
Aflată acum într-o stare jalnică și devenită sursă pentru hoții de fier vechi, Fabrica de Ciorapi din Timişoara a fost înfiinţată în 1908, ca sucursală a fabricii „Elso Gyulai Kottot es Szovott R.T.” din Gyula, care la acea dată era cea mai mare unitate de profil din Europa de Est.
După anii Primului Război Mondial, în 1921, fabrica a fost preluată de către o firmă din Bucureşti, denumirea fabricii devenind „Standard – Prima Fabrică de Ciorapi” din Timişoara.
In 1926 fabrica avea deja opt ateliere de tricotat ciorapi, iar în 1949 a fost expropriată, activitatea continuand pană după revoluție. In anii 2000, însă, a dat faliment. La un moment dat, clădirea s-a aflat în pericol de a fi demolată, însă Comisia Regională a Monumentelor şi Siturilor Istorice a solicitat un studiu istoric şi cartarea valorică a clădirilor din incintă şi a precizat că nu e de acord cu eventuala demolare a clădirii, considerand că trei dintre imobilele complexului, mozaicul şi curtea interioară sunt importante pentru arhitectura industrială reprezentativă a oraşului.
Viceprimarul Traian Stoia, care a mai menționat starea avansată de degradare a clădirii, a declarat vineri că la Fabrica de Ciorapi urmează să fie construit un hypermarket, însă firma care o are în proprietate va trebui să refacă imobilul și să deschidă ulterior magazinul.
Comentarii (0)