Spitalul Judeţean - campion la datoriile faţă de pacienţi
Pentru diminuarea riscurilor de fraudare a bugetului FUASS şi pentru a preîntampina utilizarea neraţională a fondurilor alocate către spitale, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş a elaborat un model de declaraţie ataşat obligatoriu la foaia de observaţie, care trebuie completat de toţi pacienţii internaţi.
Potrivit Ziuadevest.ro, in declaraţie se specifică dacă pe perioada internării au achiziţionat din buzunarul propriu medicamente, materiale sanitare sau investigaţii paraclinice.
CJAS Timiş a transmis că toate spitalele din judeţ, cu excepţia Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, care nu şi-a însuşit punerea în practică a acestei măsuri, nerespectand prevederile ordinului CNAS nr. 419/28.06.2012, au implementat acest model de declaraţie, încă de la mijlocul anului curent, asigurand în acest mod o transparenţă şi un sprijin real în vederea verificării realităţii serviciilor medicale efectuate, precum şi monitorizarea consumului real de medicamente, materiale sanitare si investigaţii paraclinice, pe perioada internării.
„Ţinem să precizăm că, deşi spitalele au obligaţia legală să ramburseze contravaloarea medicamentelor, materialelor sanitare şi investigaţii paraclinice, suportate de pacient pe perioada internării, acest lucru nu se realizează în totalitate. Din aceasta cauză, volumul unor astfel de sume solicitate de pacienţi, pentru restituire, se ridică la suma de aproximativ 1,3 milioane de lei, la nivelul judeţului Timiş, din care cea mai mare sumă îi revine Spitalului Judeţean, 897.448.09 lei, sumă ce se constituie în arierate neraportate, înregistrate extracontabil, încălcand prevederile legale, deşi finanţarea Spitalului Clinic Judeţean este la nivelul maxim al serviciilor realizate de spital pană in prezent, fiindu-i alocată suma de 87,4 milioane lei, în perioada ianuarie-octombrie 2013”, se arată în comunicatul CJAS Timiş.
Comentarii (0)