News Flash:

Traian Basescu si Vasile Blaga, la ICCJ

6 August 2015
1262 Vizualizari | 0 Comentarii
basescu a plecat
Fostul presedinte Traian Basescu si copresedintele PNL Vasile Blaga au fost, joi dimineata, la ICCJ, fiind citati in dosarul in care Corneliu Vadim Tudor a depus plangere pe numele lor in cazul jurnalistilor rapiti in Irak. Cei doi au stat la instanta doar citeva minute, intrucat nu au mai avut loc audieri, dupa ce procurorul de caz a invocat o exceptie de necompetenta materiala a instantei si a cerut ca dosarul sa fie retrimis la Judecatoria Sectorului 5.
Procurorul a mentionat ca, in cazul lui Vasile Blaga, ancheta a afost inchisa in 2010, printr-o decizie de neincepere a urmaririi penale.
Fata de Traian Basescu nu s-a putut lua atunci o decizie deoarece acesta se bucura de imunitatea functiei de presedinte al Romaniei.
Intrucat Traian Basescu nu mai are in prezent vreo calitate oficiala, procurorul a cerut retrimiterea dosarului la Judecatoria Sectorului 5.
Basescu si Blaga au plecat de la sediul instantei supreme in jurul orei 9.15.
Cand au intrat la instanta, amandoi au declarat ca nu au nicio emotie. Intrebat despre acuzatiile lui Vadim Tudoar, Basescu a raspuns: "E vremea delatorilor".
La iesire, Vasile Blaga le-a spus jurnalistilor ca nu mai are nicio calitate in dosar, care pentru el s-a terminat cu aceasta citare.
Traian Basescu si Vasile Blaga au fost citati sa se prezinte, joi, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care analizeaza cererea procurorilor de la Parchetul de pe langa instanta suprema, de confirmare a urmaririi penale in dosarul jurnalistilor rapiti in Irak, dupa ce Judecatoria Sectorului 5 al Capitalei si-a declinat competenta.
Procurorii de la Parchetului de pe langa ICCJ au dispus redeschiderea cercetarilor penale in cazul celor trei jurnalisti rapiti in Irak, in 2005, dosarul fiind deschis ca urmare a unei cereri depuse de Corneliu Vadim Tudor. Acesta ii acuza pe fostul presedinte Traian Basescu si pe copresedintele PNL Vasile Blaga ca se fac vinovati de disparitia a patru milioane de dolari din rascumpararea platita de statul roman pentru eliberarea celor trei jurnalisti romani.
Pentru a putea continua cercetarile penale in acest caz, procurorii PICCJ au cerut Judecatoriei Sectorului 5 confirmarea redeschiderii urmaririi penale.
In urma analizarii dosarului, magistratii instantei bucurestene au decis ca nu sunt competenti sa judece cauza si au trimis-o magistratilor de la instanta suprema.
"Admite exceptia necompetentei personale – ratione personae a Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti invocata de instanta din oficiu. In baza art. 50 N. C.p.p. rap. la art. 40 si art. 48 alin. 1 lit. a C.p.p. declina competenta de solutionare a cererii de redeschidere a urmaririi penale formulate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul nr. 1543/P/2009, in favoarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie- Sectia penala", au decis, joi, magistratii de la Judecatoria Sectorului 5.
In martie 2005, jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti la Bagdad.
In 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi Presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea celor trei jurnalisti, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar.
Ulerior, in iunie 2005, presedintele de atunci Traian Basescu spune ca Omar Hayssam voia sa iasa din Romania si ca isi transferase averea pe numele lui Mohammad Munaf, al sotiei acestuia si al doctorului Mohamad Yassin, care a plecat la Bagdad in 29 aprilie, pentru a contacta autoritatile irakiene.
La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze pe Hayssam, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului. Eliberarea a fost ceruta pe motiv ca starea de sanatate a lui Hayssam s-a degradat, dupa operatia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat in 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.
In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006.
In 31 mai 2007, Omar Hayssam declara, intr-un interviu prin telefon la o emisiune de la Antena 3, ca la cererea doctorului Yassin s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu, dupa ce, in seara de 28 martie 2005, prietena jurnalistei Marie Jeane Ion l-a anuntat despre rapirea de la Bagdad. El preciza ca Yassin s-a prezentat, in seara de 28 martie 2005, la biroul sau, impreua cu sotia, iar in aceeasi zi l-a condus la aeroport pe acesta, care s-a deplasat in Irak pentru a participa la negocierile pentru eliberarea jurnalistilor.
Singurul gasit vinovat de rapirea celor trei jurnalisti a fost Omar Hayssam. In prezent, el executa 23 de ani si patru luni de inchisoare, in urma contopirii pedepselor primite in alte doua dosare - "Volvo" si "Foresta Nehoiu" - si cel al rapirii celor trei jurnalisti, potrivit unei decizi luate de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).
In ceea ce il priveste pe fostul sef al statului, Judecatoria Sectorului 1 a confirmat redeschiderea urmaririi penale pentru furt, furt calificat si insulta, cu privire la fapte ale lui Traian Basescu, care a folosit, in 2007, apelativul "tiganca imputita" la adresa unei jurnaliste si i-a luat acesteia telefonul mobil.
Judecatoria Sectorului 1 a constatat, in 25 mai, ca ordonanta emisa de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de redeschidere a urmaririi penale este legala si temeinica.
Decizia magistratilor este definitiva, motiv pentru care procurorii PICCJ pot relua cercetarile in acest caz, cu privire la fapta.
Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1169 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005757 (s)