News Flash:

ALERTA! Cod portocaliu de canicula vineri si sambata. ANM ia in considerare instituirea unui COD ROSU! Restrictii de circulatie, in 20 de judete

30 Iunie 2017
1187 Vizualizari | 0 Comentarii
canicula2
Vremea va continua sa se incalzeasca vineri, astfel ca valul de caldura se va intensifica si va cuprinde cea mai mare parte a tarii. Au fost emise un cod galben si unul portocaliu pentru aproape toata Romania. De asemenea, au fost anuntate restrictii de circulatie, iar primariile au luat masuri specifice pentru vremea caniculara.
Cod portocaliu si galben, sambata
Sambata, 1 iulie, valul de caldura va persista in cea mai mare parte a tarii si se va accentua semnificativ in regiunile extracarpatice, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In Oltenia, Muntenia, Dobrogea si in cea mai mare parte a Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat si se vor inregistra frecvent temperaturi maxime de 37...40 de grade, mai ridicate in Campia Romana. Minimele nocturne se vor situa in general peste 20 de grade.

Cod portocaliu si galben, vineri
Vineri, 30 iunie, valul de caldura va persista si se va accentua in cea mai mare parte a tarii, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In sudul Banatului, in cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei si in sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat si se vor inregistra frecvent temperaturi maxime de 37...39 de grade. In Lunca Dunarii, izolat, vor fi valori de 40 de grade. Minimele nocturne se vor situa in general peste 20 de grade.
In Crisana, cea mai mare parte a Banatului, sudul Transilvaniei, nordul si centrul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa in general intre 33 si 36 de grade.
Aproape 400 de persoane au cerut ajutorul medicilor, in Bucuresti, in prima jumatate a zilei, Serviciul de Ambulanta al Capitalei actionand cu intreg personalul disponibil pentru a face fata solicitarilor. La umbra, temperatura aerului a depasit 34 de grade Celsius.
"In weekend, in zona litoralului va fi foarte cald, temperaturile vor depasi in aer 30 de grade Celsius. De asemenea, noptile vor fi tropicale, cu minime de peste 20 de grade Celsius. In zona de munte va fi putin mai bine, dar temperaturile vor fi mult mai ridicate fata de normalul acestei perioade. Iar dupa-amiaza zilei de sambata si pe parcursul zilei de duminica in anumite intervale pot aparea fenomene severe, cum ar fi ploi torentiale, descarcari electrice si intensificari ale vantului cu aspect de vijelie. Deci, in afara de faptul ca va fi vald, dupa-amiaza si seara vor fi intervale in care se pot produce furtuni", a declarat meteorologul ANM, Meda Andrei.
 
ANM: Posibil cod rosu de canicula vineri
Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat miercuri ca ia in calcul pentru vineri posibilitatea emiterii unui cod rosu de canicula, avand in vedere ca in Oltenia si Muntenia sunt preconizate si 40, 42 sau chiar 43 de grade Celsius, potrivit Elenei Mateescu, director executiv ANM.
"In cursul diminetii de vineri, este posibil pe baza materialelor de la acest moment sa luam in considerare emiterea unui cod rosu de canicula pentru zonele Oltenia si Muntenia pentru ca in aceste zone se anticipeaza valori de peste 40, 42, posibil izolat, 43 de grade in special in Lunca Dunarii. Tinand cont de perioada in care ne aflam, sfarsitul lunii iunie si inceputul lunii iulie, prin atingerea acestor valori, este posibil sa inregistram ca aceste zile sa fie cele mai calduroase zile din istoria masuratorilor meteorologice pentru ca, in mod obisnuit, in data de 1 iulie, la nivelul Romaniei, maximele absolute sunt situate intre 35 si 37 de grade", a declarat Elena Mateescu, director executiv ANM.
Sambata si duminica, ploi, vijelii si caderi de grindina
Meteorologii sustin ca in cursul noptii de sambata si in cursul zilei de duminica vor fi inregistrate ploi, vijelii si caderi de grindina. Mediafax.ro

vremea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1242 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004742 (s)