News Flash:

Sucul din telina regleaza hormonii, glandele si activitatea inimii

16 Mai 2017
1397 Vizualizari | 0 Comentarii
sucul de telina
Atat frunzele, cat si radacinile telinei au virtuti vindecatoare exceptionale, prin bogatia de vitamine, enzime, hormoni vegetali si substante aromatice complexe, usor asimilabile, care exercita efecte echilibrante asupra organismului uman, detoxifiante, reglatoare hormonal si de reintinerire generala.

Frunzele se pot prelucra sub forma de suc sau macerat, avand insusiri diuretice, stimulatoare, afrodisiace, depurative, digestive si antireumatismale.
Sucul din frunze proaspete este mult mai activ decat sucul din radacini. Dupa indepartarea petiolurilor, frunzele se taie marunt, se adauga un pahar cu apa rece, se mixeaza 2-3 minute, se lasa in repaus 15 minute, se strecoara si se bea, dimineata pe stomacul gol si seara, intr-o cura de minimum 24 de zile (nu se depaseste cantitatea de 150-200 ml suc concentrat pe zi).
Are efecte deosebite atat intern (in curatirea sangelui, reglarea hormonala si febra), cat si extern (in acnee juvenila rebela, psoriazis, eczeme alergice, vitiligo, sclerodermie, afectiuni oftalmice). De mentionat ca timp de 1-2 ore dupa consumul sucului nu se ia nici un alt aliment. In plus, pe toata durata curei nu se consuma carne, alimente conservate, aditivi alimentari sintetici (E-uri) si alcool.
Infuzia din frunze (o lingurita la 200 ml apa clocotita) se bea inainte de mese in cazul bronsitei cronice, tuse veche, raguseala si astm bronsic sau dupa mese in congestie hepatica, litiaza renala si reumatism.
Sucurile din radacini, excelent tonifiant
Sucul se obtine din radacina rasa sau prin taiere in felii subtiri sau cuburi care se pun in mixer 2-5 minute. Se beau zilnic 50-100 ml suc, fractionat in 3 reprize, intr-o cura de 15-20 de zile, avand efecte in convalescenta, astenie, surmenaj, nervozitate, febra, reumatism, guta, tuse, catar bronsic, obezitate, de drenor pulmonar si hepatic si remineralizant. Extern, se aplica sub forma de comprese pe plagi, ulcere, cancer de piele, afectiuni oftalmice si in gargare contra ulceratiilor din gura.
Sucul din radacini este un excelent depurativ, cu rol in eliminarea toxinelor din corp la persoanele care lucreaza intr-un mediu poluat, la cei care consuma multa carne, aditivi alimentari sintetici, tutun si medicamente de sinteza (se iau 10-15 linguri pe zi, in cure de 2-3 saptamani).
Decoct din rizomi si radacini rase (30 g fierte intr-un litru de apa timp de 10-15 minute), se bea cate o ceasca inainte de mese, avand efect stimulator general, nervos, cu actiuni in tuse rebela, raguseala, stari febrile, afectiuni cardiace, retentie urinara, litiaza renala, digestie lenta, balonari, obezitate, helmintiaza, reumatism si guta.
Sirop din radacini de telina in amestec cu radacini de la alte specii (patrunjel, sparanghel, fenicul si ilex), luate in proportii egale (cate 125 g) care se infuzeaza in 2,5 litri apa clocotita timp de 10 minute; se adauga 3.750 g sirop de zahar, dupa care se fierbe pana la consistenta siropului; se consuma cate 3-5 linguri pe zi avand rol diuretic in albuminurie cronica, litiaza renala si febra intermitenta sau ca gargarism in ulceratii ale gurii si gatului.
Infuzie din ˝ lingurita seminte macinate fin la 200 ml apa clocotita; se infuzeaza acoperit timp de 10 minute si se consuma dupa mesele principale avand efecte digestive, tonice si carminative, eliminand indigestiile si balonarile.
Telina in afectiuni digestive
Atat frunzele, cat si radacinile prezinta o multitudine de proprietati terapeutice implicate in dereglari ale aparatului digestiv (gastrite, stomahice, laxative, antimalarice, vermifuge, drenarea ficatului, intarirea stomacului), iar semintele au virtuti carminative si tonic-aperitive, cu implicatii in balonari si aerofagie.
Afectiunile aparatului digestiv influentate pozitiv prin tratamente cu telina sunt: digestie lenta, icter, ascita, hepatita, arsuri stomacale, ulcer duodenal, balonari digestive, spasme abdominale, gaze stomacale si intestinale, lipsa poftei de mancare, intoxicarea sangelui. Tratamentul se face cu seminte macinate fin sau cu decoct din radacini (o lingura cu radacini rase la 200 ml apa, care se consuma inainte de mese).
Sucul de telina si sistemul hormonal la femei
Sucul din frunze verzi de telina regleaza activitatea ovarelor, dar si a glandelor cortico-suprarenale. Pentru reglarea ciclului menstrual si prevenirea durerilor specifice, se recomanda cate luarea a cate 8-10 linguri de suc de frunze de telina pe zi timp de 2 saptamani. Sucul de telina ajuta inclusiv la stimularea ovulatiei si reglarea glandelor suprarenale.
Femeile care sufera de retentie de apa (retinere de apa in tesuturi) sau de transpiratie excesiva, pot urma o cura de o luna cu suc de frunza de telina. Se bea cate 1 pahar mic (50 ml) de suc, de doua ori pe zi, dimineata si dupa masa de pranz
„Inamicul“ stresului
Avand proprietati antiastmatice, emoliente, expectorante si febrifuge, produsele din telina intervin in drenarea pulmonara, in traheobronsite cronice, astm bronsic, catar pulmonar, combaterea inflamatiilor secretiei bronhice, raguseala, tuse cronica si transpiratie excesiva (hidropizie).
Datorita continutului bogat in vitamine, minerale si acizi organici, telina este un ideal tonic-stimulator al sistemului nervos, al memoriei si revitalizant general in perioadele de stres.
Parintele medicinei, Hippocrate, recomanda, in urma cu 2.500 de ani, sa fie folosita telina „in tratamentul nervilor zdruncinati“.
Avand proprietati sedative, tonice si stimulente, telina prezinta efecte deosebite in astenia psihica, fizica si sexuala, in surmenaj, migrene, vertij, stari nevrotice, insomnie si dureri de cap.
Proprietatea hipoglicemianta, datorata continutului in apioza si manitol, asigura eficacitatea in diabetul zaharat prin scaderea continutului de zahar din sange.
Bogatia in saruri minerale, mai ales in potasiu, magneziu si fier, da telinei insusiri deosebite de remineralizare, revigorare si imunostimulare pentru organismele debile, anemice si convalescente.
sucul de telina – „Matura reumatismelor“

