News Flash:

Afaceri inchise de pesta porcina: „Nu se salveaza nimic, se ucide tot. Renunt cu totul la afacere”/ Lider sindical: Focarul de pesta porcina africana a fost PROVOCAT

27 Iulie 2018
952 Vizualizari | 0 Comentarii
pesta porcina

440 de focare de pesta porcina africana au fost confirmate in acest an in Romania, doua dintre acestea fiind la firme. Dincolo de datele oficiale, dezastrul descris de fermieri arata efectele epidemiei: „Nu se salveaza nimic,se ucide tot”, spune un fermier decis sa renunte la afacere.
Afaceri inchise de pesta porcina

Patronul procesatorului de carne Carniprod Tulcea, Nicolae Ciuleac, care a sacrificat deja, din cauza pestei porcine 27.000 de porci, spune ca are pagube de 10 milioane de euro si intentioneaza sa cumpere pe viitor carne din Austria.

„Mai sunt 18.000 de porci de omorat din aproximativ 45.000. Nu se salveaza, nu conteaza ca este bolnav sau nu, se ucid. Nu se mai pune problema ca este bolnav sau nu. Se ucide tot ce se numeste specia porc. Ce voi face eu pe viitor? Nu mai fac niciodata, o sa cumpar din Austria carne si de unde gasesc in strainatate. Voi renunta la activitatea de crestere a porcinelor, in conditiile acestea, nimeni nu vrea sa creasca porci aici, deci nu se poate asa ceva", a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicolae Ciuleac.
Omul spune ca in zona Tulcea situatia a ajuns una critica "si nu mai facem porc, asta e. Asa s-a hotarat in consiliul acesta administrativ si asociatii vor, pentru ca pierderile sunt mari, am investit in zootehnie foarte multi bani, daca nu folosesti activele acestea, le-ai facut degeaba. Daca consideram tot, si pagubele colaterale si faptul ca nu merge societatea, si pierderile societatii, si a celor 30 si ceva de magazine, daca le adunam pe toate la un loc se aduna la vreo 10 milioane de euro. Fabrica sta, salariile merg, acestea sunt cheltuieli colaterale, salariile, nu pot sa dau oamenii afara. Mie mi se rupe inima”, a mai spus Nicolae Ciuleac.

De la inceputul acestui an, au fost confirmate in Romania 440 de focare de pesta porcina africana (PPA) la porci domestici, dintre care 438 in gospodariile populatiei si doua in exploatatii comerciale, arata datele oficiale ale Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Prefectul din Tulcea da neputincios din umeri si spune ca doua din cele mai mari companii de procesare a carnii din Tulcea au fost afectate de pesta.

„Noi avem patru procesatori mari in judet. Avem Carniprod Tulcea, cu 47.000 de capete, avem Pigcom-ul, cu 19.000 de capete si doi mici, cu 1000, respectiv 2000 de capete. Din nefericire, au fost afectati atat Carniprod-ul, cat si Pigcom-ul. La Carniprod estimam ca in cateva zile terminam operatiunea de asomare si ucidere, iar la Pigcom ieri a venit rezultatul final dat de Bucuresti, pentru ca exista o procedura. In prima faza se primeste rezultatul de la DSVSA Tulcea, este suspiciune, chiar daca el este 99,9 %, trebuie sa asteptam si rezultatele de la centru. Din nefericire sunt pozitive, avem pesta si la Pigcom. Pericolul creste in momentul in care se semnaleaza multe focare aproape de ferma", a declarat Lucian Furdui, prefect al judetului Tulcea, pentru MEDIAFAX.

Acesta da asigurari ca procesatorii afectati vor fi sprijiniti. Asta daca mai vor si mai pot sa isi tina afacerile in picioare. „Inca de vineri, primele dosare au fost aprobate si o parte din oameni au deja banii in cont, in ceea ce priveste despagubilirile. Din momentul in care au anuntat porcul bolnav se deplaseaza la fata locului organele DSV pentru operatiunea de asomare a suinelor, dar se deplaseaza si reprezentanti din comisiile de evaluare, dupa care se intocmesc dosarele, tinand cont de mai multe criterii, nu sunt sume de bani fixe. Porcii sunt diferiti. Sumele sunt acordate de statul roman, prin ANSVSA. La Carniprod au in jur de 47.000 de capete si au si porci de rasa, care ajung si la cateva mii de euro bucata. Pozitia geografica nu ne avantajeaza aici. Virusul se raspandeste cu o rapiditate de nedescris. Acum doua luni a aparut la Tulcea si acum avem sase judete afectate. Noi am luat toate masurile. In momentul acesta avem jumatatea de nord-est a judetului afectata”, a mai spus prefectul.

Sute de animale sacrificate in Ardeal

In zona de sud-est a Romaniei, evolutia bolii este agresiva, avand in vedere specificitatea zonei, fapt constatat si de expertii Comisiei Europene, care au fost prezenti in focare.

