News Flash:

Tariceanu: Pana in 2017, comisia SRI s-a remarcat doar prin spriturile cu conducerea Serviciului

30 Martie 2018
989 Vizualizari | 0 Comentarii
tariceanu 465x390

Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, vineri, ca activitatea comsiei de control al SRI a fost pana in 2017 de complezenta, membrii forului remarcandu-se doar prin participarea la sprituri, alaturi de seful SRI, Eduard Hellvig, ceea ce a dus la grave abuzuri ale serviciilor de informatii
"La noi, pana in 2016 sau pana la inceputul lui 2017 mai bine spus, comisia de control al SRI a facut o activitate de complezenta asa. In afara de spriturile la care participau impreuna cu conducerea SRI, cu altceva nu s-au remarcat. Sigur ca din acest motiv s-au inregistrat si gravele abuzuri, excese care au caracterizat activitatea serviciilor din Romania in colaborare cu alte institutii din zona institutiilor de forta, institutiilor represive ale statului, ma refer la DNA", a afirmat, vineri, Calin Popescu Tariceanu la Timisoara.

Referitor la decizia SRI de desecretizare a protocolului Serviciului semnat cu Parchetul General in 2009, presedintele ALDE a adaugat ca lumea se va lamuri "ce contin aceste intelegeri anormale".

"Slava Domnului ca astazi se vor desecretiza protocoalele dintre SRI si Parchet. Probabil ca atunci vom vedea in amanuntime ce contin aceste intelegeri anormale care au permis Serviciilor de Informatii sa intre in zona de politie judiciara, o interferenta care este specifica numai perioadei comuniste si regimurilor comuniste, care, bineinteles nu respectau independenta Justitiei. La noi s-a facut foarte multa tevatura pe independenta Justitiei. Cata vreme au functionat protocoalele, nimeni n-a spus un cuvintel. Totul era perfect. Independenta Justitiei functiona. In momentul in care au intrat in discutie cele trei Legi privind organizarea si functionarea Justitiei, legile 303, 304 si 317, am vazut un cor intreg de critici care incercau sa induca ideea afectarii independentei Justitiei si afectarii luptei impotriva coruptiei", a completat Tariceanu.


Purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea a declarat vineri seara, la o emisiune difuzata pe B1 Tv, ca urmeaza sa fie facut public, pe site-ul Serviciului Roman de Informatii, protocolul dintre SRI si Parchetul General.

Marti, Parchetul General a anuntat ca a fost finalizata analiza privind procedura de desecretizare a protocolului incheiat intre institutie si SRI, concluzia fiind aceea ca sunt indeplinite conditiile legislatiei in vigoare pentru declasificarea documentului.

"Avand in vedere discutiile din spatiul public referitoare la declasificarea protocolului de cooperare in domeniul securitatii nationale incheiat in anul 2009 intre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii, Biroul de informare si relatii publice este abilitat sa comunice urmatoarele: La nivelul Ministerului Public a fost finalizata analiza aspectelor legale privind procedura de desecretizare, concluzia fiind ca sunt indeplinite conditiile prevazute de legislatia in vigoare pentru declasificarea documentului mentionat. In acest moment, avand in vedere concluzia analizei, Ministerul Public asteapta punctul de vedere al Serviciului Roman de Informatii, astfel cum prevede procedura de declasificare a documentelor cu acest regim juridic, punct de vedere care a fost solicitat in scris institutiei cosemnatare. Reamintim faptul ca protocolul in cauza a fost incheiat in cadrul normativ in vigoare la data semnarii, in limita si competentele specifice prevazute de lege", au precizat reprezentantii Parchetului General, intr-un comunicat de presa.

Liderul ALDE Calin Popescu-Tariceanu se afla, vineri, la Timisoara, impreuna cu vicepresedintele ALDE, ministrul afacerilor externe, Teodor Melescanu, secretarul general ALDE, Daniel Chitoiu si deputatul ALDE, Marian Cucsa, membru in Comisia de control al SRI. Tariceanu a precizat ca vizita in vestul tarii este datorata unui eveniment care va avea loc la Arad. Universitatea de Vest ”Vasile Goldis” din Arad ii va acorda lui Teodor Melescanu titlul de Doctor Honoris Causa, a precizat liderul ALDE.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1208 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004975 (s)