judetele avertizare vor fi precipitatii slabe, predominant ninsoare in regiunile intracarpatice si in nordul Moldovei si mai ales ploi in sud si sud-est, in unele zone fiind posibila producerea de polei. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1157 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005534 (s)