News Flash:

6 motive pentru a folosi cojile de citrice. Vezi cum depistezi daca a fost tratata coaja citricelor

12 Februarie 2017
1073 Vizualizari | 0 Comentarii
coaja de portocala

Cojile de citrice sunt adesea aruncate, insa acestea sunt bogate in vitamine, in special A si C, substante hipotensive si anticancerigene. Ele pot fi folosite, dar cu o singura conditie: sa nu fi fost tratate cu conservanti de suprafata. Iata catevamotive pentru a folosi cojile de la citrice:

1.Scad tensiunea si colesterolul
Hesperidina este o substanta cunoscuta in medicina pentru proprietatile sale hipotensive, scazand tensiunea arteriala chiar si in cazul bolnavilor de ateroscleroza. De asemenea, hesperidina are rol hipolipidemiant, scazand colesterolul "rau" din sange, insa desigur, daca asociati consumul de citrice cu o dieta mai saraca in grasimi animale. Prin scaderea colesterolului si a tensiunii, hesperidina reduce riscul de infarct, accidente vasculare cerebrale. Practic, hesperidina functioneaza ca un protector cardiovascular.

2. Cresc imunitatea
Vitaminele continute in coaja citricelor, in special vitamina A si C, cresc imunitatea organismului, protejandu-l impotriva infectiilor, imbunatatesc functia multor organe si mentin frumusetea si tineretea pielii.

3. Reduc incidenta cancerului
Cateva studii au fost orientate spre efectul alimentelor asupra starii de sanatate. Astfel ca s-a ajuns la concluzia ca substante din coaja citricelor reduc incidenta cancerelor, in special de san, genital, de colon dar si cancerul pulmonar. Anumite studii aduc rezultate chiar foarte bune ale cojilor de portocale impotriva cancerelor, estimand chiar reduceri de pana 50% a incidentei maladiilor la cei care consuma des cojile acestor fructe. 

4. Te scapa de infectii intestinale
Pentru cei cu digestia grea sau cu constipatie consumul cojilor de citrice poate reprezenta o solutie salvatoare. Prin continutul ridicat de flavonoizi si fitonutrienti cojile de citrice calmeaza durerile si infectiile intestinale. 

5. Au proprietati antiinflamatoare
Cojile de citrice contin substante cu actiune antiinflamatoare, mentinand astfel tonusul organismului si fiind utile pentru cei care prezinta infectii cornice de orice natura. 

6. Reduc infectiile respiratorii
Daca raciti des ori copiii dumneavoastra fac frecvent infectii respiratorii, atunci cresteti consumul de citrice, utilizand si coaja acestora.

Cum depistam daca au fost tratate citricele
Pentru a fi protejate de boli si daunatori, precum si pentru a face fata perioadei in care sunt transportate din tarile de origine si apoi comercializate, atat potocalele, cat si mandarinele, lamaile, grapefruitul, sunt tratate cu substante speciale.

Asociatia pentru Protectia Consumatorului Romania atrage atentia asupra acestui fapt si recomanda sa nu se foloseasca sub nici o forma coaja de la aceste fructe. Avand in vedere ca, de cele mai multe ori, citricele se vand in vrac si nu sunt etichetate, nu se poate cunoaste daca ele au fost sau nu tratate cu aditivi. Totusi, in cazul unora se poate constata un strat subtire dintr-o substanta alba pe suprafata citricelor. 

Una dintre substantele care se regasesc pe coaja citricelor este E230 (bifenil - conservant), pesticid care impiedica dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor. Testele de laborator au demonstrat ca poate provoca singerari interne, daca este ingurgitat in concentratii mari, si boli de piele. De asemenea, E 231(Ortofenilfenol), conservant de suprafata, poate produce alergii la contactul cu pielea, mai ales la copii. De altfel, cele doua substante au fost interzise in SUA si in Australia. 


hesperidina e230 bifenil e 231 ortofenilfenol
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1435 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005265 (s)