News Flash:

Nicolaescu: "Nu inteleg de ce medicii fac greva acum si nu au facut cand au avut lefuri taiate cu 25 la suta"

25 Noiembrie 2013
1554 Vizualizari | 0 Comentarii
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că la greva de avertisment de luni au participat în general asistenţii medicali, moaşele şi infirmierele, şi că, deşi recunoaşte că au lefuri mici, nu înţelege de ce fac grevă acum şi nu au făcut în 2010, când au avut salariile reduse cu 25 la sută. "La această manifestare participă, în general, asistenţii medicali, moaşele, infirmierele, şi pe bună dreptate, pentru că au lefuri mici. Dar nu înţeleg de ce fac acum, pentru că în 2010 au avut tăieri de 25 la sută şi nu au făcut grevă. Acum fac grevă. Cum s-au descurcat trei ani cu lefuri tăiate 25 la sută este greu de discutat", a spus ministrul Sănătăţii.

Eugen Nicolăescu a mai spus că ştie că angajaţii din sistemul sanitar se descurcă foarte greu, dar nu poate rezolva peste noapte ce nu s-a rezolvat în patru ani de zile.

Nicolăescu a mai spus că a convenit cu sindicatele să se facă o eşalonare în ce priveşte majorarea salariilor. Astfel, o parte ar putea avea o mică creştere în primul semestru al anului viitor, urmând să se încerce o creştere mai semnificativă în a doua parte a anului, pe măsură ce pachetul de bază va produce efecte.

De asemenea, ar urma să se vadă, în funcţie de estimările bugetului pentru 2015 şi 2016, dacă vor mai fi posibile noi majorări salariale.

"Din punctul meu de vedere, toate canalale sunt deschise, toate soluţiile tehnice şi juridice sunt deschise", a mai spus Nicolăescu.

Aproape 100.000 de angajaţi din sistemul sanitar au fost luni în grevă de avertisment, a declarat pentru MEDIAFAX prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.

"Din păcate, ministrul Sănătăţii nu a jucat corect, a cerut managerilor să verifice câţi doctori sunt în grevă. Protestul nostru este susţinut până acum de aproape 100.000 de oameni din toate unităţile sanitare, cu excepţia Spitalului Judeţean Braşov, unde managerul i-a ameninţat pe protestatari", a spus liderul Federaţiei Sanitas.

Marius Sepi a precizat că greva de avertisment nu a afectat internările de urgenţă şi că a cerut liderilor din unităţile sanitare să transmită managerilor lista nominală a persoanelor care sunt în grevă.

Membrii Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România au fost şi ei, alături de Federaţia Sanitas, în grevă de avertisment, în pofida anunţului făcut de liderul organizaţiei, Mircea Nicuşor Timofte, la sfârşitul săptămânii, a mai spus Sepi.

"A fost o încercare de manipulare din partea liderului organizaţiei, care este şi angajat în Ministerul Sănătăţii, comunicat privind neparticiparea la grevă plecând chiar din acestă instituţie. Membrii organizaţiei lui au fost alături de Sanitas în greva de avertisment şi pot dovedi acest lucru", a mai spus prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.

Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România anunţa sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că nu participă la grevă, întrucât, ca organizaţie profesională cu atribuţii delegate de autoritatea statului, nu se poate implica în activităţi sindicale, în timp ce "participarea asistenţilor medicali membri ai ordinului, care sunt şi membri de sindicat, la acţiunile greviste, este op

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1249 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007998 (s)