News Flash:

Liber la traseim politic. Primarii, sefii de Consilii Judetene si consilierii vor avea termen 10 zile pentru a-si alege partidul

27 August 2014
943 Vizualizari | 0 Comentarii
Primarii, presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii declarati supleanti vor avea la dispozitie zece zile pentru a-si exprima in scris optiunea cu privire la partidul politic din care doresc sa faca parte, fara a risca sa-si piarda functia.
"Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) si art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 912 din 7 octombrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta primarii si presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii care au fost declarati supleanti, isi pot exprima in scris optiunea cu privire la partidul politic din care doresc sa faca parte, fara ca alesii locali respectivi sa-si piarda calitatea dobandita in urma alegerilor", se arata in proiectul de ordonanta de urgenta.
Primul alineat la care se refera derogarea prevede: "calitatea de consilier local sau de consilier judetean inceteaza de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului" prin "pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales". Conform celui de-al doilea alineat, "calitatea de primar inceteaza, de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului" ca urmare a pierderii, prin demisie, a calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatii nationale pe a carei lista a fost ales".
Primarii si presedintii de CJ depun declaratia la: partidul politic sau la organizatia minoritatii nationale, dupa caz, din care opteaza sa faca parte; autoritatea deliberativa a unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.
Conilierii locali, judeteni si supleantii isi vor anunta optiunea politica la: partidul politic sau la organizatia cetatenilor apartinand minoritatii nationale, dupa caz, din care opteaza sa faca parte; autoritatea deliberativa pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.
Conform proiectului, cei care nu vor depune aceasta declaratie raman membri ai partidului politic sau organizatiei minoritatii nationale, dupa caz, pe listele partidului care a facut parte dintr-o alianta politica sau alianta electorala, daca acesta/aceasta continua sa existe din punct de vedere legal; devin independenti, daca partidul politic sau organizatia minoritatii nationale, dupa caz, daca acesta/aceasta nu mai exista din punct de vedere legal.
Secretarii unitatilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale, in termen de 10 zile de la expirarea termenului pentru exprimarea optiunii politice de catre alesii locali au obligatia sa comunice situatia centralizatoare a alesilor locali la institutia prefectului.
O alta prevedere a proiectului de ordonanta modifica Legea privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale. Mai multe pe mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1229 (s) | 22 queries | Mysql time :0.052272 (s)