News Flash:

Vulcanul KeludSute a erupt in Indonezia. Sute de mii de persoane evacuate si aeroporturi inchise - FOTO

14 Februarie 2014
1191 Vizualizari | 0 Comentarii
Autoritatile indoneziene au dispus vineri evacuarea a sute de mii de persoane, iar trei aeroporturi internationale au fost închise, dupa eruptia spectaculoasa a Vulcanului Kelud, pe Insula Java.
Acest vulcan, deosebit de periculos, deoarece este situat într-o regiune dens populata, a intrat în eruptie joi seara.
Posturi de televiziune au difuzat imagini în care apar coloane de cenusa si lava împroscata catre sate din vecinatate. Corespondenti AFP la fata locului afirma ca au vazut locuitori îngroziti, plini de cenusa, fugind pe motociclete sau la bordul masinilor.
Aeroporturile Surabaya, Yogyakarta si Solo au fost închise, a declarat un oficial însarcinat cu aviatia în cadrul Ministerului Transporturilor, Herry Bakti, pentru postul Metro TV, care a filmat avioane acoperite de cenusa pe tarmac.
Un purtator de cuvânt al Agentiei pentru gestionarea catastrofelor a anuntat ca 200.000 de persoane care locuiesc în 36 de sate aflate pe o raza de zece kilometri în jurul Vulcanului Kelud au primit ordin de evacuare.
"O ploaie de cenusa, nisip si pietre cade pâna la o distanta de 15 kilometri de craterul vulcanului", a precizat Sutopo Purwo Nugroho.
Serviciile de interventie au trimis SMS-uri locuitorilor, îndemnându-i sa nu se întoarca acasa, anuntând ca lava va continua sa curga în anumite sate si ca aerul este, în anumite zone, saturat de sulf.
Probabilitatea unei noi eruptii la fel de violente ca cea de joi este slaba, a anuntat Centrul pentru Prevenirea Riscurilor Vulcanologice si Geologice.
Eruptii ale Vulcanului Kelud (1.731 de metri) s-au soldat cu aproximativ 15.000 de morti începând din secolul al XVI-lea, între care aproximativ 10.000 în 1568.
La începutul lui februarie, alt vulcan indonezian, Sinabung, a intrat în eruptie, provocând moartea a 16 persoane. Un vulcan "adormit" de aproximativ 400 de ani, el s-a "trezit" în 2010 si în septembrie 2013.
Cutremurele si eruptiile vulcanice sunt frecvente în Indonezia, un arhipelag imens, format din mii de insule si insulite, situat pe Centura de Foc a Pacificului. În Indonezia exista aproximativ 130 de vulcani activi. Mediafax.ro

Galerie Foto


acest vulcan
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0159 (s) | 33 queries | Mysql time :0.005481 (s)