News Flash:

Va avea sau nu Timisoara un spital regional?

28 August 2014
888 Vizualizari | 0 Comentarii
Ministerul Sanatatii a spus pas atunci cand a venit vorba despre constructia unui spital regional la Timisoara. In urma cu cateva zile, Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, a anuntat ca va construi astfel de spitale la Iasi, Cluj si Craiova, din fonduri europene. Liderul CJ Timis Titu Bojin (PSD) a spus ca in Timis se va realiza acest spital regional din fonduri transfrontaliere, in colaborare cu ungurii. Dar, Marian Vasile, consilier al primarului Timisoarei Nicolae Robu, liderul grupului de consilieri judeteni PNL, spune ca nu e asa de usor sa faci un spital din fonduri transfrontaliere, cum spune Bojin.
„Domnul Bojin ar trebui deja sa stie ca implementarea unui astfel de spital regional necesita sute de milioane de euro, iar programul Romania-Ungaria 2014-2020 pune la dispozitie doar cateva zeci de milioane de euro pentru judetul Timis, pe toate axele si pe toti anii, per total, chiar daca am considera si Aradul partener in acest demers. Deci e imposibil de implementat spitalul pe aceste fonduri transfrontaliere. Consider ca nu e momentul sa facem declaratii fara acoperire, doar de dragul publicului, ci sa interpelam Bucurestiul si sa gasim solutii fezabile… De aceea, domnul Bojin ar trebui sa se sincronizeze mai bine cu propriul guvern, care a luat o astfel de decizie politica, fara ancorare in realitati. Totodata, dumnealui ar fi necesar sa se aplece mai mult si mai concret asupra fondurilor europene, care sunt cruciale pentru perioada 2014-2020 si care trebuie valorificate in cunostinta de cauza”, spune Marian Vasile.
Totusi, Titu Bojin declara ca a vorbit cu toti factorii de decizie in acest proiect si lucrurile merg pe fagasul normal.
„Eu am fost joi la Bucuresti, cu reprezentantul Ministerului de Dezvoltarii, cu reprezentantii Ministerului Finantelor. Din punct de vedere al Bucurestiului a fost aprobata schimbarea unor proiecte pe care ni le-am propus, respectiv niste drumuri. Cu suma rezultata, aproximativ 25 de milioane de euro, sa putem discuta cu colegii din Ungaria posibilitatea de a face acest spital. Exista componenta pe fondurile transfrontaliere si pe sanatate. In conditiile astea discutam de realizarea centrelor pentru legume, proiect care sa ramane viabil si probabil va cadea calea ferata Timisoara-Szeged – CFR nu e de acord sa mearga pe realizarea proiectului. In conditiile astea degeaba platim noi proiectul si ei nu aloca banii mai departe – patim ce am patit cu centrul intermodal – noi am facut toate avizele, proiectele si SNCFR-ul nu a fost de acord. Bine ca am scapat de SNCFR si urmeaza sa facem acest centru intermodal cu responsabilitatea consiliului judetean. S-a aprobat ca titular de proiect sa fie consiliul judetean, nu SNCFR. Aceeasi discutie si cu calea ferata. Noi am pus bani in proiectul Romania-Ungaria pentru realizarea studiului de fezabilitate, ei nu vor sa puna sumele pentru realizarea proiectului. Si atunci pentru ce sa-l platim? Am discutat ca banii care sunt pentru calea ferata, pentru drumurile la care am putea renunta si sa gasim alta finantare – in jur de 25 de milioane de euro – sa mearga inspre ideea demararii constructiei asa-zisului spital regional, cu atat mai mult cu cat discutam si de colaborarea cu Ungaria”, spune Titu Bojin, presedintele CJ Timis. Tion.ro

ministerul sanatatii nicolae banicioiu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1210 (s) | 35 queries | Mysql time :0.016629 (s)