News Flash:

Unde vor fi adapostiti imigrantii la Timisoara

14 Septembrie 2015
2190 Vizualizari | 0 Comentarii
imigranti2
Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţi de Azil (CRCPSA) din Timişoara are un grad de ocupare de 80% din capacitate, dar directorul centrului, Filimon Pitea, spune că există posibilităţi de mărire a capacităţii de custodie, fără a preciza nici numărul, nici eventualele locaţii. 
„Avem un grad de ocupare de 80% din cele 50 de locuri destinate solicitanţilor de azil; majoritatea migranţilor provin din spaţiul afro-asiatic. (...). În caz de necesitate, putem extinde capacitatea. Fiecare centru are posibilitatea de extindere cu câteva locuri”, a declarat vineri Filimon Pitea. 
Migranţii cazaţi în unitate beneficiază de cazare, masă, consiliere juridică, pentru fiecare fiind alocată cota de 3,6 lei pe zi, scrie ziuadevest.ro.
Centrul pentru Azilanţi din Timişoara funcţionează din 2008 şi dispune de o capacitate maximă de 250 de locuri (50 pentru solicitanţi de azil şi 200 pentru cei aflaţi în tranzit, adăpostiţi în regim de urgenţă din zonele de conflict), cabinet medical, consultanţă juridică şi psihologică pentru refugiaţi, cluburi, sală de sport, spaţii de joacă pentru copii, o mică livadă cu pomi fructiferi şi o pădure de foioase.
Amenajarea lui a costat 900.000 de euro, din care suma de 300.000 de euro a reprezentat contribuţia statului român, iar 600.000 de euro participarea europeană, fiind primul centru din lume unde au fost evacuate persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională, din cauza conflictelor izbucnite în ţara de origine, în vederea relocării acestora într-o altă ţară de destinaţie.
Până acum, pe aici au trecut aproape 2.000 de refugiaţi din toate colţurile lumii, care au fost ulterior relocaţi în alte state din întreaga lume în vederea integrării acestora.
Tot atâtea suflete pot mulţumi României că au avut şansa la viaţă, deoarece au fost găzduite aici până când au fost adoptate de ţări terţe, beneficiind de asistenţa necesară integrării în ţările de relocare, prin intermediul organizaţiilor partenere Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi Înaltul Comisariat la Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.
Centrul a fost vizitat în repetate rânduri de de ambasadori sau reprezentanţi ai ambasadelor din mai multe state din Europa şi din America, precum şi de Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Antonio Gutieres.
Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara a fost înfiinţat în baza unui Acord între Guvernul României, Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, semnat la 8 mai 2008. 
Din 1991, România primeşte emigranţi, în urma semnării Convenţiei de la Geneva.

filimon pitea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1163 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005842 (s)