News Flash:

Tragedia de la mina Lupeni: Minerul transportat la Bucuresti a murit

7 Octombrie 2017
1165 Vizualizari | 0 Comentarii
miner drammm 465x390
Au loc investigatii tardive la Lupeni, dupa ce doi mineri au murit, iar o a treia persoana a fost ranita.

Barbatii au fost prinsi in subteran de un tavan prabusit, iar salvatorii au avut nevoie de multe ore ca sa ajunga la ei.

Aceasta noua tragedie readuce in atentie conditiile mizere in care lucreaza bietii oameni, dar si starea minelor din Valea Jiului. Lipsa de strategie si de implicare a statului le-au adus in faliment, iar intreaga zona se zbate intr-o saracie lucie.

Dupa 11 ore in care au sapat incontinuu cu mainile sau cu lopetile, salvatorii au ajuns la primul miner prins in subteran. Barbatul a fost preluat de o ambulanta SMURD, intubat si urcat intr-un elicopter care l-a adus de urgenta la Spitalul Floreasca, din Capitala, unde a fost operat. Vineri seara, in jurul orei 20:00, acesta a incetat din viata.

Dupa inca o ora tensionata, un al doilea miner a fost adus la suprafata. Desi are rani la un picior, este intr-o stare buna, spun medicii. Ortacul avea o unealta si a reusit sa se elibereze de sub pietrele care au cazut peste el.

Cand au ajuns la cel de-al treilea, salvatorilor li s-au adevarit cele mai negre temeri. Nu mai respira. Iuliu Lucian Codlean era tatal a trei copii si ar fi murit la scurta vreme dupa ce tavanul galeriei s-a prabusit. Duminica, Iuliu ar fi implinit 40 de ani. Sotia lui a postat un mesaj dureros:

“Cuvintele sunt de prisos. Ele se rezuma doar la durere, tristete si soc si nu pot aduce nicio alinare. Numai bunul Dumnezeu ne poate ajuta sa intelegem ca drumul lui s-a oprit aici. Ai fost, esti si vei ramane in inimile noastre.”

In total, 11 mineri au intrat in galeria aflata la o adancime de 500 de metri. La un moment dat, plafonul s-a prabusit, iar dintre ei au ramas captivi. Alti 50 de mineri - organizati in grupuri - au intrat pe rand in subteran ca sa-i recupereze. Salvatorii au mers peste 3 kilometri printr-un tunel care - in unele zone - are un metru inaltime. De acolo, au inceput sa sape aproape 20 de metri si sa dea din mana in mana pamantul.

Tavanul s-ar fi prabusit dupa ce stalpii vechi ai galeriei au cedat. Grav este ca cei din conducerea minei stiau de ani de zile ca o sa se intample asta si cu toate acestea oratcii coborau in fiecare zi.

Darius Campeanlider sindical: ”Si noi am anuntat conducerea ca stalpii sunt prosti, dar stim toti ca avem o singura firma care produce stalpi si ii produce asa cum ii produce, de proasta calitate. Noi tocmai asta i-am sesizat d-lui ministru, sa gasim o modalitate, fiind companie de stat, sa achizitionam din alta tara.”

In acelasi timp minerii s-au plans vineri si de conditiile de lucru.

Miner: ”Intra si nu stiu daca mai ies. Mor pe capete in mina, pentru ca nu le da nimic. Scot cuiele dintr-un lemn si le bat in alt lemn. Nu le da cuie, nu le da sfoara, nu le da lemne, nu le da nimic. De aia mor oamenii in mina!”

Mina de huila de la Lupeni este in proces de inchidere de pe 30 septembrie. Din 11 mine in Valea Jiului cu peste 70 de mii de angajati, in prezent in zona mai sunt aproximativ 500 de mineri in sase mine, iar numarul lor se va reduce drastic. De altfel, complexul energetic Hunedoara a intrat de multe ori in insolventa, iar majoritatea firmelor care aduceau materiale si piese au renuntat la contracte. Fostii mineri au plecat in strainatate, iar statul roman nu a reusit sa atraga investitori si nici programe cu fonduri europene.

Ministrul Energiei: Am inteles ca a fost un gol in tavan, ca sistemul de sustinere la grinzi a rezistat, dar la stalpi au fost probleme



Ministru EnergieiToma Petcu, a declarat, vineri, la finalul intalnirii cu conducerea Minei Lupeni si cu sapte din cei opt mineri care au reusit sa se salveze din subteran dupa prabusirea tavanului unei galerii, ca a existat un gol in tavan care a crescut riscul prabusirii acestuia si ca, desi sistemul de sustinere la grinzi a rezistat, au existat probleme la stalpii de sustinere.

