News Flash:

VIDEO I Antarctica mai pierde un bloc urias de gheata, unul mai mare decat Bucurestiul. Efectele ar putea fi dezastruoase

28 Septembrie 2017
942 Vizualizari | 0 Comentarii
ghetar
Dintr-un ghetar imens din Antarctica s-a desprins un aisberg de 259 de kilometri patrati. Este al doilea fenomen de acest gen din ultimii doi ani, fapt ce ii ingrijoreaza pe specialisti, scrie Descopera.
Ghetarul Pine Island este unul dintre cei mai mari din vestul Antarcticii, regiune care a suferit cele mai mari pierderi de gheata in ultima perioada. Conform Science Alert, Pine Island pierde anual 45 de milioane de tone de gheata (echivalentul cresterii nivelului oceanului cu un milimetru o data la opt ani).
Daca intregul ghetar s-ar topi, nivelul oceanului ar putea creste cu 52 de centimetri. De aceea specialistii il urmaresc indeaproape.

Recent, cercetătorul Stef Lhermitte din cadrul Universităţii din Olanda a publicat o imagine care prezintă ruperea unei bucăţi de gheaţă de 266,7 km/pătraţi din Pine Island. (Pentru comparaţie, Bucureştiul are o suprafaţă de 228 de km/pătraţi). La scurt timp după desprindere, blocul de gheaţă şi-a pierdut forma din cauza desprinderii mai multor bucăţi din el. 

Citiţi mai multe despre acest subiect pe descopera.ro

 

 


ghetar antarctica fenomen ghetarul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1111 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004416 (s)