News Flash:

Traditii de Pastele Catolic. Cosuri cu mancare, aduse de credinciosi la biserica pentru a fi binecuvantate

1 Aprilie 2018
912 Vizualizari | 0 Comentarii
paste catolic

Cateva sute de credinciosi au adus, duminica, la Biserica Romano-Catolica „Sf. Mihail” din Cluj-Napoca, cosuri cu mancare, pentru a fi binecuvantate de preoti in ziua de Pasti, conform unei traditii care dateaza din secolul al XV-lea, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Administratorul parohial al Bisericii Romano-Catolice „Sf. Mihail”, Stelian Veres, a declarat, duminica, pentru corespondentul MEDIAFAX ca, in ziua de Pasti, credinciosii aduc la biserica bucate care sunt binecuvantate la Liturghie dupa care acestea sunt duse la familii pentru a putea fi mancate dupa perioada de post de 40 de zile.

„Dupa 40 de zile de post, poporul crestin sarbatoreste din nou si credem ca bucatele pregatite pentru cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, Invierea Domnului, trebuie binecuvantate de acel Dumnezeu care ni le-a daruit. Binecuvantarea bucatelor este un obicei stravechi pe care l-am primit de la stramosii nostri, dateaza din secolul al XV-lea si l-am pastrat cu sfintenie si azi in toate bisericile romano-catolice. Aducem la biserica acele bucate care ne sunt dragi, le binecuvantam la Liturghie si apoi ne intoarcem cu ele la familii pentru a putea manca toti din bucatele sfintite”, a spus Veres.

Potrivit acestuia, in urma cu sute de ani ritualul era atat de sfant incat tot ceea ce ramanea din cosul cu bucatele binecuvantate erau arse pentru ca se stia ca sunt sfintite si nu era voie sa fie aruncate.
In cosurile aduse la biserica si acoperite cu stergare albe, credinciosii au pus cozonaci, oua rosii, paine, produse din carne si ciocolata si vin.

Unul dintre credinciosi a spus ca bucatele sfintite in ziua de Pasti au un gust mai bun si cu care oamenii s-au obisnuit.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1139 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004993 (s)