News Flash:

Sindromul post-Covid, intalnit si la copii. Au fost cazuri si la Timisoara

4 Februarie 2022
386 Vizualizari | 0 Comentarii
vaccin copii

Imediat dupa infectia cu Covid, atat in randul adultilor, cat si al copiilor, medicii au identificat situatii in care simptomatologia se prelungeste. O numesc sindromul acut post-Covid. Acesta se manifesta adesea prin oboseala si respiratie dificila, uneori chiar si prin schimbarea starii psihoemotionale. Si la Timisoara au existat cazuri la copii si se asteapta sa mai fie si in valul V.
 
 
„Long-Covid” a fost denumita de specialisti starea pe care pacientii continua sa o dezvolte pe termen lung dupa infectarea cu coronavirus. Se manifesta prin oboseala, respiratie dificila sau dureri musculare persistente. Potrivit medicului pediatru Mihai Craiu, „long-Covid” apare si la copii, si desi este mai rar intalnit, le schimba stilul de viata, mergand intr-atat de departe incat unii nu se mai pot juca sau merge la scoala. Unii pot dezvolta un sindrom inflamator multisistemic, ca urmare a infectiei cu Covid-19. Specialistii din intreaga lume avertizau inca din anul 2020 ca inregistreaza din ce in ce mai multe astfel de cazuri.

„La adult, intre 10% si 60% din cei afectati de boala au inca simptome la mai mult de o luna de la debut, in special manifestari de oboseala si respiratie dificila/dispnee sau manifestari neurologice si psihoemotionale, numite generic brain fog (ceata pe creier). La copil totul parea banal – boala usoara, spitalizare in 1.5-4% din cazuri (depinzand de tipul de mutatie a virusului, de zona geografica si de numarul de teste efectuate), vindecare relativ rapida, mortalitate practic inexistenta…Tot acest optimism a fost zdruncinat de aparitia sindromului inflamator multisistemic MIS-C. (…) Parea totul grozav pana cand au aparut stiri ingrijoratoare despre PACS si la copil. Este vorba despre acei copii, care odata trecuti prin boala (chiar si una usoara!) au inceput sa aiba manifestari atat de grave ca nu au mai putut merge la scoala sau la joaca. Cele mai optimiste studii vorbesc de 1.8% din copii ca ar dezvolta PACS, cu o durata de circa 2 luni. Altele aduc cifre mai alarmante, vorbind de persistenta semnelor de boala pana la 9 luni”, precizeaza intr-o postare medicul pediatru Mihai Craiu.

Medicul trage un semnal de alarma si spune ca in continuare ar trebui sa fie facute cercetari. Specialisti de la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului „Alessandrescu-Rusescu” studiaza acest sindrom, parte dintr-un consortiu international denumit IP4C (International Pediatric Post COVID-19 Condition in Children Collaboration), sub conducerea UMC Amsterdam.

„Acesti copii sufera real, nu au boli inchipuite sau nevroze banale. Colectivul de specialisti de la INSMC Alessandrescu-Rusescu s-a alaturat acestei initiative internationale. Pentru ca sa poata beneficia si copiii romani ce au PACS de expertiza si protocoalele ce vor fi dezvoltate”, mai precizeaza medicul pediatru.

Cazuri si la Timisoara
Anul trecut, la Spitalul de Copii „Louis Turcanu” au fost 17 cazuri de sindrom post-Covid la copii. Potrivit reprezentantilor spitalului, s-a manifestat prin afectare cardiaca, iar tratamentul cu imunoglobulina i-a readus la normal pe micuti. Cazuri se asteapta si in valul V.

„A existat afectarea cardiaca, un soi de miocardita. Au fost copii afectati, dintre care unii au stat si in Terapie Intensiva. Tratamentul a fost cu imunoglobulina IV, un tratament de altfel foarte costisitor. Toti si-au revenit cu acest tratament. Dupa valul V, la doua saptamani, vor mai aparea cazuri de acest fel. In SUA s-au raportat deja situatii”, a declarat pentru Tion medicul Mihai Gafencu.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1146 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006585 (s)