News Flash:

Terapia cu vinuri medicinale: 10 infuzii de plante in vin care trateaza boli digestive, de inima, ficatul, plamanii si reumatismul

11 Aprilie 2016
9663 Vizualizari | 0 Comentarii
vin medicinal

Preparate dupa retete populare, vinurile medicinale sunt adevarate elixire ale sanatatii ce si-au dovedit eficienta inca din Antichitate. Infuziile sau decocturile de plante in vin sunt remedii cu efecte pozitive asupra sanatatii, cu conditia sa nu le confundam cu vinul de masa. 

Vinurile medicinale sunt un medicament si, ca orice medicament, se iau pe o perioada determinata, intr-o anumita doza. Baut in cantitatea recomandata, preparat in gospodaria proprie in vase emailate sau de sticla, fara conservanti si ustensile metalice, astupat cu dop de pluta si tinut la rece, vinul medicinal este un leac fara egal. Se utilizează numai vase curate, sterilizate cel putin 30 minute, de cate 3 ori. Foarte important este sa nu folositi la prepararea lor vase metalice, in special cele din aluminiu.

Ca sa-l prepari, ai nevoie de fructe, legume si plante si, bineinteles, de vin, rosu sau alb, de preferinta natural, netratat, fara alte adaosuri. Iata cateva vinuri medicinale din plante benefice sanatatii: 

Vinul din ciubotica inimii, bun pentru inima
Se umple o sticla de 2 l cu flori proaspete, se toarna deasupra vin alb natural, pana se acopera florile. Sticla se astupa si se lasa la soare la macerat timp de 2 saptamani. In afectiunile cardiace, se ia din cand in cand cate o inghititura de vin, dar nu mai mult de 3 linguri pe zi.

Vinul de rostopasca, leac in boli hepatice, biliare, veruci si eczeme
Se toarna 1 l vin peste 30 g de planta cu radacini cu tot si se lasa sa stea 1-2 ore, apoi se filtreaza. Se bea cu inghitituri mici in bolile hepatice, afectiunile biliare, renale, icter, hemoroizi, vijiit din urechi. Extern, se foloseste impotriva cancerului de piele, contra bataturilor, a verucilor si a eczemelor.

Vinul de rozmarin, leac pentru digestia dificila
Puneti 150 g de frunze proaspete de rozmarin sau 40 de grame de frunze uscate, intr-o sticla de 750 ml. Turnati vin alb si lasati la macerat vreme de 15 zile. Se bea cate un paharel dupa mesele principale.

Vinul de angelica, bun in aerofagie si balonari
Intr-un litru de vin rosu, se pun la macerat 30 g de radacina de angelica, un varf de cutit de scortisoara, un praf de nucsoara rasa si o cuisoara. Se lasa sa stea 20 de zile, apoi se strecoara. Se bea un paharel inainte de mesele principale.

Vinul de leurda, tonic excelent

Este recomandat mai ales persoanelor in varsta, suferinde de tuberculoza pulmonara, tuse rebela sau insuficienta respiratorie. Intr-o jumatate de litru de vin alb se pune un pumn de frunze proaspete, de preferinta rupte si nu taiate, si se fierb cinci minute, se mai lasa alte zece minute la infuzat, dupa care se strecoara si se indulceste amestecul cu miere. Se bea dimineata, cate un paharel. Cura cu vin de leurda dureaza 14 zile.
Vinul de ceapa trateaza tusea
Intr-o sticla de un litru (sa se evite plasticul) se pun 200 de grame de ceapa tocata marunt, o suta de grame de miere de albine, de preferat poliflora, si vin de tara, rosu sau alb, netratat. Amestecul se lasa la macerat, la loc caldut, timp de zece zile, dupa care se filtreaza.

Se iau cate trei-patru linguri pe zi. Preparatul combate si vindeca tusea, favorizand, in acelasi timp, transpiratia. Si copiii mai mari pot lua cate o lingurita din acest vin de trei ori pe zi, fara absolut nicio problema.

Vinul de ridiche neagra este antireumatic
Se recomanda in artrite, artroza, spondiloza. Ca sa-l prepari, ai nevoie de o ridiche neagra de marime potrivita si un litru de vin alb si dulce. Se spala ridichea si se da pe razatoare cu tot cu coaja. Se lasa la macerat cu vinul timp de doua saptamani, dupa care se filtreaza si se pune in sticle.

Se bea cate un paharel dimineata, in cure de cate doua-trei saptamani. Se poate face cate o cura de vin de ridiche neagra la fiecare anotimp.

Vinul de hrean, leac in astm, anemie si boli de inima
Intr-un litru de vin rosu adauga 15 linguri de hrean ras prin razatoarea mica. Se lasa la macerat o saptamana, apoi se filtreaza. Se ia cate o lingura, de trei ori pe zi. Regleaza activitatea inimii, calmeaza crizele astmatice, trateaza anemia si este un tonic sexual de exceptie.

Vinul de anason calmeaza arsurile la stomac
De asemenea, inlatura balonarea si te ajuta sa te recuperezi mai repede dupa raceala. Intr-un litru de vin, adauga o suta de grame de seminte si 200 ml de alcool alimentar si lasa amestecul la macerat timp de zece zile. Se filtreaza si se pastreaza la rece. Se iau cate trei linguri pe zi.

Vinul de tataneasa combate bronsita si pneumonia
Se pun 4 linguri de radacini de tataneasa, uscate si zdrobite marunt, in 500 ml de apa rece de izvor si se fierbe acoperit, 8 minute. Se ia vasul de pe foc si se lasa acoperit timp de o ora. Se strecoara prin tifon si lichidul se amesteca in 400 ml vin alb de casa si 4 linguri de miere de salcam. 

Se ia cate o lingura de 3-4 ori/pe zi, cu 30 de minute inainte de masa. Se recomanda in bronsite cu expectoratie purulenta, astm bronsic, pneumonie, tuse cu expectoratie abundenta.


vinurile medicinale
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1224 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004645 (s)