News Flash:

Timisoara isi va depune candidatura pentru titlul de Capitala Culturala Europeana

3 Ianuarie 2014
1382 Vizualizari | 0 Comentarii
Anul 2014 va fi unul crucial pentru şansele Timişoarei de a obţine titlul de Capitală Culturală Europeană. Deja şi-au anunţat intenţia de a obţine acest titlu şi alte oraşe, iar după demisia lui Daniel Barbu, mari speranţe îşi pun şi autorităţile locale din Craiova, municipiu care are acum un ministru al Culturii favorabil, în persoana lui Gigel Ştirbu. La Timişoara, conducerea primăriei pune accent pe găsirea de experţi pentru pregătirea dosarului de candidatură, dar şi pe „infrastructura culturală”, capitol în care mai sunt multe de făcut. De asemenea, în anumite cercuri se vorbeşte deja de crearea unor evenimente culturale noi la Timişoara, dar şi de reînvierea unor festivaluri mai vechi, cum ar fi cel al Saltimbancilor.

„2013 a fost un an în care ceea ce am încercat este pe de o parte să întărim instituţiile culturale pe care le avem printr-o finanţare superioară, pe de altă parte să adăugăm în programul de activităţi culturale ale municipiului Timişoara câteva elemente în plus, câteva festivaluri în plus de mare amploare, însă, sigur, discuţia despre Capitala Culturală Europeană este una foarte largă. Pe de o parte este foarte important felul în care reuşeşti să realizezi dosarul de candidatură, proiectul pe care îl ai pentru anul 2021 din punct de vedere cultural, este pe de altă parte foarte important felul în care până în 2021 reuşeşti să reabilitezi infrastructura culturală, şi aici avem câteva proiecte pe care sperăm să le putem demara în 2014, am mai lucrat şi în 2013 la ele, şi pe de altă parte cu siguranţă trebuie să ai experţi foarte buni, experţi care au mai făcute aceste lucruri şi pe care în 2013 i-am avut în conferinţe în Timişoara pentru prezentarea mai clară a ceea ce înseamnă Capitală Culturală Europeană. În paranteză fie spus, de multe ori, foarte multe dintre evenimentele din Timişoara, dar dintre discuţiile din Timişoara cumva se ascund în spatele acestui concept”, a declarat viceprimarul Dan Diaconu.

În perioada următoare, autorităţile locale se vor concentra pe definirea strategiei culturale a Timişoarei şi pregătirea dosarului de candidatură.

„Conceptul de Capitală Culturală Europeană este unul însă destul de clar, care are legătură pe de o parte cu infrastructura oraşului, pe de altă parte cu infrastructura culturală şi sigur cu dosarul original de candidatură pe care îl depui pentru 2021. Am început anul acesta (2013 – n.r.) şi definirea strategiei culturale a municipiului Timişoara, studiul pe cetăţenii municipiului Timişoara, pe managerii culturali şi pe instituţiile culturale a fost finalizat, urmează ca în ianuarie să începem să trasăm principalele obiective şi măsuri. Anul următor (2014 – n.r.) însă va fi esenţial pentru scrierea dosarului de candidatură şi e anul în care Asociaţia Capitală Culturală Europeană, împreună cu experţii pe care îi vom angaja, trebuie să-şi intre foarte clar în rol pentru realizarea acestui proiect”, a concluzionat Diaconu. 


daniel barbu diaconu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1471 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006331 (s)