News Flash:

Stiai ca bolile au miros? Cum poti sti ce boala are cineva doar mirosindu-l

11 August 2018
787 Vizualizari | 0 Comentarii
miros

Bolile au miros, chiar daca ne vine greu sa credem asta, mai ales în situatiile în care nu vorbim de leziuni de suprafata, care sa fie evidente si sa presupuna infectie.

Capacitatea extraordinara a oamenilor de a folosi mirosul si viziunea pentru a detecta si a evita persoanele bolnave este, se pare, mai dezvoltata decat se credea, conform unui nou studiu publicat recent în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Pentru a declansa simptome specifice bolii, cercetatorii au injectat voluntarilor bacterii inofensive. Un alt grup de voluntari a fost supus unui test care presupunea scanari cerebrale în timp ce acestora li se derulau, vizual, anumite imagini.

Cel de-al treilea grup, acela al oamenilor sanatosi, a fost rugat sa depisteze persoanele bolnave - din cele doua grupuri - si sa identifice cateva dintre cele pe care le considera amuzante si alaturi de care ar vrea sa petreaca timp.

Trucuri foarte utile de a scoate mirosul urat din incaltaminte

„Studiul nostru arata o diferenta semnificativa în modul în care oamenii au tendinta de a alege sa socializeze cu oameni sanatosi decat cu cei care sunt bolnavi, a declarat cercetatorul Matt Olsson, profesor la Departamentul de Neurostiinte Clinice al Institutului Karolinska din Suedia.

„Putem vedea, de asemenea, cum creierul este eficient în a transmite semnale legate de starea de sanatate a unei persoane", a adaugat Olsson.

Suntem înclinati spre a recunoaste si accepta persoanele bolnave, mai ales atunci cand acestea ne sunt apropiate. În caz contrar, statisticile arata ca lucrurile stau complet diferit.

„De exemplu, exista putini oameni, altii decat copiii dumneavoastra, pe care sa-i sarutati cand au nasul înfundat. Cu alte cuvinte, un semnal de boala poate spori comportamentul de îngrijire în relatii stranse. Prin acest studiu, demonstram cum creierul este mai sensibil la aceste semnale decat ne-am gandit pana acum", a concluzionat cercetatorul.

Respiratia persoanelor bolnave de diabet are un miros întepator, în timp ce mirosul de carne alterata este un semnal ce poate ascunde probleme digestive, deci ar trebui sa mergem direct la un consult la gastroenterologie.

Daca simti la cei de langa tine un miros apasator de amoniac, trimite-i la medic: poate fi semnul unei boli hepatice! De foarte multe ori e vorba chiar de ciroza hepatica.

Nici respiratia cu miros de urina n-ar trebui sa fie ignorata si judecata drept igiena orala precara. În cele mai multe cazuri este vorba de uremie, afectiune care ar trebui sa trimita imediat pacientul la medic.

9 tipuri de alimente vinovate de mirosul neplacut al corpului

Deseori, mirosul corpului se schimba si în perioadele în care sunt administrate diferite medicamente, asa ca e bine sa faci diferenta între cauzele mirosurilor si sa vizitezi medicul imediat ce ai încetat un tratament, dar mirosul persista mai mult de o luna.

Cercetatorii au stabilit ca anumite molecule sunt secretate numai de celulele canceroase, deci si cancerul poate fi deseori „mirosit" si depistat din timp. Deocamdata, singurii care pot detecta aceste molecule sunt cainii, pentru ca au un simt olfactiv mult mai dezvoltat si mai fin decat al nostru. Însa oamenii de stiinta se afla în faza de testare a unui dispozitiv care va depista în viitor cancerul, chiar în faze incipiente.

Ai grija de sanatatea ta! Daca vrei sa amani analizele, mai gandeste-te o data. Nimic nu e mai important decat tine!


bolile miros mirosul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1145 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004760 (s)