News Flash:

Monumentul Sfantului Ioan Nepomuk a fost restaurat

3 Octombrie 2013
1618 Vizualizari | 0 Comentarii

Monumentul Sfantului Ioan Nepomuk, considerat ocrotitorul catolicilor din Banat, a fost restaurat si amplasat în Piata Romana, în fata Bisericii Millenium din Timisoara, dupa ce a stat opt decenii în curtea unei alte biserici din oras.

Statuia din piatra a fost restaurata de sculptorul Ioan Oprescu, la initiativa municipalitatii. 'Monumentul a fost amplasat în Piata Romana, dar mai sunt de facut cateva lucrari de finisaj, pe care sculptorul le va face la fata locului, iar apoi vom face o inaugurare si o dezvelire asa cum se cuvine. Cand totul va fi gata, va urma iluminarea artistica a statuii si a Bisericii Millenium', a declarat, miercuri, primarul Nicolae Robu.

Opera de arta este realizata din gresie, dupa arhetipul creat de sculptorul vienez Mathias Rauchmiller, dar autorul este necunoscut.

Sfantul Ioan Nepomuk, probabil de origine germana, a trait între anii 1345-1393, fiind preot si martir.

Legenda spune ca Ioan Nepomuk a fost schingiuit si omorat, fiind aruncat în Vîltava de pe 'Podul Carol', deoarece a respectat sacramentul (taina) împartasaniei si nu a vrut sa-i divulge regelui Wenzel pacatele spovedite lui de sotia suveranului.

In anul 1721 a fost canonizat si declarat sfant de Papa Benedict al XIII-lea. Ioan Nepomuk mai este patronul protector al Boemiei, al preotilor, al corabierilor, al plutasilor si morarilor, al podurilor si al celor care pastreaza o taina. AGERPRES


bisericii millenium nicolae robu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1357 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007739 (s)