News Flash:

Vasile Lăzărescu, primul mitropolit al Banatului, are bust în satul său natal, la Cornești

22 Februarie 2021
695 Vizualizari | 0 Comentarii
Vasile Lazarescu

La 52 de ani de la moartea primului mitropolit al Banatului, Vasile Lăzărescu, reprezentanții Arhiepiscopiei Timișoara au reușit să dezvelească un bust al acestuia în satul său natal, Cornești. Ar fi trebuit să fie amplasat acolo anul trecut, dar pandemia a amânat momentul.

Bustul fostului Mitropolit al Banatului, Vasile Lăzărescu, a fost dezvelit duminică după-amiază, în curtea bisericii din Cornești, satul său natal. La manifestare au fost prezenți nepoții acestuia, care locuiesc încă în Cornești, primarul din Orțișoara și ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului.

„Bustul ar fi trebuit dezvelit și binecuvântat anul trecut, dar, din cauza vremurilor tulburi, nu am putut face acest lucru. De aceea am amânat. Iată că anul acesta, acest vrednic slujitor al bisericii, care a fost îndepărtat în mod abuziv din Scaunul Mitropolitan de la Timișoara de către autoritățile comuniste ale acelor vremuri, are un bust ridicat lângă biserica în care el a fost botezat de bunii săi părinți. Tatăl și bunicul său au fost cântăreți în strana Bisericii de la Jadani, Corneștiul de astăzi”, povestește preotul Ionel Popescu.

Vasile Lăzărescu s-a născut la 1 ianuarie 1894, în Jadani, astăzi Cornești din județul Timiș. S-a călugărit în 1928, iar la 21 octombrie 1933 a fost ales episcop al Caransebeșului. În 12 iunie 1940 a devenit episcop al Timișoarei, pentru ca din 1947 să fie arhiepiscop și primul mitropolit al Banatului.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1245 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006337 (s)