News Flash:

Ultima zi pentru depunerea declaratiei unice: „Sunt multe persoane care nu stiu daca trebuie sa depuna declaratia si cum sa calculeze impozitul“

31 Iulie 2018
668 Vizualizari | 0 Comentarii
anaf deva

Consultantii fiscali spun ca, desi termenul-limita pentru aceasta declaratie – care poate fi depusa si online- a fost extins, in practica au fost intampinate o serie de probleme, scrie ZF. Marti, 31 iulie 2018, este ultima zi in care se poate depune Declaratia Unica de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri din Romania si/sau din strainatate, si de cele care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.
„Au fost cateva probleme tehnice, in general. Au fost blocaje, in sensul ca intarzia foarte mult primirea confirmarilor la deschiderea de conturi. La unele a mers repede, la unele - cel mai frecvent dupa data de 1 iulie - a mers foarte greu, nu stiu de ce. O alta problema este ca sunt destul de multi care au venituri din chirii si care nu sunt constienti ca trebuie sau nu sa depuna declaratia sau isi aduc aminte in ultimul moment“, a spus consultanul fiscal Emilian Duca de la firma de consultanta Tax & Business Solutions.

El spune ca a acordat asistenta pentru completarea si depunerea declaratiei unice unui numar de circa 10 persoane cu venituri extrasalariale, care aveau, in general, venituri din strainatate. Peste 600.000 de persoane fizice au depus pana pe 25 iulie declaratia unica, iar 190.000 de formulare au fost depuse online, arata datele Ministerului de Finante.

„Exista o serie de contribuabili care au venituri din chirii si care sunt calculate in valuta. In acest caz, sistemul de calcul este foarte greu, pentru ca fiecare contribuabil trebuie sa-si faca singur un calcul care inainte era facut de Fisc“, a mai spus Duca. El a mai subliniat ca forma actuala a declaratiei unice are niste defecte. Spre exemplu, modul de calcul este greoi in cazul veniturilor in valuta, iar autoritatile ar fi trebuit sa stabileasca un curs unic de referinta, asa cum exista la acciza si pe baza lui sa se calculeze impozitele la veniturile in valuta fara sa mai faca oamenii prea multe calcule complicate.
`    „In rest, mecanismul, modul de depunere in sine, este maximum ce se poate face pentru online. E un PDF inteligent, are toate facilitatile, nu este extraordinar de greu la depunere, dar ma asteptam la altceva, la un ecran in care oamenii sa isi introduca datele pe care le au. Ma asteptam la o interfata mai prietenoasa cu utilizatorul“, a mai spus Duca. El a adaugat ca, in majoritatea situatiilor, persoanele fizice au nevoie de asistenta in completarea datelor, fie din partea unui contabil, fie din partea unui consultant fiscal, lucru care ii sperie pe cei mai multi dintre contribuabili.

„Acest lucru face ca o buna parte din declaratii sa fie depuse tot pe vechiul sistem, pentru ca oamenii au mai multa incredere in omul de la ghiseu, plus ca este gratis, fata de un consultant extern pe care ar trebui probabil sa il si plateasca. In general, sistemul pentru persoane fizice este destul de complicat, ar putea sa fie mult simplificat daca s-ar dori un dialog“, a concluzionat Emilian Duca.

Marti, 31 iulie 2018 este ultima zi in care se poate depune Declaratia Unica, iar persoanele fizice pot depune aceasta declaratie online, „prin intermediul aplicatiei care poate fi accesata la adresa https://declunica.anaf.ro/, cu numele de utilizator si parola contului personal din Spatiul Privat Virtual, prin certificat digital calificat sau prin intermediul portalului e-guvernare.ro“, au transmis reprezentantii Ministerului de Finante. De asemenea, declaratia poate depune si in format hartie direct la registratura administratiilor fiscale ale ANAF  sau prin posta, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

 

Cine trebuie sa depuna declaratia unica

Declaratia unica se completeaza si se depune de persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri din Romania si/sau din strainatate, si de cele care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii. Persoanele care nu realizeaza venituri si aleg sa plateasca contributia de asigurare de sanatate au, de asemenea, obligatia de a depune acest formular, mai arata datele Finantelor. Cei care nu depun la timp declaratia unica risca o amenda cuprinsa intre 50 si 500 de lei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1146 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006340 (s)