“Din ce am inteles, a fost un gol in tavan, un gol care nu a putut fi apreciat si nu se stia ce se putea intampla. Se pare ca sistemul de sustinere la grinzi a rezistat. In schimb la stalpi, spun ei, ar fi niste probleme si din cauza aceasta stalpii s-ar fi micsorat de la 2.10 la 1.80. Noi o sa lasam organele de ancheta, ITM si procuratura sa isi faca ancheta si nu o sa ne antepronuntam noi de unde a aparut problema. O sa ne facem si noi ancheta interna si verificarile. Nu o s-o comunicam pana in momentul in care ITM si procuratura o comunica”, a declarat Toma Petcu.

El a mai spus ca minerul internat la Spitalul Floreasca din Capitala este la terapie intensiva, insa starea lui se imbunatateste.

“Este sub observare medicala permanenta. Un medic de la Floreasca tine permanent legatura cu familia si le-a transmis ca momentan nu poate fi vizitat, fiind la terapie intensiva. E sub control medical si are cea mai buna ingrijire”, a sustinut ministrul Energiei.

El s-a intalnit cu conducerea Minei Lupeni, dar si cu sapte din cei opt mineri care se aflau in galerie la momentul surparii tavanului si care au reusit sa se salveze.

Petcu: Familiile minerilor implicati in accidentul din Mina Lupeni vor primi un sprijin financiar

Familiile minerilor implicati in accidentul de la Mina Lupeni vor primi un sprijin financiar, astfel incat saptamana viitoare va fi aprobata o Hotarare de Guvern in acest sens, a declarat vineri ministrul Energiei, Toma Petcu, aflat la Lupeni.

”Le-am comunicat ca si eu si sindicatele depunem toate eforturile pentru familia decedatului, sa asiguram o inmormantare in conditii bune si un sprijin important pentru familie, care poate veni prin companie, prin contractul colectiv de munca, si aici poate fi detaliat de sindicate”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.

Oficialul a precizat ca a vorbit la telefon si cu premierul Mihai Tudose, chiar in momentul in care se afla la discutii cu minerii, Petcu precizand ca prim-ministrul le-a transmis acestora un mesaj de sustinere.

”Ba mai mult, dorim ca la sedinta de Guvern de saptamana viitoare, intr-un regim de urgenta, sa promovam o Hotarare de Guvern pentru acordarea unui sprijin financiar pentru familiile care au fost afectate.

Intrebat despre ce ajutoare este vorba, Petcu a spus ca mai intai trebuie sa vada ce va permite legea si ca se va decide ”in conformitate cu legislatia”

Primul dintre cei trei mineri prinsi in subteran a fost scos la suprafata la 11 ore de cand s-a surpat galeria. Barbatul a fost preluat de o ambulanta SMURD, apoi intubat si urcat intr-un elicopter care l-a adus de urgenta la Spitalul Floreasca, din Capitala.

Dupa inca aproximativ o ora de emotii, salvatorii au adus la ambulanta inca un miner. Desi a fost ranit la picior, barbatul este intr-o stare buna, spun medicii, si a fost transportat la Spitalul din Petrosani pentru investigatii.

A fost localizat apoi repede si celalalt barbat captiv, dar salvatorii nu au putut sa comunice cu el. Cand l-au gasit, cele mai negre temeri s-au adeverit - omul nu mai respira.

In total, 11 mineri au intrat in tura joi, la pranz, in galeria aflata la o adancime de 500 de metri. Opt au reusit sa se salveze imediat si numai unul dintre ei a fost ranit si transportat la spital.

A fost apoi mobilizare de forte. 50 de mineri - organizati in grupuri - au intrat pe rand in galerie ca sa-i recupereze pe cei 3 colegi. Salvatorii au mers peste 3 kilometri printr-un tunel care - in unele zone - are un metru inaltime.

De acolo, au inceput sa sape aproape 20 de metri si sa dea din mana in mana pamantul. In acelasi timp, au lucrat si la consolidarea locului, pentru ca exista riscul unei noi surpari.

La suprafata, rudele au asteptat cu infrigurare vesti. Una dintre ipotezele care circula acum este ca stalpii vechi ai galeriei ar fi cedat.

Oana Stoicut, purtator de cuvant Complex Energetic Hunedoara: “Tectonica este vesnic o problema in subteran, sa vorbim de cauze acum este prematur. Cauzele vor fi stabilite dupa ce se vor pronunta cei care vor ancheta conditiile in care a avut loc accidentul.”

Toma Petcu. Ministrul Energiei: ”Procedura de inchidere presupune activitate de exploatare, care nu se face de pe o zi pe alta, asta inseamna ca si la mina asta ar mai fi durat exploatarile, deci nu se face nimeni vinovat in mod direct...”

Eugen Fulop, procuror: “Am venit sa vedem care e situatia la fata locului, vom vorbi cu oamenii din subteran si vedem ce se poate contura.”

Mina de huila de la Lupeni este in proces de inchidere, alaturi de alte doua din Valea Jiului.

darius campean lider sindical miner ministrul energiei toma petcu petcu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1256 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006632 (s)