News Flash:

veste tristă pentru evazioniști

A intrat în vigoare legea care obligă firmele să folosească POS

3 Iulie 2024
140 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto cugetliber ro

A intrat în vigoare legea care obligă firmele să folosească POS. Mai exact, „persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului au obligaţia de a asigura implementarea şi de a accepta cel puţin un instrument de plată fără numerar”, se precizează în norma legislativă.

În principiu, comercianții de diferite dimensiuni, inclusiv patronii de restaurante, cârciumi, florării, buticuri, patiserii etc., ar trebui să accepte plata cu cardul.

„Prin noile reglementări, se va limita evaziunea fiscală. Agenţii economici trebuie să înţeleagă că este datoria tuturor să-şi fiscalizeze veniturile. Să vă dau un singur exemplu: pe zona de baruri, evaziunea era în floare, se vindeau 10 sticle de votcă, iar în acte apărea doar una. Era aşa-zisele vânzări ascunse, plăţile se făceau doar numerar. Prin noul sistem, totul este înregistrat”, a afirmat, pentru Ziarul Cuget Liber”, o sursă din ANAF.

În cazul agenților economici care nu au utilizat până acum plata cu cardul, situația este dificilă. Pentru cei obișnuiți să lucreze doar cu încasări în numerar, adaptarea la noile cerințe este extrem de complicată. Cu toate că au trecut ceva timp de la intrarea în vigoare a noii legi, încă mai există unităţi - şi private, şi de stat - în care nu se pot face plăţi pe card.

Cu toate că a trecut ceva timp de la intrarea în vigoare a noii legi, încă mai există unităţi - şi private, şi de stat - în care nu se pot face plăţi pe card. „Agenţii economici ar fi bine să se conformeze cât mai curând, pentru că amenzile sunt usturătoare, putând ajunge până la 50.000 de lei”, a precizat reprezentantul ANAF.

În afară de rolul său în combaterea evaziunii fiscale, introducerea sistemului POS aduce și o serie de avantaje.

 „În primul rând, nu mai stai teancul de bani, legat cu elastic, în buzunar. Este o modalitate elegantă şi sigură de plată. În plus, agenţii economici pot oferi serviciul de avans în numerar, maximum 500 de lei, la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituţiile acceptante şi pot acorda avansuri în numerar. Atenţie! Dacă aveţi nevoie de acest serviciu, oamenii trebuie să întrebe dacă unitatea respectivă prestează serviciul respectiv şi în ce costuri, pentru că, în acest caz, nu există o obligativitate pentru comercianţi”, a mai precizat sursa citată.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1224 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006192 (s)