News Flash:

60% dintre romani prezinta riscul de a face CANCER LA COLON. Semnele cutremuratoare ale acestei boli!

21 Mai 2017
10613 Vizualizari | 0 Comentarii
colon3
Cancerul la colon este o tumora maligna ce poate sa apara pe o leziune precursoare al unui cancer malign (polipi de exemplu). Acest tip de cancer este intalnit atat la barbati cat si la femei. Majoritatea acestor cancere pornesc de la adenomuri sau polipi. Aproximativ 80% dintre cazuri sunt sporadice, doar 20% fiind mostenite.
Cancerul intestinului gros este a doua cauza de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa si, anual, in lume mor 700.000 de oameni din aceasta cauza. Incidenta anuala a acestei forme de cancer, in Romania, este de 8.696 cazuri noi.
SIMPTOME: 

Scaun cu mucus.
Scaun cu sange – in general in cazul hemoroizilor, sangele este rosu curat, proaspat, fara mucus, in cazul cancerelor, de obicei exista o combinatie a celor doua, mai ales in cancerele situate jos, la nivelul colonului stang. Scaunul in cancerele joase, stenotice – este subtire, ca un creion.
Tranzitul intestinal devine neregulat.
Constipatia alterneaza cu diareea. Tumorile cresc in interiorul colonului, practic devin un obstacol, o stenoza, care induce practic constipatia.
Poate crea o senzatie persistenta de defecatie.
Dureri abdominale. Existenta unei stenoze destinde abdomenul, acesta devenind dureros la atingere. In ocluzii, durerea este extrem de intensa, vie, scaunul este absent, practic este o urgenta medicala si necesita operatie.
Scaderi bruste de greutate – apar frecvent si in cazul altor tipuri de cancer, trebuie apreciate in context.
Anemie, de multe ori fara o cauza explicabila la nivelul dietei.
Oboseala, senzatie de extenuare – pe fond de anemie prin pierderea constanta de sange din tumora, apar aceste modificari.
Cauze: Aproximativ 80% dintre cazuri sunt sporadice si apar la persoane fara riscuri aparente, din cauza unor factori externi cum ar fi dieta, fumatul si alcoolul.
Dieta:
consumul crescut de alimente procesate – zaharoase, fainoase, patiserie.
consumul de carne procesata;
lipsa fibrelor – se pare ca fibrele din dieta determina un tranzit intestinal accelerat ce creste gradul de eliminare a factorilor carcinogeni ingerati;
Alcoolul consumat in cantitati crescute zilnic dubleaza riscul de a dezvolta cancer, in special consumatorii berii.
Fumatul ,in special, in cazurile unor debuturi precoce au o influenta foarte mare in determinarea cancerului la colon.
Sedentarismul.
Obezitatea.
Din punct de vedere ereditar, riscul de a dezvolta cancer este de aproximativ 50% la cei ce au o ruda de gradul intai sau parinti bolnavi. Bolile inflamatorii intestinale: recocolita ulcerohemoragica si boala Crohn – cresc riscul de cancer colo-rectal de 4-20 de ori fata de populatia generala.
Studiile de laborator includ: – teste de sange: hemoleucograma – arata anemie hipocroma microcitara, prin deficienta de Fe; combinarea cu deficitul de vitamina B12 sau folat determina anemie macrocitara;
– teste functionale hepatice: sunt de obicei normale, chiar si in cazul metastazelor hepatice;
– testele de inflamatie: VSH crescut;
– testul hemocult pozitiv.
– Tuseul rectal.
– Rectoscopia (vizualizarea doar a rectului = portiunea terminala a colonului) sigmoidoscopia (vizualizeaza rectul si colonul sigmoid, adica cam 1/3 din tot colonul) sau colonoscopia totala cu vizualizarea de imagini din interiorul colonului.
– Biopsia zonelor suspecte la colonoscopie.
– Irigografia simpla (mai rar folosita astazi) sau cu dublu contrast.
– Ecografia abdominala (nu vede cancerul de colon, dar poate sa vada eventualele metastaze in ficat, abdomen sau ganglionii abdominali).
– Examenul tomografic (computer tomograf, CT), nu vede de obicei cancerul de colon ci metastazele si extensia la organele din vecinatate).
TRATAMENT: Sunt numeroase variante de tratament pentru cancerul de colon. Chirurgia de excizie este prima optiune terapeutica. In functie de stadiul clinic al bolii chirurgia este sau nu urmata de chimioterapie, iar daca tumora este foarte mare, inainte de operatie este necesara radioterapia. Medicatia cuprinde: – agenti antineoplazici, – chimioterapia: fluorouracil, vincristina, leucovorin – irinotecab, oxaliplatin, cetuximab. Dupa tratament este necesara supravegherea post-operatorie, la 3-6 luni o colonoscopie de control, urmata de a doua la un an. Ecografia si CT trebuie efectuate la 3-6 luni pentru identificarea metastazelor la distanta. Profilaxia cuprinde urmatoarele masuri: efectuarea de teste de screening, mentinerea unei diete sanatoase. Regimul alimentar in cancerul de colon trebuie sa contina fructe si legume, crude sau preparate termic, pentru necesarul de fibre alimentare; suplimente de calciu la persoanele cu deficit, vitamine antioxidante: A, C, E; reducerea cantitatii de grasimi ingerate, consumul preferential de uleiuri vegetale cu acizi omega 3, reducerea consumului de carne procesata, de sare si produse afumate sau preparate prin sarare.

constipatia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1231 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004589 (s)