News Flash:

Traditii si obiceiuri de Sfantul Nicolae. Ce ai voie si ce nu ai voie sa faci in aceasta zi

6 Decembrie 2016
1134 Vizualizari | 0 Comentarii
Sfantul Nicolae
SFANTUL NICOLAE. Sfantul Nicolae este celebrat de crestinii ortodocsi in data de 6 decembrie. Sarbatoarea este marcata cu cruce rosie in calendar.

SFANTUL NICOLAE. Sfantul Ierarh Nicolae s-a nascut in tinutul Lichiei, intr-o familie cu credinta in Dumnezeu. El avea un unchi episcop care i-a sfatuit pe parintii sai sa isi indrepte fiul catre slujirea Bisericii. Nicolae a devenit preot, traind in post si rugaciuni, cu frica de Domnul.

Dupa moartea parintilor sai, a mostenit o avere insemnata. El a daruit foarte mult din ea celor saraci, ajutandu-i pe cei aflati in nevoie.

S-a ridicat la cele vesnice dupa ce a trait indelungat, timp in care a savarsit foarte multe fapte bune. Din sfintele lui moaste a izvorat mir si multe minuni s-au facut de atunci.

Ziua de 6 decembrie este una plina de traditii si obiceiuri din popor. Este totodata ziua de Mos Nicolae.

In fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii isi lustruiesc ghetele, pentru ca Mos Nicolae vine sa le aduca daruri, daca au fost cuminti. Cei obraznici vor primi o nuielusa in loc de dulciuri si cadouri.

Se spune ca Mos Nicolae vine pe un cal alb si este protectorul celor nevoiasi si al orfanilor. Se mai crede ca Sfantul Nicolae are puterea de a-i salva pe corabieri de la inec si ca apara vaduvele si soldatii pe timp de razboi.

De Sf. Nicolae, in case se aduc crengi de pomi fructiferi care se pun in apa pentru a inflori pana de Anul Nou. Daca acest lucru se intampla, anul urmator va fi unul plin de belsug.

Se mai spune ca in aceasta zi Sfantul Nicolae se ascunde de Soare si-si scutura barba de ninsoare. In alte regiuni, fetele se aduna in Ajunul Sfintului Nicolae si fac placinte. Seara, flacaii dau navala pentru manca acele placinte.

SFANTUL NICOLAE. Ce sa nu faci de Sfantul Nicolae

1. NU FI ZGARCIT

In ziua Sfantului Nicolae este bine sa fii darnic si iubitor cu cei din jurul tau. Zgarcenia nu doar ca este considerata un pacat, dar il manie pe Sfantul saracilor, iar singurul cadou pe care l-ai putea primi la anul ar fi o nuielusa.

2. NU AI VOIE SA TE CERTI SAU CONTRAZICI CU NIMENI

In ziua Sfantului Nicolae, nu este bine sa te certi cu nimeni. Se spune ca persoanele care au chef de scandal in aceasta zi sfanta, vor avea un Craciun nefericit in familie.

3. NU UITA DE CEI SARACI

Primul lucru pe care trebuie sa il faci in dimineata zilei de 6 Decembrie este sa oferi un cadou unui sarman. Orice cadou simbolic, chiar si un covrig, ii va insenina ziua celui sarman.

4. NU AI VOIE SA SPELI HAINE

Nici de mana si nici folosind masina de spalat. Munca in zi de sarbatoare este considerata o ofensa la adresa sfintilor si a lui Dumnezeu.

5. LINISTESTE-I PE CEI INTRISTATI

Nu ai voie sa treci nepasator pe langa necazurile celor din jurul tau. Trebuie sa ii linistesti pe cei care nu o duc tocmai bine in aceasta perioada.

6. SPALA-TI FATA CU ZAPADA, DACA A NINS AFARA

Se spune ca Sfantul Nicolae apare pe un cal alb, iar acest cal este simbolizat de prima ninsoare care apare in jurul datei sfantului. Este bine sa te speli pe fata cu zapada, daca a nins, pentru ca asta aduce prosperitate si sanatate.

7. SPUNE O RUGACIUNE INAINTE DE A-TI PREGATI CIZMELE SAU GHETUTELE PENTRU MOS

Se spune ca rugaciunea ajuta la infaptuirea dorintelor noastre, mai ales daca este rostita din toata inima.

8. SE FAC REPETITII PENTRU MERSUL LA COLINDAT

In zonele rurale, feciorii satului se organizeaza in cete si isi aleg gazda in casa careia repeta colindele de Craciun si Anul Nou. Acestia fac repetitii pentru o serie de alte obiceiuri precum mersul cu Ursul sau cu Capra.

Rugaciune catre Sfantul Nicolae

O, preabunule parinte Nicolae, pastorul si invatatorul celor ce alearga cu credinta catre a ta folosire si cu fierbinte rugaciune te cheama pe tine, sarguieste degrab a le ajuta.

Izbaveste turma lui Hristos de lupii ce o rapesc pe ea si toate partile crestinesti le ocroteste si le pazeste prin sfintele tale rugaciuni de galcevile lumesti, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie si de razboiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boala si de moarte grabnica.

Si precum ai miluit pe cei trei barbati care sedeau in temnita si i-ai izbavit pe ei de mania imparatului si de taierea sabiei, asa ne miluieste si pe noi cei ce cu mintea, cu cuvantul si cu lucrul suntem intru intunericul pacatelor si ne izbaveste de mania lui Dumnezeu si de chinul cel vesnic ca, prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila si cu harul lui Hristos.

Dumnezeu sa ne dea viata linistita si fara de pacat, ca sa vietuim in veacul acesta, si de partea starii de-a stanga sa ne izbaveasca si in partea de-a dreapta, impreuna cu toti sfintii, sa ne invrednicim. Amin.

sfantul nicolae dumnezeu hristos amin
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1172 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006376 (s)