News Flash:

ALARMANT! Populatia Romaniei se reduce cu cinci romani pe ora. Suntem pe locul doi dupa Siria la MIGRATIE!

1 Iulie 2018
811 Vizualizari | 0 Comentarii
populatie

Romania, in anul Centenarului, se confrunta cu cel mai mare dezastru demografic de pana acum. Datele arata ca in fiecare ora populatia scade cu 5 romani, iar unde nu scade, pleaca, deoarece suntem pe locul doi la migratie. In acest conditii se pune intrebarea cine va fi aici peste alti 100 de ani.
Rata totala de fertilitate in Romania a scazut sub pragul critic (de 2,1 sub care are loc scaderea populatiei) ajungand la un minim istoric de 1,428 la care vorbim de un declin demografic in care populatia se reduce cu cinci romani in fiecare ora. Datele apar intr-un proiect depus la Parlament prin care se incurajeaza nasterile noi, iar mamele sa poata iesi la pensie mai devreme.Un document care arata ca in tara nostra se nasc sub 200.000 de copii pe an.
"Daca se mentine acelasi ritm, in 15-20 de ani va fi pusa in dificultate atat piata muncii ce va ramane fara salariati cat si bugetele de sanatate si de pensii care vor avea nevoie de sprijn tot mai mare de la bugetul de stat", se mentioneaza in proiectul depus la Senat si semnat de zeci de parlamentari.

Moldova a inregistrat, de exemplu, in ultimii 20 de ani, o reducere la jumatate a natalitatii. In 1990, in Vaslui, se nasteau 8.377 de copii, iar in 2010 numarul acestora a ajuns la 4.464. Practic se inregistreaza o prabusire a natalitatii cu 47%. Scaderi majore se inregistreza si in celelalte judete: Botosani (46%), Neamt (44%), Bacau (42%) si Galati 40%.

Infertilitatea este si ea o problema majora. Statisticile aratau, in urma cu cativa ani, ca circa 25% dintre tinerele cupluri au probleme de infertilitate.

Statul a incercat sa vina cu un program national in acest sens. Totusi, acesta nu prevede o suma care sa acopere integral procedura de fertilizare in vitro, mai ales daca ea trebuie repetata.

Potrivit normelor anuntate pentru 2017-2018, numarul procedurilor decontate in cadrul acestui program este de 835, iar suma alocata este de 6.188 lei pentru o procedura, una singura fiind aprobata pentru un cuplu care se incadreaza in criteriile de eligibilitate.

In Bucuresti, primarul Gabriela Firea a lansat un program care a aratat reala problema si interesul. Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, in martie 2018, proiectul de hotarare care prevede acordarea de vouchere in valoare de 13.800 de lei cuplurilor infertile pentru acoperirea costurilor pentru fertilizarea in vitro. De asemenea, proiectul prevede si stabilirea unui buget multianual de 10.800.000 de lei, pentru perioada iunie 2018 – decembrie 2019, pentru aproximativ 1.000 de beneficiare.

167 de cupluri s-au inscris in 14 iunie, in prima zi, in programul derulat de Primaria Capitalei “O sansa pentru cuplurile infertile”.

Doar ca acest ajutor nu poate remedia situatia existenta la nivel national, iar in zona rurala ramane si problema legata de lipsa de diagnosticare si tratament.

Mai sunt si cupluri, nu putine, care amana nasterea unui copil din cauza problemelor economice.

Un studiu facut public de Institutul National de Statistica indica faptul ca, in cel mai pesimist scenariu, in anul 2060, in Romania populatia va fi de 12,5 milioane locuitori, iar varianta medie- Romania ar urma sa aiba o populatie rezidenta de 13,8 milioane locuitori.

La toate se adauga exodul populatiei.

Potrivit ultimelor estimari, peste cinci milioane de romani sunt in strainatate. Un raport ONU subliniaza ca suntem pe locul doi, dupa Siria, in ceea ce priveste migratia in ultimii 10 ani.

„Romania nu are o evaluare serioasa a deficitului de pe piata fortei de munca pe sectoare si ocupatii si este departe de a avea o abordare sistematica a imigratiei ca forta de munca si tampon pentru imbatranirea populatiei”, a spus, recent, Luciana Lazarescu, de la Centrul de cercetare si documentare in domeniul integrarii imigrantilor (CDCDI), in cadrul conferintei finale a proiectului de cercetare „Move”.

Cotidianul Gandul si agentia MEDIAFAX vor lansa, in curand, o campanie media cu privire la situatia romanilor plecati, dar si efectele exodului. Vor fi abordate teme precum generatia nascuta peste hotare, care nu mai stie limba romana, satele ramase goale acasa, dar unde se ridica zilnic vile din banii trimisi, pana la depresie, boala crunta de care sufera multi dintre cei plecati si cum s-a nascut "Sindromul Italia".

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1258 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006376 (s)