„Este o situatie trista ceea ce se intampla, imi pare rau pentru colegii afectati de aceasta nenorocire. Cum incercam sa ne revenim putin si sa ajungem la performanta, cum primim un picior undeva. DSV-urile ar fi mai in masura sa spuna cauzele acestor focare de pesta porcina”, a afirmat Cosmin Moldovan, directorul general al unei carmangerii din judetul Cluj.

In Ardeal, au fost confirmate 18 focare de pesta porcina africana in judetul Bihor, fiind sacrificate peste 200 de animale. Producatorii cer explicatii tot autoritatilor.

Reprezentantii DSVSA Bihor au declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX ca focarele au fost diagnosticate pe raza localitatilor Crestur, Olosig, Cherechiu, Sanicolaul de Munte, Abramut, Chesereu, Cubulcut si Albis – la porcii domestici, si respectiv la porcii mistreti in Cubulcut, Fondul de vanatoare 9.

Dragoş Frumosu, FNSIA: Focarul de pestă porcină africană a fost provocat

Fenomenul pestei porcine africane a fost provocat, iar autorităţile sunt vinovate pentru extinderea focarelor, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.

„Cred că acest focar a fost provocat. În primul rând faptul că a apărut în Tulcea, unde era şi o mare fabrică de produse din carne, care a închis. Pe de o parte, respectivul investitor şi-a pierdut afacerea, a pierdut foarte mult, pentru că îi este foarte greu să revină, iar pe de altă parte, sunt locurile de muncă pierdute ale oamenilor”, a declarat Dragoş Frumosu.

„Acum dacă stau să mă gândesc că acest focar s-a extins extraordinar de repede, atunci ce putem să credem, logic? Sau instituţiile statului nu şi-au făcut datoria şi nu au izolat focarul, sau într-adevăr discutăm despre altceva, pentru că extinderea asta înseamnă fie o neglijenţă din partea autorităţilor, fie o transmitere zonală la nivel de judeţe”, a adăugat Frumosu.

Potrivit liderului sindical, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) trebuia să izoleze focarul şi să stopeze răspândirea virusului.

„Faptul că la două săptămâni, maxim trei, după fenomenul Tulcea începem să găsim şi în alte părţi, te pune pe gânduri şi atunci parcă aş elimina neglijenţa şi măsurile şi asta vizavi de măsuri numai autorităţile pot să precizeze ce au făcut, dar apariţia şi focarelor dă altceva de gândit”, spune Frumosu.

„Dacă fac o analiză şi mă uit că industria cărnii, morăritul şi panificaţia sunt cam singurele subramuri din industria alimentară cu o dezvoltare mare şi investiţii româneşti, mă pune iar să trag nişte concluzii care nu aş vrea să fie pripite şi care aş vrea să fie numai ca şi o gândire personală exprimată. Pentru că industria uleiului înseamnă în momentul de faţă 90% investii străine, industria zahărului înseamnă 90% investiţii străine, industria băuturilor răcoritoare sau berile 100%, industria de procesare a laptelui şi produselor lactate înseamnă 90% investiţii străine, deci morăritul, panificaţia şi industria cărnii au rămas două sectoare cu preponderenţă a investiţiilor româneşti, şi atunci de gândeşti la lucrurile astea”, a adăugat Frumosu.

În privinţa efectelor pe care fenomenul pestei porcine îl poate avea asupra industriei, dar şi a României, Dragăş Frumosu a precizat că ţara noastră va fi nevoită să importe mai multă carne pentru consum şi procesare, iar tot mai multe ferme autohtone riscă să-şi închidă porţile.

„Efectul poate fi dramatic pentru că fermele noastre sunt închise şi suntem obligaţi să importăm mai multă carne pentru procesare şi pentru consum ca atare, iar în al doilea rând va fi un cerc închis, iar dacă se depăşeşte un anumit procent de animale cu pestă porcină ca exportul produselor româneşti din carne să fie limitat, poate chiar interzis, sau să se facă dovada că este făcut din carne din import. Este un fenomen prin care am mai trecut în urmă cu 10 ani şi ne-a costat vreo patru ani de interzicere de export”

În privinţa subvenţiilor, liderul sindical a precizat că fondurile pe care autorităţile le-au cerut săptămâna trecută Comsiei Europene sunt bine venite pentru fermierii afectaţi de virusul pestei porcine africane, însă chiar dacă subvenţiile „vin acum, construirea unei activităţi noi în acest domeniu înseamnă timp”.

„Subvenţiile sunt bine venite pentru oamenii ăştia, care riscă pierderea afacerii, sau pierderi foarte mari, numai dacă ei vin undeva mai înspre iarnă nu mai faci nimic cu ei, îşi acoperă nişte găuri, dar afacerea este închisă, dacă ar venit acum imediat aceşti bani ar fi foarte bine, dar imaginati-vă că acest fenomen de pestă conduce la arderea tuturor grajdurilor şi a tot ce se întâmplă în acele zone, dacă lucrul este extins şi chiar dacă vin acum, construirea unei activităţi noi în acest domeniu înseamnă timp”.


focare pesta porcina
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1214 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006278 (s)