News Flash:

Se schimba complet modul de acordare a concediului medical. Prevederile intra in vigoare de la 1 august

22 Iulie 2021
858 Vizualizari | 0 Comentarii
concediu medical

De la 1 august, medicii vor acorda pacientilor concediu medical pentru incapacitate temporara de munca in doua etape. In prima etapa, concediul poate dura cel mult trei zile. Daca dupa aceste trei zile, medicul decide daca va elibera certificatul de concediu medical in continuare, in functie de raspunsul pacientului la tratamentul prescris si de rezultatele analizelor pe care i le-a recomandat, reiese din proiectul normelor de aplicare a OUG 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, obtinut si analizat de Economica.net. De aceeasi data intra in vigoare obligatia medicilor sa faca planuri de recuperare pentru majoritatea pacientilor carora le elibereaza concediu medical pentru incapacitate temporara de munca. Economica.net va prezinta detaliile si structura acestui plan, asa cum sunt definite in proiectul antementionat.

La 1 august intra in vigoare o obligatie noua pentru medicii care elibereaza concedii medicale. Acestia vor intocmi planuri de urmarire a evolutiei bolii pacientilor carora le acorda concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, potrivit OUG 74/2021, oficializata prin publicarea in Monitorul Oficial la 30 iunie.

Noutati

Economica.net a obtinut proiectul normelor de aplicare a OUG 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare. Cele mai recente si substantiale modificari ale OUG 158 din 2005 au fost facute prin OUG 74 din 2021. Economica.net a studiat proiectul normelor de aplicare a actului normativ (OUG 158/2005 modificata prin OUG 74 din 2021) si va spune ce se schimba in privinta concediilor medicale, incepand cu 1 august.

Medicii de familie si medicii de specialitate din ambulatoriu care elibereaza pacientului concediu medical pentru incapacitate temporara de munca au obligatia intocmirii unui plan de urmarire a evolutiei bolii, pe care beneficiarul concediului are obligatia sa il respecte. 

Exceptii

Medicul de familie si medicii din ambulatoriu nu vor avea obligatia intocmirii planului de urmarire a evolutiei bolii pentru certificatele de concediu medical care se elibereaza pentru urgentele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A, pentru bolile infectocontagioase cu agent inalt patogen, pentru care se impune masura izolarii, precum Sars-CoV-2, prevazuta la art. 8 alineatul (1) din Legea nr. 136/2020, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, reiese din proiectul normelor de aplicare a OUG 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, studiat de Economica.net.
De asemenea, medicii sunt scutiti de obligatia de a intocmi planuri de recuperare pentru pacientii diagnosticati cu unele boli speciale, prevazute la articolul 13 alineatul (3) din OUG 158/2005 cu modificarile si completarile ulterioare. Dintre acestea amintim SIDA, neoplaziile, tuberculoza, se arata in proiectul normelor de aplicare a OUG 158 din 2005, obtinut si studiat de Economica.net.

Concediul medical va fi acordat in cel putin doua etape

In prima etapa, durata concediului medical poate fi de cel mult trei zile calendaristice, se arata in proiectul obtinut de Economica.net.
In cazul mentinerii incapacitatii temporare de munca, constatate pe baza evaluarii raspunsului la tratamentul initial si/sau a rezultatului analizelor de laborator, investigatiilor functionale si/sau imagistice recomandate, medicul de familie sau, dupa caz, medicul de specialitate din ambulatoriu, care monitorizeaza afectiunea, va putea elibera certificatul de concediu medical in continuare, se arata in proiectul consultat de Economica.net.

Pe durata cuprinsa in certificatele de concediu medical, medicul de familie sau, dupa caz, medicul de specialitate din ambulatoriu, in functie de evolutia bolii, va putea modifica planul de recuperare stabilit initial, conform proiectului normelor de aplicare a OUG 158/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, analizat de Economica.net.

Medicii de familie vor avea dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca pentru un episod de boala, in cel putin doua etape, din care prima etapa este de cel mult trei zile calendaristice, cu exceptia incapacitatii temporare de munca a persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, reiese din proiectul normelor de aplicare a OUG 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, studiat de Economica.net.

Ca sa se asigure ca planul de urmarire a evolutiei bolii va fi respectat de pacient, medicul care elibereaza concediul medical ii va acorda consultatii la cabinet si nu la domiciliu, se precizeaza explicit in proiectul de norme, consultat de Economica.net.

Exceptii

Situatiile in care medicii de familie sau, dupa caz, medicii de specialitate din ambulatoriu pot acorda consultatii ori la domiciliul beneficiarului de concediu medical, ori la distanta, ca sa se asigure ca pacientul respecta planul de recuperare, sunt:

– daca pacientul se afla in stare de invaliditate permanenta sau invaliditate temporara;
– sau daca pacientul care are boli cronice sau un episod acut de boala se afla in imposibilitatea de a se prezenta la cabinet din motive medicale, reiese din proiectul de act normativ studiat de Economica.net.

Oamenii care pleaca, in interes personal, in zone in care exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent inalt patogen, precum Sars-CoV-2, desi cunosc aceste conditii la momentul deplasarii si care, la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, intra in concediu de carantina, vor beneficia de indemnizatie suportata din FNUASS doar pentru primele cinci zile de carantina, fata de 14 zile, cum a fost prevazut pana acum, conform OUG 74 din 2021 si proiectului normelor de aplicare a OUG 158/2005, modificata si completata prin OUG 74/2021, studiat de Economica.net.

Aceasta regula se va aplica si angajatilor institutiilor si autoritatilor publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice. Si mai explicit, daca personalul institutiilor si autoritatilor publice antementionate merg, in interes personal, in zone in care exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent inalt patogen, precum Sars-CoV-2, desi cunosc aceste conditii la momentul deplasarii si care, la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, intra in concediu de carantina, vor beneficia de indemnizatie suportata din FNUASS doar pentru primele cinci zile de carantina, prevede proiectul normelor de aplicare a OUG 158/2005, modificata si completata prin OUG 74/2021, studiat de Economica.net.

Atentie! Masurile fac parte dintr-un proiect de act normativ, drept care deocamdata nu se aplica. Pentru a intra in vigoare, ordinul trebuie aprobat de MS si CNAS si publicat in Monitorul Oficial. Data estimata la care vor intra in vigoare prevederile continute de normele de aplicare e 1 august.


noutati exceptii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1349 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007691 (s)