News Flash:

ULUITOR! De ce NU trebuie sa mai arunci cojile de pepene rosu

29 Decembrie 2017
861 Vizualizari | 0 Comentarii
coji

ULUITOR! De ce NU trebuie sa mai arunci cojile de pepene rosu
Credem ca toata lumea iubeste un pepene suculent in zilele toride ale verii. Pe langa gustul sau delicios si revigorant, pepenele rosu abunda de substante hranitoare, antioxidanti, vitamine si minerale care pot oferi un plus de sanatate.

Dar stiati oare ca si cojile de pepene sunt pline de beneficii?
Avem tendinta sa le aruncam fara a sti ca aceasta parte a fructului este extrem de bogata in vitaminele A, C, B6, magneziu, potasiu si zinc. De asemenea, pepenele rosu este bogat in licopen. Licopenul este un antioxidant puternic care ne apara de multe boli, din care putem aminti cancerul de prostata.
Un numar de studii arata faptul ca acest compus poate scade riscul de a dezvolta acest cancer cu pana la 34%.
Pepene rosu – beneficii pentru sanatate
Fiecare 100 de grame din acest fruct al ingerilor contine 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahar, 1 gram de proteine, vitamina A, C, E, D, niacina, tiamina, vitamina B6, B12, acid pantotenic si numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etc.

In afara de aceste beneficii nutritionale incontestabile, cercetarile realizate in ultima decada au scos la iveala numeroase efecte benefice ale consumului de pepene rosu asupra sanatatii.
Astfel, continutul extrem de scazut de grasimi si colesterol si nivelul crescut de antioxidanti (licopenul) din pepene face din acest fruct un aliat de nadejde in lupta cu radicalii liberi, protejand astfel vasele de sange si impiedicand ingrosarea peretilor arteriali.

De asemenea, pepenele rosu contine citrulina, care se gaseste indeosebi in coaja, aminoacid care are rolul de a relaxa si a dilata vasele de sange, reducandu-se in acest mod stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii aparute in corp.
Aceiasi antioxidanti, impreuna cu vitaminele continute de pepene joaca un rol activ in prevenirea a numeroase tipuri de cancer, printre care cancerul de san, colorectal, de prostata, de plamani sau cel de col uterin.
Un studiu realizat in China in 2009 arata ca femeile care consuma frecvent pepene rosu au mai putine riscuri de a se imbolnavi de cancer mamar, datorita antioxidantilor si compusilor care distrug celulele canceroase.
In concluzie, ar trebui sa includem cojile de pepene in salate, supe, tocanite. In anumite parti ale lumii, acestea se folosesc la muraturi si gemuri, de exeomplu.

La noi in tara unul din cele mai populare produse care valorifica cojile de pepene verde este dulceata. Multe gospodine spun ca nu exista o dulceata mai buna ca aceasta, iar retetele de preparare a ei difera in dependenta de regiune sau de traditiile familiale. Vom prezenta mai jos una din cele mai des utilizate retete de dulceata din coji de pepene verde.
Pentru aceasta vom avea nevoie de 1 kg coji de pepene verde, 1 kg de zahar, zeama de la 2 lamai mici, 250 g otet si esenta de vanilie (dupa dorinta).
Atunci cand mancam pepenele verde, cojile putem sa le adunam si sa le pastram la congelator pana strangem cantitatea necesara. Este important ca pepenele sa fie decojit de partea verde, dar sa mai ramana si putin din miezul rosu.
La fabricarea dulcetii, fructul se taie cubulete si se fierbe in 1,5 litri de apa, impreuna cu otetul. Va fi gata atunci cand cubuletele vor deveni transparente si usor stralucitoare.

Se pune apa rece peste continut si se scurge totul, urmand sa se prepare un sirop din kilogramul de zahar si jumatate de litru de apa. Pepenele se amesteca cu acest sirop, apoi se adauga, dupa gust, vanilia sau alte arome, lamaia stoarsa si totul se fierbe la foc mic ca o dulceata obisnuita, pana ce aceasta se ingroasa.
Dulceata din coji de pepene se poate pastra si pentru iarna daca borcanele sunt depozitate intr-un loc intunecos si racoros.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1166 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005919 (s)