News Flash:

Tragedie la mina Lupeni din Hunedoara. Un miner a murit dupa ce o galerie s-a surpat

5 Octombrie 2017
1192 Vizualizari | 0 Comentarii
mineri
Update 

Un miner murit si alti doi au fost raniti dupa ce o galerie s-a surpat la Mina Lupeni din Hunedoara. 11 oameni scoteau niste stalpi de sustinere, cand tavanul s-a prabusit. Opt dintre ei s-au slavat, trei au ramas insa captivi la peste 400 de metri adancime. A fost nevoie de 11 ore de munca pentru ca salvatorii sa-i scoata la suprafata pe doi dintre ortaci. Pentru al treilea eforturile echipelor de interventie a fost zadarnice. Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Petrosani au deschis un dosar penal. 
Dupa 11 ore de cautari si sapaturi, echipele de salvare l-au adus la suprafata pe primul dintre cei 3 mineri prinsi in subteran de surparea unei galerii la mina Lupeni. Barbatul a fost intubat si a fost transportat in coma indusa la Spitalul Floreasca din capitala.

O ora mai tarziu salvatorii au fost scos la suprafata si cel de-al doilea miner, prins in subteran. Barbatul nu are probleme medicale grave, dar a fost dus pentru investigatii la spitalul din Petrosani. 

Al treilea miner a fost scos la suprafata fara puls. Anuntul a fost facut de ministrul Energiei, Toma Petcu, aflat la fata locului. 

Intre timp, Parchetul de pe langa Judecatoria Petrosani a deschis un dosar penal. Unul dintre minerii care au reusit sa se salveze a fost transportat la spital, dar starea lui este buna. 

Purtatorul de cuvant al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Oana Stoicuta, a declarat ca surparea a fost cauzata de conditiile geologice din subteran.

"Surparea s-a produs din cauza tectonicii extrem de dificile din regiunea respectiva. Vorbim de abatajul frontal panoul 7C. Operatiunea de salvare este in plina desfasurare. Din pacate, nu putem estima un timp (pana la care se va finaliza operatiunea — n.r.). Deocamdata nu putem spune decat ca se avanseaza si ca avem speranta ca vom putea sa-i recuperam pe cei trei colegi. (...) Se aud voci, dar e bine sa fim precauti. Atat timp cat se aud voci, distanta nu este foarte mare, dar nu putem estima cat mai dureaza", a afirmat reprezentanta CEH.

Stirea initiala

O galerie s-a surpat la mina Lupeni din Hunedoara. Trei persoane au ramas prinse sub pamant. Echipele de salvare intervin la fata locului.
ACTUALIZARE 15. 14 Tavanul unei galerii a cedat, iar trei persoane au fost prinse in subteran. Echipele de salvatori si conducerea exploatarii au intrat in mina, a spus la Digi24 Darius Campean, presedintele sindicatului „Muntele”.
El a precizat ca surparea s-a produs la o adancime de circa 500 de metri.
„Starea echipamentului este extrem de grava, lucram cu instalatii si utilaje vechi”, a mai spus liderul sindical. Aceasta, in conditiile in care 
El a mai spus ca surpari au loc destul de des in abataje, dar de obicei sunt de dimensiuni mici si sunt controlate. De aceasta data, surparea a fost de dimensiuni mai mari, a precizat Darius Campean.
Circa 200 de mineri coboara in subteran in fiecare schimb.
Informatia a fost confirmata de secretarul de stat din Ministerul Energiei Doru Visan.
Nu se cunoaste inca starea celor trei persoane prinse in subteran.
In zona mai erau circa 12 persoane.
Mina Lupeni este una dintre putinele mine care mai functioneaza in zona Petrosani. Minerii se plang ca nu au conditii de munca potrivite si ca viata lor este pusa in pericol. Digi24.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1316 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005064 (s)