News Flash:

Cum va fi VREMEA in urmatoarele doua saptamani

13 Ianuarie 2015
1314 Vizualizari | 0 Comentarii
Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor in intervalul 12 - 25 ianuarie 2015, pentru toate regiunile din tara: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia si la munte.
Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
In prima saptamana, valorile maxime ale temperaturii se vor situa in general cu mult peste cele specifice perioadei, cu medii de 4...6 grade in 12 si 15 ianuarie si 7...9 grade in celelalte zile. Minimele cele mai scazute vor fi in dimineata de 14 ianuarie (-4 grade), in restul intervalului fiind de asteptat -3...-1 grad in medie, dar cu valori mai mari in zona de deal. In cea de-a doua saptamana se estimeaza un regim termic mai constant, cu valori in continuare peste cele climatologic normale, cu maxime in medie de 5...7 grade si minime de -2...0 grade.
In prima saptamana a intervalului de referinta precipitatiile vor lipsi, apoi -incepand din jurul datei de 18 ianuarie- creste probabilitatea pentru precipitatii mixte, cu caracter temporar.
CRISANA
In prima saptamana de prognoza, temperatura aerului va avea unele oscilatii, dar valorile maxime se vor situa, in marea lor majoritate, peste cele specifice perioadei, cu medii de 3...5 grade in 12 si 15 ianuarie si 6...8 grade in celelalte zile. Variatii vor fi si in privinta regimului termic nocturn, cu minimele cele mai scazute in dimineata de 14 ianuarie, cand vor fi in medie -4 grade, in restul intervalului fiind de asteptat -3...-1 grad, dar cu valori mai mari in zona de deal. In cea de-a doua saptamana se estimeaza un regim termic relativ constant, cu valori in continuare peste cele climatologic normale, cu maxime de 4...6 grade si minime de -2...0 grade, mediat pe regiune.
In prima saptamana a intervalului de referinta precipitatiile aproape vor lipsi, apoi -incepand din jurul datei de 18 ianuarie- creste probabilitatea pentru precipitatii mixte, cu caracter temporar.
TRANSILVANIA
Intervalul va debuta cu o vreme destul de rece pe timpul noptilor, cand vor fi valori in medie de -9...-7 grade, chiar scazute in dimineata zilei de 14 ianuarie, in special in depresiuni. Pentru cea de-a doua saptamana se estimeaza un regim termic nocturn in medie de -6...-3 grade. Pe parcursul zilelor, temperaturile se vor situa in marea lor majoritate peste cele specifice perioadei din an, in medie 2 la 5 grade, cu valori mai scazute in special in zonele depresionare, unde cu precadere in perioada 14 - 15 ianuarie va fi ceata mai persistenta.
In prima saptamana conditiile de precipitatii vor fi foarte reduse, dar probabilitatea pentru precipitatii mixte, cu caracter temporar va creste dupa data de 18 ianuarie.
MARAMURES
Pe parcursul celor doua saptamani de prognoza regimul termic diurn va fi caracterizat de valori peste cele climatologic specifice perioadei din an, cu maxime in medie de 3...5 grade. Valorile nocturne vor avea unele oscilatii, astfel ca cele mai mici temperaturi minime vor fi in dimineata de 14 ianuarie, cand media regionala va fi -7...-6 grade, cu valori mai mici in zonele depresionare. Pentru celelalte nopti se estimeaza o medie de -4 la -2 grade.
Precipitatii slabe, mixte, vor fi in data de 12 ianuarie si in noaptea de 14/15 ianuarie, iar dupa data de 18 ianuarie, probabilitatea pentru precipitatii mixte se mentine ridicata aproape in fiecare zi.
MOLDOVA
Pe parcursul celor doua saptamani de prognoza regimul termic diurn nu va avea variatii importante, mentinandu-se relativ constant, la o medie regionala de 3...6 grade, valori peste cele climatologic specifice perioadei. Nici in privinta minimelor nocturne nu sunt de asteptat oscilatii semnificative, temperaturile urmand a fi in medie de -5...-2 grade.
Dupa o prima saptamana lipsita de precipitatii, dupa data de 18 ianuarie creste probabilitatea de aparitie a lapovitelor si ninsorilor.
DOBROGEA
Vremea va fi relativ calda pe parcursul zilelor, cand vor fi valori de 4...7 grade, in medie, cu mult peste ce ar fi normal sa se inregistreze in luna ianuarie. Regimul termic nocturn va avea usoare oscilatii, astfel ca in noptile cele mai reci de la inceputul intervalului de prognoza vor fi, in medie, temperaturi in jurul a -3 grade, in celelalte nopti fiind de asteptat valori intre -2 si 1 grad.
Pana in jurul datei de 19 ianuarie nu se vor semnala precipitatii, apoi probabilitatea de aparitie a acestora va creste.
MUNTENIA
Regimul termic diurn nu va avea variatii semnificative pe parcursul celor doua saptamani de prognoza, temperaturile maxime mediate pe regiune urmand a se situa intre 4...7 grade, valori peste cele climatologic specifice perioadei din an. Usoare oscilatii sunt de asteptat in privinta regimului minimelor nocturne, care vor fi de aproximativ -5 grade in primele nopti, apoi intre -4 si -2 grade, valori medii regionale.
In prima saptamana a intervalului de referinta nu se vor semnala precipitatii, probabilitatea de aparitie a acestora fiind in crestere dupa data de 19 ianuarie.
OLTENIA
Vremea va fi relativ calda pe parcursul zilelor, cand vor fi valori de 4...7 grade, in medie, cu mult peste ce ar fi normal sa se inregistreze in luna ianuarie. Regimul termic nocturn va avea usoare oscilatii astfel ca, in noptile cele mai reci de la inceputul intervalului de prognoza, temperaturile minime vor fi, in medie regionala, de -5...-4 grade, in rest urmand a se incadra intre -3 si 1 grad.
Pana in jurul datei de 19 ianuarie nu se vor semnala precipitatii, apoi probabilitatea de aparitie a acestora va creste.
LA MUNTE
Regimul termic se va situa in general peste cel climatologic specific, cu usoare oscilatii de la o zi la alta, astfel ca valorile maxime vor fi in medie intre 0 si 4 grade, posibil mai scazute in perioada 19 - 21 ianuarie. Minimele nocturne se vor situa intre -6 si -3 grade, in medie, temperaturi mai scazute fiind posibile in primele nopti, dar si in jurul datei de 20 ianuarie.
Probabilitatea pentru precipitatii, predominant sub forma de ninsoare, va creste dupa data de 18 ianuarie.
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1248 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007075 (s)