News Flash:

SOC! Ne asteapta un CUTREMUR MARE. Raed Arafat ne invata MASURILE de URGENTA

15 Ianuarie 2015
2563 Vizualizari | 1 Comentarii
Anul 2015 a inceput cu un val de cutremure. Specialistii se asteapta ca Romania sa fie lovita de un cutremur mare. Poate un seism chiar mai mare decat cel din '77. Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a vorbit la Romania TV despre masurile de urgenta de care trebuie sa tina cont populatia in caz de cutremur.

World Earthquakes, cel mai cunoscut sistem de monitorizare a cutremurelor din intreaga lume, sustine ca Romania ar putea fi lovita de un cutremur mare in anul 2015. Specialistii au ajuns la aceasta concluzie luand in calcul faptul ca Romania a fost lovita de un cutremur cu magnitudinea de peste 6,5 grade la fiecare 36, maximum 38 de ani.

Raed Arafat, secretarul de stat in MAI, a vorbit, la Romania TV, despre masurile pe care trebuie sa le luam in cazul unui cutremur mare.

"In primul rand, noi suntem obligati sa ne pregatim pentru scenariul cel mai rau, pentru prevenirea pierderilor de vieti, actiuni de prevenireinstruirea populatiei,consolidarea cladirilor... Acestea raman masurile care vor reduce la maximvictimele. Anul trecut am autorizat o echipa de salvare-cautare ONU in Romania. Aceasta echipa are dotare, are nevoie de completare, incepe sa pregateasca alte echipe autorizate pe gasire-salvare. Trebuie sa avem macar 20-25 de echipe pregatite, incepand cu anul acesta. Avem obligatia sa pregatim oamenii din zonele in care e putin probabil sa fie cutremur, ca sa poata sa vina sa ajute. Zona Ardealului e cea mai sigura. Solutia optima ramane prevenirea, ca sa avem pagube cat mai putine. Oamenii trebuie sa stie ce nu trebuie facut. Fiecare trebuie sa fie pregatit, sa aiba provizii pentru trei zile, apa, mancare care nu este perisabila. In al doilea rand este pregatirea caselor. Langa pat nu trebuie sa se puna un dulap care sa poata sa cada peste tine, nu pui deasupra capului un tablou greu. Sa nu iesi in casa scarilor, pentru ca scarile sunt primele care se darama, sa nu folosesti liftul. La japonezi am vazut ca spitalele trebuie sa fie pregatite. Echipamentele medicale sa fie fixate din doua motive. Sa poata fi folosite dupa cutremur si sa nu cada in capul pacientilor", a declarat Raed Arafat.

De asemenea, expertii recomanda sa te ascunzi sub tocul usii, doar daca traiesti intr-o casa veche si subreda construita pe sistemul structurii de rezistenta mai puternice decat plafonul si peretii. In casele si blocurile moderne, acest lucru nu este de prea mare ajutor tinand cont ca foarte pusine au fost contruite pentru a rezista unor cutremure mai mari de 7 grade pe Scala Richter. Expertii recomanda in schimb, ca oamenii sa se adaposteasca sub mobila solida si sa-si acopere fata si ochii cu antebratele si palmele, pentru a proteja vederea de praful rezultat de la craparea si surparea peretilor.

Daca esti in interiorul unei cladiri, stai acolo cu orice pret, chiar daca ti se pare ca este o cladire veche si subreda. Realitatea de teren a demonstrat ca de fiecare data au murit sau au fost raniti mai multi oameni care au fugit in timpul seismului, decat cei care au ramas in interiorul cladirilor. Totodata, este bine sa fugi imediat de langa si din dreptul ferestrelor.

Daca seismul te surprinde insa afara, fugi de langa cladiri, stalpi si cabluri electrice, hornuri, cornise, sisteme mari de afisat reclame, orice ar putea cadea si te-ar putea rani. Daca esti cu masina in trafic, incearca pe cat posibil sa opresti masina si sa stai in masina pana trece seismul. In niciun caz nu te adaposti cu masina sub poduri, linii electrice, semne de circulatie si in niciun caz, tuneluri.

Oriunde ai fi, cladire, masina sau afara, NU folosi chibrituri, brichete, lumanari, echipamente electrice de iluminat sau orice alta flacara deschisa. De obicei in timpul cutremurelor mari se rup si conductele de gaze, iar gazele neprelucrate din centrala, cele carora nu li-sa adaugat mercaptan pentru a avea mirosul lor specific de alerta, nu miros, deci puteti provoca o explozie fara sa banuiti macar ca sunt gaze prin preajma.

Nu folosi telefonul decat in caz de urgenta medicala sau de incendiu. Nu-ti suna rudele imediat si nu sta cu ele la telefon cu orele. Blochezi astfel liniile telefonice, care trebuie sa ramana libere pentru urgente. Oricum, dupa cum a demosntrat realitatea, in Romania este suficient si un seism de doar 5 grade pentru ca oamenii sa blocheze literalmente sistemele de telefonie mobila, cu apelurile lor, deseori fara rost. Daca a fost insa un seism puternic si au cazut toate retelele de telefonie, nu astepta ca pompierii, politia sau medicii sa vina. Pe cat posibil incearca sa te ajuti singur(a) sau sa-i ajuti pe cei mai afectati decat tine.

Daca esti blocat sub daramaturi incearca sa te misti cat mai putin posibil pentru a-si conserva astfel cat mai mult rezervele de aer necesar repiratului. Neaparat sa-ti acoperi nasul si gura cu o bucata de imbracaminte, sau orice filtru improvizat cu ajutorul caruia sa respiri prin aerul plin de praf si resturi.

Cel mai important este sa-ti pastrezi un moral ridicat. Daca nu pentru tine, atunci pentru cei din jur! De asemenea, trebuie sa ramai treaz(a) si lucid(a) pentru a intra in contact cu echipele de salvare care cauta supravietuitori.

Daca poti, bate neaparat in pereti sau in tevi cu orice obiect dur pentru a fi auzit. Daca ai un fluier la brelocul de chei, cu atat mai bine. Sub nicio forma NU tipa decat daca esti sigur ca echipele de salvare te vor auzi! Irosesti astfel rapid resursele tale de oxigen.

cutremur mare raed arafat prevenire instruirea populatiei cladirilor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1196 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005707 (s)