News Flash:

UNIC! Primul muzeu al cofetariei din Romania functionează in Arad

3 Octombrie 2013
2510 Vizualizari | 0 Comentarii

ARAD - Primul si singurul Muzeu al Cofetariei din Romania, care aduna în doua încaperi peste 360 de exponate, este deschis în Arad, fiind rezultatul eforturilor depuse de maestrul cofetar Ioan Gui (74 de ani).

'Dupa ce am practicat timp de 42 de ani profesia de cofetar, rastimp în care o importanta perioada de timp am condus Laboratorul de cofetarie al TAPL Arad, am hotarat sa înfiintez un muzeu al cofetariei, în amintirea marilor mesteri cofetari ai Aradului din perioada interbelica. Si, cum nu aveam alt spatiu la dispozitie, am apelat la bunavointa sotiei mele, din partea careia am primit acceptul de a amenaja muzeul în doua dintre încaperile casei noastre, situata pe strada Nicolaus Lenau nr 3, în cartierul Sanicolaul Mic al municipiului Arad', a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Ioan Gui.
Potrivit acestuia, muzeul are peste 360 de exponate, printre care masina de preparat înghetata, de fabricat bomboane, ambele realizate în jurul anului 1920, masina cu curele de transmisie pentru macinat zaharul, un agregat pentru prepararea martipanului. De asemenea, muzeul cuprinde mese din marmura pentru prelucrarea zaharului fiert, o masina pentru taiat hartia în care se împachetau bomboanele pentru pomul de Craciun, fotografii si documente. Si, nu în ultimul rand, muzeul mai detine carti de specialitate, unele unice în tara, retetare, diplome si medalii obtinute de-a lungul vremii de cofetarii aradeni.

'Am început sa adun masinile, ustensilele si documentele din muzeu la începutul anilor '70, pe unele cumparandu-le, iar pe altele primindu-le de la batranii maestrii cofetari pe care i-am mai prins în viata. Insa ideea deschiderii unui muzeu de profil a început sa prinda viata abia la începutul anilor 2000, cand, ajutat de cativa apropiati, am început restaurarea exponatelor', a precizat Ioan Gui.

Deschis în anul 2006, muzeul este vizitat în special de grupuri de elevi de la scoli de profil, de turisti din tara si din strainatate, numarul mic al vizitatorilor datorandu-se în primul rand faptului ca acesta se situeaza destul de departe de centrul municipiului Arad.

'Regret faptul ca numarul celor care au vizitat muzeul este mult prea mic fata de cat as dori eu, dar si mai mult regret faptul ca autoritatile publice locale nu sunt deloc interesate de acest muzeu unic în tara', a precizat Ioan Gui.

Ioan Gui a spus, totodata, ca a propus conducerii Muzeului Judetean Arad, în urma cu 6 - 7 ani, înfiintarea unui muzeu al breslelor aratandu-se dispus sa doneze în acest scop întreg patrimoniul Muzeului Cofetariei, în ideea ca astfel exponatele vor fi si mai bine puse în valoare. AGERPRES


arad muzeului cofetariei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1152 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007168 (s)