Numita „matura reumatismelor“, telina are efecte evidente in reumatismul infectios, artroze, lumbago si guta, avand rol in eliminarea substantelor toxice precum si efecte antiinflamatoare, depurative si usor calmante in durerile articulare, mai ales la persoanele in varsta.
Se recomanda o cura de 3-4 saptamani cu suc din radacini (doua pahare pe zi), consumat pe stomacul gol in combinatie cu suc de morcov. Este eficace si salata din frunze taiate marunt, cu rol depurativ si curativ.
Pe articulatiile dureroase (coxartroze, gonartroze) se pun cataplasme cu frunze de telina oparite cu apa clocotita si tinute timp de doua ore, invelite cu celofan si cu tesaturi din lana, avand efecte benefice atat in poliartroze, cat si in cancere de piele si pe zone depigmentate de vitiligo.
Sucul de telina si morcov, bun pentru regenerarea pielii
Prin proprietatile antiseptice, cicatrizante si antipruriginoase, preparatele din telina sunt remedii excelente in profilaxia bolilor de piele, cu mare eficienta in vindecarea de ulceratii, plagi tegumentare, degeraturi, contuzii, vanatai, sclerodermie, dermatoze alergice, psoriazis si acnee juvenila. Pentru aceste afectiuni sunt recomandate cure de 2-3 saptamani cu salate bogate in frunze de telina sau cu suc din radacini (cate ˝ pahar de 2 ori pe zi, luate dimineata si seara, la culcare). Pentru regenerarea tesuturilor epidermice dupa raniri si ulceratii, la sucul de telina se adauga si suc de morcov.
La bolnavii de vitiligo, o leucodermatita de lunga durata, este indicat sucul de telina (2-3 linguri pe zi, luate dimineata pe stomacul gol si inainte de mese).
Intrucat exista in radacini un raport ideal intre continutul de fier si cel de magneziu, sucul din radacina de telina ajuta la profilaxia cancerului de piele. sursa: frunza-verde.ro

radacinile telinei frunzele
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1183 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004385 (s)