News Flash:

Vechea fabrica de ciorapi din Timisoara se va transforma in hypermarket

26 Octombrie 2013
2721 Vizualizari | 0 Comentarii
Aflată acum într-o stare jalnică și devenită sursă pentru hoții de fier vechi, Fabrica de Ciorapi din Ti­mişoara a fost înfiinţată în 1908, ca sucursală a fabricii „Elso Gyulai Kottot es Szovott R.T.” din Gyula, care la acea dată era cea mai mare unitate de profil din Eu­ropa de Est.


După anii Primului Război Mondial, în 1921, fabrica a fost pre­luată de către o firmă din Bucureşti, denumirea fabricii devenind „Standard – Prima Fabrică de Ciorapi” din Timişoa­ra.

In 1926 fabrica avea deja opt ate­liere de tricotat ciorapi, iar în 1949 a fost expropriată, activitatea continuand pană după revoluție. In anii 2000, însă, a dat faliment. La un moment dat, clădirea s-a aflat în pericol de a fi demolată, însă Comisia Regională a Monumentelor şi Siturilor Istorice a solicitat un studiu istoric şi cartarea valorică a clădirilor din incintă şi a precizat că nu e de acord cu eventuala demolare a clădirii, considerand că trei dintre imobilele complexului, mozaicul şi curtea interioară sunt importante pentru arhitectura industrială repre­zentativă a oraşului.

Viceprimarul Traian Stoia
, care a mai menționat starea avansată de degradare a clădirii, a declarat vineri că la Fabrica de Ciorapi urmează să fie construit un hypermarket, însă firma care o are în proprietate va trebui să refacă imobilul și să deschidă ulterior magazinul.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1330 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005048 (s)