News Flash:

Traditii si obiceiuri de Rusalii

31 Mai 2015
1216 Vizualizari | 0 Comentarii
rusalii
Rusaliile sunt denumite in folclorul romanesc Iele, Paraidele, Zane sau Soimanele. Ele sunt considerate fiinte cu puteri magice, razbunatoare, a caror existenta este plina de taine.
Oamenii ar trebui sa se fereasca de ele, altfel le pot provoca, iar consecintele raman pe viata, conform vorbelor din batrani. De aceea, au aparut tot felul de superstitii si obiceiuri de Rusalii menite sa-i protejeze pe oameni. Inainte, oamenii de la sate se fereau sa le rosteasca numele, astfel ca Iele a devenit cel mai popular cuvant la adresa lor si provine, de fapt, de la pronumele personal ele. In traditie se spune ca persoanele care nu respecta sarbatoarea de Rusalii vor fi pedepsite de Iele. Miturile spun ca acestea fie le vor lua mintile, fie le vor lasa schilodite. 
In zilele de Rusalii este bine sa nu dormi sub cerul liber sau sa te duci la fantana, si este bine ca noaptea sa nu te prinda la rascruci de drumuri, la marginea padurii, in munti si pe malul apelor, pentru ca exista sanse mari sa surprinzi dansul Ielelor. Se spune ca nu este bine sa muncesti in aceasta perioada, pentru ca zanele se infurie pe cei ce nu le respecta si nu sarbatoresc aceasta ocazie.

rusaliile puteri magice rusalii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1256 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006140 (s)