News Flash:

Snowden: Angela Merkel nu a fost singura personalitate germana spionata de NSA

27 Ianuarie 2014
1312 Vizualizari | 0 Comentarii
Cancelarul german Angela Merkel nu a fost, fără îndoială, singura personalitate germană spionată de către Statele Unite, a declarat fostul consultant al Agenţiei americane de supraveghere NSA Edward Snowden, într-un interviu pentru televiziunea germană difuzat duminică seara. "Aş spune că nu este foarte probabil ca cineva care vrea să supravegheze Guvernul german să o asculte doar pe Merkel şi nu pe consilierii săi, pe alţi membri eminenţi ai Guvernului sau alţi reprezentanţi politici locali", a declarat Snowden în acest interviu difuzat pe postul public ARD.

El se referea la dezvăluirile, la originea cărora se află, despre ascultarea unui telefon mobil al cancelarului german de către serviciile americane de informaţii, care au provocat tensiuni diplomatice între Berlin şi Washington.

Înregistrat săptămâna aceasta într-o cameră de hotel la Moscova, documentul difuzat duminică seara este primul interviu filamt cu fostul consultant de când acesta a părărsit oraşul Hong Kong, în iunie 2013, pentru a se refugia în capitala rusă, unde trăieşte în prezent. În acest interviu acordat unui jurnalist german, Snowden s-a arătat foarte prudent în afirmaţii. Una dintre condiţiile puse de către preşedintele rus Vladimir Putin, atunci când i-a acordat azil pentru o perioadă de un an, a fost să înceteze să facă dezvăluiri susceptibile să "dăuneze Statelor Unite".

Snowden a repetat că nu vrea să anticipeze informaţii care ar putea să fie publicate în presă în baza documentelor pe care le-a sustras, dând asigurări că le-a dat pe toate jurnaliştilor şi că nu se mai află în posesia vreunui astfel de document.

În interviu, Edward Snowden a apreciat că "nu există vreo îndoială că Statele Unite efectuează spionaj economic".

"Dacă există informaţii, de exemplu, despre Siemens, care să fie în interesul naţional, dar care nu au nimic a face cu securitatea naţională, ei, bine, ei vor lua aceste informaţii", a spus el.

El a evocat totodată "ameninţări explicite" împotriva sa din partea Statelor Unite, dând asigurări că, în pofida acestui lucru, doarme "foarte bine".

El a relevat ameninţări care-l vizează, publicate într-un articol săptămâna trecută de către site-ul BuzzFeed, intitulat "Spioni americani vor moartea lui Edward Snowden".

"Aceşti oameni, şi este vorba despre funcţionari guvernamentali, au spus că le-ar plăcea să-mi tragă un glonţ în cap sau să mă otrăvească la ieşirea de la supermarket, ori să mă vadă mort sub duş", a declarat Snowden, potrivit traducerii în germană a acestor declaraţii, furnizată de ARD.

Articolul cita un oficial de la Pentagon, sub protecţia anonimatului, afirmând "mi-ar plăcea să-i trag un glonţ în cap". "Într-o lume în care nu ar exista restricţii pentru a ucide un american, m-aş duce şi l-aş ucide eu-însumi", adăuga un analist de la NSA.

Avocatul rus al lui Snowden, Anatoli Kucerena, a declarat marţi pentru televiziunea rusă că fostul consultant NSA se teme pentru viaţa sa şi că este protejat de gărzi de corp.

Interviul de aproximativ 30 de minute difuzat pe postul public ARD a fost realizat de un jurnalist NDR, un post regional care face parte din reţeaua ARD. Acest jurnalist, care a lucrat mult asupra unor documente secrete oferite de Snowden presei, a turnat interviul la Moscova joi, în cel mai mare secret.

Fostul consultant al serviciilor americane de informaţii este inculpat în Statele Unite pentru spionaj şi furt de documente aparţinând statului, după ce a făcut dezvăluiri supărărtoare despre supravegherea electronică efectuată de către autorităţile americane. Mediafax.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1315 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005317 (s)