News Flash:

Senatorul Raoul Trifan: PSD, PNL si UDMR joaca la pacanele soarta oraselor care depind de reteaua de termoficare

5 Ianuarie 2022
373 Vizualizari | 0 Comentarii
calorifer

Senatorul USR Raoul Trifan explica ca de indata ce a fost evident ca multe orase din Romania vor avea nevoie de ajutor pentru a trece cu bine peste iarna, a lucrat alaturi de colegi la un proiect legislativ care sa permita obtinerea unor imprumuturi de la Trezoreria de Stat. Insa la Camera Deputatilor „a intervenit lacomia”: PSD, PNL si UDMR au decis sa „arunce la gunoi proiectul USR” si sa amendeze in schimb o OUG care prevede termene expirate si un plafon de imprumuturi deja atins.
 
 
Proiectul prin care se dorea obtinerea unor imprumuturi de la Trezoreria de Stat era unul necesar, cerut de 25 de orase printr-o adresa a Asociatiei Municipiilor din Romania catre Guvern.

„Imprumuturile pentru functionarea centralelor de termoficare nu sunt posibile pe legislatia in vigoare, asa cum credea in mod eronat fostul premier. […] Dupa eforturi consistente si multa munca de convingere, am gasit bunavointa la colegii senatori din toate partidele. Proiectul a trecut de Senat in timp record pentru ca am cerut si am primit termene extrem de scurte pentru toate avizele si pentru raportul comisiilor de specialitate”, explica Raoul Trifan.

Senatorul USR spune ca in schimb, la Camera Deputatilor a intervenit lacomia. Aici, proiectul a fost „aruncat la gunoi”.

„Nu imi pot explica directia in care noua majoritate a impins acest proiect. Din ratiuni strict politice care mi-au fost comunicate, PSD, PNL si UDMR au decis sa arunce la gunoi proiectul USR si sa amendeze un OUG aflat in vigoare deja care prevede termene expirate si un plafon de imprumuturi deja atins. In analiza noastra initiala am concluzionat ca varianta amendarii OUG-ului este mai proasta si ca modul cel mai bun de a trece de Parlament acest proiect este prin elaborarea unui text nou. Chiar si Secretarul de Stat de la Ministerul Finantelor a confirmat acest lucru in sedinta comisiilor din Camera Deputatilor. Dar deputatii majoritatii au preferat sa mearga pe varianta ilogica din punct de vedere tehnic, dar care are marele atu ca nu vine de la USR”, mai spune senatorul.

In cele din urma, proiectul care a primit unda verde de la comisiile de specialitate nu este unul potrivit.

„La final, proiectul care a primit OK-ul de la comisiile de specialitate nu este nici potrivit, si nici nu a trecut de camera decizionala. El este inca in Parlament, desi am explicat de foarte multe ori ca este extrem de important ca el sa fie promulgat inaintea Anului Nou. Si va mai sta acolo cel putin pana in februarie, cand va incepe sesiunea parlamentara.
Intre timp, vedem in presa stiri cu orase care raman fara caldura. Si nu este exclus sa se intample din nou in Timisoara. Nu pentru ca nu se face tot posibilul pentru tinerea la suprafata a Coltermului, ci pentru ca toate aceste eforturi sunt sabotate sistematic la toate nivelurile.

Ramane de vazut daca noul proiect adoptat de PSD, PNL si UDMR va fi de ajutor sau va fi complet inutil. In ultima instanta, guvernantii au la dispozitie unealta ordonantelor de urgenta prin care sa legifereze de pe-o zi pe alta. Dar contractarea unui imprumut nu se face instantaneu. Iar primariile in dificultate nu au timp sa astepte dupa birocratia din institutiile romanesti”, declara Trifan.

Senatorul mai spune ca nu s-ar mira deloc daca guvernul ar amana ajutorul care trebuie sa vina spre Timisoara si alte orase care au probleme cu centralele de termoficare.

„Pierderea fostelor primarii PNL reprezinta un punct nevralgic pentru baronetul asa-zis liberal si nu ar fi pentru prima data cand se intervine de la varful partidului pentru a tine timisorenii in frig, doar pentru a-l pune pe primarul Fritz intr-o lumina proasta”, este concluzia acestuia.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1129 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006092 (s)