News Flash:

Ziua Independentei Ucrainei se sarbatoreste la Timisoara in comunitate

23 August 2022
258 Vizualizari | 0 Comentarii
independence day of ukraine in timisoara


In 24 august, Ucraina sarbatoreste 31 de ani de independenta, aceasta data marcand totodata jumatate de an de aparare impotriva agresiunii ruse. 

Pentru a consemna aceasta perioada de prietenie, sprijin si lupta comuna pentru pace,  organizatii si institutii din Timisoara isi unesc fortele in a pregati o serie de evenimente de solidaritate pentru ucrainenii care sarbatoresc Ziua Independentei departe de casa, in orasul in care a izbucnit Revolutia Romana de la 1989. Activitatile li se adreseaza tuturor celor care doresc sa descopere si sa afle mai multe despre istoria si cultura Ucrainei, promovand totodata intregul set de valori care defineste orasul Timisoara: incluziunea, diversitatea culturala si toleranta, un spatiu multicultural si intercultural, sigur, comun, al tuturor etniilor care convietuiesc aici.

Evenimentele incep la ora 17:00, cu inaugurarea picturii murale „Stand With Ukraine”, avand tema prieteniei romano-ucrainene in contextul situatiei de urgenta provocata de razboi. 

Pictura murala este realizata de artistul local Andrei Dragan (cunoscut sub numele de Lux), pe un perete al Caminului 15 al Universitatii de Vest din Timisoara. La inaugurare este asteptat si Primarul Municipiului Timisoara, Dominic Fritz.

„Prin intermediul picturii murale dorim imortalizarea acestei perioade de colaborare fara precedent a romanilor si ucrainenilor, pentru a sustine si a lupta pentru pace in lumea democratica. Povestea prieteniei romano-ucrainene va fi prezentata sub forma unei benzi desenate moderne, pictata in culorile steagurilor Romaniei si Ucrainei.” - Jane Rozbitskaya, coordonator proiect, Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis

Evenimentele continua la ora 18:00 cu un picnic intercultural in Parcul Regina Maria, alaturi de comunitatea ucrainenilor din Timisoara si organizatiile partenere. Organizatorii asigura mancare, muzica, jocuri pentru cei mici, competitii sportive si ateliere.

„Aducem impreuna comunitatea locala si pe cea a refugiatilor din Ucraina pentru a ne cunoaste, a manca impreuna si a sarbatori lucrurile care ne unesc. Ultimul picnic pe care l-am organizat impreuna a adus peste 300 de refugiati din Ucraina in Parcul Carmen Sylva din Balcescu. A fost un timp minunat alaturi de timisoreni, atmosfera pe care dorim sa o recream si in 24 august.” - Flavius Ilioni Loga, presedinte Asociatia LOGS.

„Una dintre cele mai indragite activitati de la petreceri este face-paintingul sau pictura pe fata cu culori speciale pentru piele, de aceea dorim sa ii bucuram pe cei mici, dar si pe cei mai mari cu masti pictate pe fata.” - Iosin Alice, coordonator proiect, Salvati copiii

Seara se va incheia in Piata Victoriei, cu un concert de jazz, la ora 20:00, urmat de un spectacol de video mapping pe fatada Operei Nationale Romane, de la ora 21:00. 

“Intitulat «Sensitive Content», spectacolul este un tribut adus artistei Maria Prymachenko (1909-1997), cea mai importanta figura in domeniul artei naive din Ucraina. In deschiderea spectacolului de video mapping va avea loc un concert sustinut de trupa timisoreana JazzyBIT, alaturi de Vanessa Serbul, o tanara artista din Ucraina.” - Alexandra Palconi-Sitov, presedinte Asociatia Prin Banat


Parteneri: Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis (FITT), Asociatia Prin Banat, Organizatia Salvati Copiii, Societatea pentru Copii si Parinti, Directia de Asistenta Sociala a Municipiului Timisoara, Fundatia Comunitara Timisoara, LOGS - Grup de Initiative Sociale, CRIES, Fundatia Maria Prymachenko (Ucraina), Best of Timisoara, Universitatea de Vest din Timisoara.

Proiectele Mural "Stand with Ukraine" si Sensitive Content / Videomapping Performance sunt finantate de Primaria Municipiului Timisoara, prin Centrul de Proiecte.

*****
 
Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis (FITT) este o organizatie neguvernamentala (structura federativa) infiintata in baza Decretului Lege nr.150/1990, cu o activitate neintrerupta din anul 1990. FITT se ghideaza dupa valorile Consiliului Europei (CoE), iar in anul 2016 a facut din Casa Tineretului din Timisoara primul (si unicul, in continuare) detinator din Romania al Certificatului de Calitate pentru Centre de Tineret oferit de Consiliul Europei, detinandu-l in continuare pana in anul 2023.  
 
FITT este membra in 6 platforme si retele europene, ale caror scopuri variaza de la spatii pentru tineri, cetatenie activa, inovare sociala, sector neguvernamental, cultura etc. si care au adus-o alaturi de alte 340 de organizatii neguvernamentale si autoritati publice din intreaga Europa. Pe langa structurile europene la care a aderat de-a lungul vremii, FITT este membra a organelor supreme de conducere a doua federatii nationale: FNT si CTR, care au adus-o alaturi de 2 filiale ale unor organizatii internationale, 6 federatii nationale si 20 de federatii judetene. Totodata, FITT este si membra a Asociatiei Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii, organizatie neguvernamentala de utilitate publica ce a adus-o alaturi de alte 47 de organizatii neguvernamentale si autoritati publice din Timisoara. 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1133 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005139 (s)