News Flash:

Centru pentru minorii ai caror parinti sunt plecati din tara, in Timisoara

29 Noiembrie 2013
1148 Vizualizari | 0 Comentarii
Organizaţia 'Salvaţi Copiii!' inaugurează vineri în Timişoara Centrul 'Creştem împreună' în care se lansează programul 'Şcoala de după şcoală' destinat minorilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.

'Echipat cu două săli de clasă, cu posibilitatea de a oferi o masă caldă în cadrul programului, cu un număr de voluntari dornici de a oferi suport copiilor, proiectul 'Diminuarea impactului negativ al migraţiei economice a părinţilor în străinătate asupra copiilor rămaşi singuri acasă în România' se derulează la potenţial maxim şi îşi propune oferirea de ajutor unui număr şi mai mare de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate', a declarat dr. Mihai Gafencu, preşedintele filialei timişene a organizaţiei. 

Din februarie 2010, 'Salvaţi Copiii!' - Filiala Timiş a început implementarea proiectului în colaborare cu două şcoli generale din Timişoara. În această perioadă, cei 70 de copii beneficiari ai proiectului, identificaţi cu ajutorul şcolilor partenere, s-au bucurat de un program şcoală după şcoală centrat pe dezvoltarea şi îmbunătăţirea rezultatelor şcolare, îmbunătăţirea relaţiilor intra şi interpersonale ale copiilor, sprijin moral acordat părinţilor rămaşi singuri acasă, bunicilor sau tutorilor acestor copii. 

'Concret, proiectul a reuşit să ofere sprijin de specialitate în ameliorarea dificultăţilor psiho-sociale ale experienţei de a fi copil cu ambii sau un părinte plecat în străinătate. O mare parte a românilor care merg la muncă în străinătate îşi lasă copiii acasă fie în grija celuilalt părinte, fie în grija altor rude', a spus dr. Mihai Gafencu. 

Din cercetările efectuate de organizaţie, reiese că de multe ori aceşti copii nu primesc informaţii despre părinţii lor şi nu reuşesc să depăşească momentul dificil pentru ei al separării de părinţi, ajungând astfel să manifeste dezinteres faţă de şcoală şi faţă de adulţii în grija cărora au fost lăsaţi, de cele mai multe ori, bunicii. 

Părinţii care sunt în străinătate nu sunt informaţi despre evoluţia copiilor şi nu conştientizează consecinţele negative majore pe care plecarea lor în altă ţară şi lăsarea micuţilor acasă le produc asupra dezvoltării psihice şi emoţionale a acestora. 

Conform celei mai recente comunicări din partea Agenţiei Naţionale de Protecţie a Drepturilor Copilului, în România sunt 82.464 de copii rămaşi fără unul sau ambii părinţi în urma plecării acestora la muncă în străinătate. Dintre aceştia, 26.406 sunt copii care provin din familii în care ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.

La nivelul judeţului Timiş sunt 4.778 de copii cu părinţii plecaţi în străinătate, 967 fiind în situaţia în care ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1341 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006260 (s)