News Flash:

Muşcătura de căpuşă, o situaţie des întâlnită în acest sezon. Ce boli poate cauza

20 Mai 2021
1324 Vizualizari | 0 Comentarii
capusa

Află ce simptome poate cauza muşcătura de căpuşă, dar şi ce boli poate transmite aceasta.

Din aprilie până în septembrie, muşcătura de căpuşă este o problemă frecvent întâlnită care, în anumite situaţii, poate favoriza transmiterea unor boli severe. Simptome precum febra, roşeaţa pielii, durerile de cap sau  slăbiciunea musculară sunt specifice muşcăturii de căpuşă. Iarba, copacii şi frunzele sunt zonele preferate ale căpuşelor, însă acestea sunt „atrase” de obicei de câini, ataşându-se de blana şi pielea acestora. De asemenea, căpuşele pot muşca şi oamenii, în special zonele precum braţele, scalpul sau axilele.

În majoritatea cazurilor, muşcătura de căpuşă este inofensivă, dar sunt şi situaţii când pot să apară reacţii alergice sau diverse simptome, unele uşoare, altele mai grave.

Află mai jos ce simptome poate cauza muşcătura de căpuşă, dar şi ce boli poate transmite aceasta.

Cum arată o căpuşă

Căpuşele sunt arahnide de mici dimensiuni (dar pot creşte, pe măsură ce se hrănesc cu sânge), cu 8 picioare, care pot avea diverse culori (maro, roşu, negru, verde). 

Ce simptome poţi avea dacă te muşcă o căpuşă

De regulă, muşcătura de căpuşă nu determină simptome, dar există situaţii (în special dacă persoana este alergică sau dacă o căpuşă transmite anumite boli) în care pot apărea manifestări precum:

Durere sau umflătură la locul muşcăturii

Apariţia unei erupţii inelare în jurul muşcăturii

Senzaţie de arsură

Vezicule pline cu puroi

Dificultăţi de respiraţie

Iritaţii pe trunchi şi picioare

Amorţeala gâtului

Migrene

Greaţă

Slăbiciune musculară

Dureri articulare sau musculare

Febră şi/sau frisoane

Umflarea nodulilor limfatici

Ce boli pot transmite căpuşele

Căpuşele pot transmite diverse boli oamenilor, dintre care unele pot fi severe. Simptomele acestor afecţiuni apar de obicei la câteva zile (cel mult 2 săptămâni) de la muşcătură. Prin urmare, dacă aveţi simptome dintre cele menţionate mai sus şi aţi fost muşcat de o căpuşă, adresaţi-vă rapid unui medic pentru depistarea cauzei şi instituirea unui tratament!

Printre bolile care pot fi transmise prin muşcătura de căpuşă amintim:

Boala Lyme

Febra Rocky Mountain

Febra de Colorado

Tularemia

Ehrlichioza

Cum se scoate o căpuşă

În cazul în care sunteţi muşcat de o căpuşă, este de preferat să vă adresaţi medicului pentru extragerea în siguranţă a acesteia de sub piele. Dacă nu aveţi posibilitatea să vă adresaţi unui medic, puteţi extrage căpuşa respectând următorii paşi:

1. Cu vârful unei pensete dezinfectate se prinde căpuşa cât mai aproape posibil de suprafaţa pielii.
2. Se extrage uşor căpuşa, în sus, urmărind ieşirea capului din piele. * După extragere, căpuşa se poate pune într-un recipient închis pentru eventuale analize.
3. După îndepărtarea căpuşei, curăţaţi bine zona muşcăturii şi mâinile cu spirt, alcool farmaceutic, tinctură de iod sau cu apă şi săpun.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1271 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006605 (s)