News Flash:

Tigara electronica ar putea fi vanduta doar in farmacii

8 Octombrie 2013
1474 Vizualizari | 0 Comentarii

Tigara electronica, impusa ca 'obiect de consum' accesibil tuturor, ar trebui sa fie clasat ca medicament? Intrebarea suscita de mai multe luni o controversa pasionanta, inclusiv printre medicii specializati în lupta împotriva tabagismului, dar si un intens lobby în Europa. Aceasta problema ar urma sa fie transata, marti, de deputatii europeni, cu ocazia unei dezbateri pe marginea directivei privind produsele de tutungerie, noteaza cotidianul francez Le Figaro.


Odata cu schimbarea statutului, exista intentia de a modifica modul de percepere a acestui produs, reafirmand rolul acestuia de instrument pentru combaterea sevrajului tabagic. Daca tigara electronica ce contine nicotina va deveni 'medicament', ea va fi comercializata exclusiv în farmacii si nu în magazine specializate, care prospera dupa introducerea acesteia în Franta, în 2008. Intre altele, ea va fi supusa procedurii de autorizare pentru comercializarea pe piata farmaceutica, fapt ce presupune elaborarea unor studii stiintifice care sa ateste eficacitatea sa în cazurile de sevraj, precum si absenta caracterului toxic al acesteia.


Potrivit pozitiei Oficiului francez de preventie a tabagismului, o asemenea decizie va însemna si sfarsitul 'vapotajului' la liber (inhalarea de vapori ai tigarii electronice), acesta devenind 'contraproductiv' pentru sanatatea publica. 'Circa 90% dintre utilizatorii care nu au nicio dorinta sa înceteze sa fumeze nu se vor duce sa se aprovizioneze în farmacii si vor pierde din start un beneficiu pentru sanatatea lor', subliniaza presedintele Oficiului, Bertrand Dautzenberg. Chiar daca inocuitatea tigarii electronice nu a fost înca demonstrata, pneumologi subliniaza ca aceasta este 'infinit' mai putin nociva decat tutunul, care ucide circa 73.000 de persoane în fiecare an. 'Ea contine mult mai multe substante vatamatoare: nici particule solide, nici gudron, nici substante cancerigene, nici monoxid de carbon', se spune în raportul remis, în aceasta primavara, ministrului francez al sanatatii de catre Dautzenberg.


Prin atribuirea statutului de medicament, asociatiile anti-tabagism spera sa scoata tigara electronica din mainile fabricantilor de produse de tutungerie, care se intereseaza de noua piata. 'Obiectivul industriei va fi cel de a recruta noi clienti. Este mare riscul de a vedea nefumatori convertindu-se si devenind dependenti de tutun, începand cu versiunea electronica', atentioneaza Comitetul national francez de lupta împotriva tabagismului.


La randul lor, cei care se opun noii reglementari vad o legatura între scaderea continua a vanzarilor de tigari în Franta si numarul tot mai mare al adeptilor tigarii electronice. Intr-adevar, în cinci ani de zile, cercul fumatorilor de tigari electronice s-a largit considerabil. Prin urmare, într-o scrisoare deschisa data publicitatii luni, zece medici francezi apara accesul maxim la acest produs, pe care îl declara 'extrem de eficient în a-i ajuta pe fumatori sa renunte la tutun'. De asemenea, un recent studiu publicat în The Lancet arata, în ceea ce priveste combaterea sevrajului tabagic, o eficacitate a tigarii electronice putin mai mare decat cea a plasturilor antifumat vanduti în farmacii.


Astfel, eurodeputatii ar putea sa opteze pentru o solutie de compromis: de exemplu, pentru clasarea tigarii electronice drept 'produs de sanatate', un statut mai putin constrangator decat cel de 'medicament'. Oricum, votul lor nu este decat o etapa în procesul legislativ. Negocieri pe marginea acestui subiect vor avea loc ulterior în cadrul Consiliului de Ministri. Directiva, care nu se va aplica înainte de 2017, nu va conduce prin urmare la o retragere imediata de pe piata a tigarii electronice.AGERPRES


tigara electronica le figaro dautzenberg
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1194 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004673 (s)