News Flash:

Regulile unui ginecolog pentru o igiena intima corecta

9 Aprilie 2016
2073 Vizualizari | 0 Comentarii
epilat inghinal

Medicul ginecolog Silviu Istoc ne-a dezvăluit cateva mituri despre igiena intimă şi a oferit răspunsuri la cele mai cunoscute întrebări pe această temă… delicată. Modul în care ne îngrijim zona intimă depinde foarte mult de educaţia pe care o avem în acest sens. Igiena intimă este în continuare un subiect tabu, de aceea apar numeroase cazuri în care este descoperită lipsa de informare corectă în legătură cu acest obicei. Prin urmare, o rutină greşită considerată normală poate duce la probleme de sănătate grave care pot influenţa de viaţa cuplu şi nu numai.

Doctorul Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie (www.dristoc.ro) atrage atenţia că „Igiena intimă necorespunzătoare duce la infecţii vaginale şi ale colului uterin destul de serioase şi, uneori, dificil de tratat, scrie clicksanatate.ro. De exemplu, vaginitele cauzate de germeni precum streptococul, stafilococul sau Escherichia coli apar de multe ori ca urmare a igienei precare sau a neglijenţei, în sensul nefolosirii unor produse special concepute pentru îngrijirea intimă sau a toaletei intime, altfel decat din faţă către spate. O altă greşeală este dată de spălăturile vaginale, care, atenţie, se fac numai la recomandarea medicului, cu medicamentele indicate de acesta şi doar în cazul unor afecţiuni ginecologice, nicidecum în cazul persoanelor sănătoase. 

Ţineţi minte că un vagin sănătos nu trebuie dezinfectat cu diverse substanţe şi nici spălat cu săpun, mai ales că irigatoarele şi săpunurile din comerţ pot cauza inflamaţii. La fel de nocive sunt şi parfumurile chimice care nu fac altceva decat să irite zona intimă, aşa că păstraţi mirosul natural al zonei intime şi veţi avea de caştigat“.

Care sunt mai bune, şerveţelele umede sau cele uscate?

In fabricarea şerveţelelor umede se foloseşte alcoolul, pentru a proteja zona intimă de bacterii şi germeni. Aceasta determină sterilizarea aproape integrală a acestei zone, ceea ce înseamnă că şi flora bacteriană benefică este afectată.

Aceasta înseamnă vulnerabilizarea zonei intime în faţa bacteriilor şi distrugerea barierei protectoare pe care vaginul o asigură în mod natural.

E adevărat că există şerveţele umede cu pH neutru, dar şi acestea sunt impregnate cu soluţii specifice, care în mod involuntar pot determina un dezechilibru al mediului uşor acid al zonei intime. De aceea, şerveţelele uscate, fără parfum, sunt în general mai sigure decat cele umede.
De cate ori facem toaleta?

Igiena externă ar trebui să se facă dimineaţa, seara şi după fiecare contact sexual, folosind un gel sau un săpun creat special pentru zona intimă, apa curată şi un prosop din bumbac. Spălăturile externe nu trebuie să fie foarte dese, pentru că dezechilibrează flora vaginală şi creşte riscul să apară infecţiile precum candidoza. Totuşi, în timpul menstruaţiei, spălăturile în zona intimă trebuie să fie mai frecvente: de 3-4 ori pe zi, pentru prevenirea depunerilor bacteriene.

Ar trebui să facem spălături vaginale în fiecare zi?

Vaginul este un organ complex care are propriul sistem de curăţare din interior, cu ajutorul secreţiilor.

Tocmai de aceea, irigatiile vaginale sunt rar indicate, de regulă la recomandarea unui medic specialist sau după un tratament cu ovule care nu se scurg singure în totalitate. Motivul pentru aceasta este că toaleta internă frecventă schimbă pH-ul florei vaginale şi favorizează apariţia bolilor vaginale recurente.

Irigaţiile cu bicarbonat de sodiu distrug flora?

Spălăturile vaginale cu bicarbonat de sodiu au un rol benefic datorită proprietăţilor dezinfectante, dar nu trebuie abuzat de această metodă. Acestea distrug stratul protector pe care secreţiile vaginale îl asigură în mod natural şi care ajută flora vaginală să se apere de bacteriile patogene şi de ciuperci.

Chiar dacă aveţi imunitatea scăzută sau urmaţi un tratament cu antibiotice care determină apariţia acidităţii vaginale şi favorizează înmulţirea ciupercilor, retineţi că, pe langă rolul de protecţie, flora vaginală ajută spermatozoizii să urce către căile vaginale superioare.

Absorbantele zilnice protejează de infecţii?

Acestea menţin lenjeria curată, dar nu asigură protecţie împotriva acumulării bacteriilor şi, deci a apariţiei infecţiilor. Totuşi, pentru a păstra sănătatea şi prospeţimea zonei intime, este foarte importantă alegerea lenjeriei de bumbac, care se poate spăla cu apă fierbinte.

Lenjeria sintetică împiedică evaporarea transpiraţiei şi a secreţiilor, de aceea umiditatea acumulată poate provoca mirosuri neplăcute, dar şi dezvoltarea unor agenţi patogeni precum ciuperci sau bacterii.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1266 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006024 (s)