News Flash:

Sorin Rosca Stanescu: Mistificarea electorala

24 Noiembrie 2016
1032 Vizualizari | 0 Comentarii
Sorin Rosca Stanescu

Uniunea Salvati Romania a comandat un sondaj. Si a dat publicitatii rezultatele senzationale ale acestuia. Rezulta ca formatiunea lui Nicusor Dan va obtine, in alegeri, un scor cu doua cifre care se apropie vijelios de 20% din numarul total al cetatenilor decisi sa isi exercite dreptul la vot. Mai mult chiar, USR ar trece pe locul doi, depasind Partidul National Liberal. Impreuna, s-ar apropia de un scor de 40%. O fi real?


Se minte la greu in campaniile electorale. Si cel mai mult se minte in Romania. Si mai mult decat oricand se minte acum. Iar campionatul de minciuni, iata, este condus, la propriu, de formatiunea lui Nicusor Dan. Si iata, in continuare, de ce.


Avem de-a face cu un partid politic relativ nou, transformat dintr-o fundatie, si care, in mod real, in competitia pentru Bucuresti, a obtinut, la locale, un scor spectaculos. Asta, dupa ce activase suficient de multi ani in Capitala pentru a se face cunoscut. O fundatie tip Soros. Dar asta conteaza, pentru moment, mai putin. Esential este ca Uniunea Salvati Romania a intrat in competitia politica, se bate pentru a obtine voturi si implicit puterea, insa sustine, in continuare, ca politica este ceva gresit, ca politicienii sunt nocivi si ca Parlamentul e rau. Va participa inevitabil, daca reuseste sa treaca pragul de 5%, la cea de-a doua faza a luptei, cea esentiala, si anume lupta care se va desfasura, in baza unor negocieri, pentru impartirea cascavalului puterii. Pentru ca fiecare partid, cu atat mai mult cele care ajung la guvernare, dar, evident, si partidele ramase in opozitie vor juca, la un nivel sau altul, roluri conducatoare. Unii, doar in Parlament, la conducerea unor comisii ori prin reprezentarea in birourile permanete ale celor doua Camere.


Dar Uniunea Salvati Romania aspira chiar la mai mult. Il sustine pe Dacian Ciolos in pozitia de premier, iar daca, impreuna cu PNL, face un scor bun si se mai combina si cu alte partide in urma unor negocieri, ar putea fi reprezentata in viitorul Guvern. Furnizand ministri, secretari de stat, demnitari din esalonul trei al administratiei publice centrale, prefecti, conducatori ai societatilor statului, inalti functionari ai autoritatilor patronate de Guvern. Pentru fiecare dintre aceste pozitii, Uniunea Salvati Romania va trebui sa se comporte ca oricare alt partid politic. Sa se aseze la masa negocierilor si sa se bata cu ceilalti. Care este importanta afirmatiilor de mai sus?


Este una esentiala pentru ca USR, pe de o parte, afirma ca nu va negocia cu nimeni nimic, ca se va alinia doar unor principii, ca va sustine doar anumite masuri, cele care concorda cu viziunile acestei formatiuni politice, indiferent cui apartin, si, in consecinta, nesemnand niciun protocol cu niciun alt partid, nu va solicita nicio pozitie in Guvern sau in alta parte. Iar pe de alta parte, pentru a intari asemenea afirmatii, sustine sus si tare ca toate neajunsurile din Romania se datoreaza si trebuie asumate de partidele politice care de-a lungul timpului s-au aflat la putere si, in primul rand, de PSD si PNL.


Partea stranie in aceste conditii este ca, in ciuda afronturilor repetate ale lui Nicusor Dan, PNL curteaza pe fata acest partid, il incurajeaza in fel si chip si sustine, in mod repetat, ca se va alia cu USR.


Pentru ca nebunia sa fie totala, Uniunea Salvati Romania a iesit cu un tulburator sondaj de opinie. Ca sa obtina 10% in aceste alegeri, USR ar trebui sa primeasca circa 850.000 de voturi, daca acceptam o premisa cat se poate de rezonabila, si anume ca vor vota aproximativ 8.800.000 de cetateni. Cu foarte putin mai mult decat au votat la alegerile locale. Ca sa obtina 20%, Uniunea Salvati Romania ar trebui sa fie votata de 1.700.000 de cetateni ai Romaniei. O cifra cu totul si cu totul imposibil de atins prin insumarea votantilor USR din cateva mari orase unde are organizatii. In plus, respectiva formatiune politica ar trebui sa aiba capacitatea de a fi reprezentata in toate sectiile de votare. Aceste conditii nu sunt intrunite. In consecinta, scorul anuntat in urma sondajului de opinie este cel putin vazduhist. Dar se pune intrebarea de ce a comandat USR acest sondaj de opinie si de ce a facut publice cifrele obtinute pe picior.


Raspunsul la aceasta intrebare ne poate trimite direct la faimoasa bucla din procesul de numarare a voturilor. De cand functioneaza o numaratoare bazata pe soft-uri, in mod insistent, in Romania, a fost sustinuta si teza furtului prin insumarea finala a cifrelor venite de la sectiile de votare. Faptele extrem de grave pe care le aflam in ultimele zile despre Autoritatea Electorala Permanenta nu fac decat sa intareasca asemenea supozitii. Pe de alta parte, s-a afirmat in mod insistent, si s-au produs si probe in acest sens, cum ca USR este nu numai produsul retelei de fundatii Soros, ci si al serviciilor, infiltrate, la randul lor, de fundatia Soros. Daca asa stau lucrurile, atunci capata sens si insistenta obsesiva a presedintelui Klaus Iohannis si a fruntasilor PNL in sustinerea ideii ca, in ciuda trendului descrescator al dreptei si in ciuda aritmeticii din acest moment, va putea fi totusi investit, dupa alegeri, un Guvern Ciolos. Aceasta presupunere insa ne plaseaza intr-un scenariu extrem de periculos chiar si sub aspectul enuntului. Un scenariu al furtului electoral.


Despre bucla din soft se vorbeste insa insistent si la case mai mari. Chiar zilele trecute, in Statele Unite, s-a declansat o dezbatere extrem de dura in acest sens care s-ar putea finaliza printr-o verificare riguroasa a intregului proces electoral care a condus la alegerea lui Donald Trump. De ce o situatie de acest fel  nu ar putea fi intalnita si in Romania?


Daca cumva asa stau lucrurile si ne aflam in prezenta unei intentii de furt masiv in alegeri, atunci sondajul prezentat de Uniunea Salvati Romania, indiferent cat de hazardate sunt cifrele, are un sens. Acela de a pregati populatia si de a legitima, din timp, o rasturnare artificiala a vointei reale a cetatenilor. In ipoteza in care s-ar pune la punct asa ceva, devine logica si insistenta cu care Nicusor Dan se detaseaza, aparent, de PNL. Tot ceea ce astazi pare de neinteles ar putea sa isi gaseasaca locul intr-un puzzle menit sa conduca la o reinvestire a lui Dacian Ciolos.


nicusor dan soros ciolos alegeri trump
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1229 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005971 (s)