News Flash:

Scrisoarea lasata de Dan Adamescu, inainte sa moara: ASF si Ponta au avut un cuvant de spus in falimentul ASTRA

9 Februarie 2017
1018 Vizualizari | 0 Comentarii
dan adamescu
Dan Adamescu lasat o scrisoare cu cateva luni inainte sa moara, in care sustine ca "ASF si Victor Ponta au avut un cuvant de spus in falimentarea firmei de asigurari ASTRA". Omul de afaceri spune ca a fost mintit de un procuror DNA ca se va putea opera in strainatate daca plateste cautiunea.
Reprezentantii The Nova Group, fondata de Dan Adamescu, au trimis pe adresa redactiei MEDIAFAX un fragment din scrisoarea redactata de omul de afaceri inainte sa moara. Acesta sustine in scrisoare ca procurorul care l-a anchetat in dosarul falimentarii ASTRA i-a promis ca ii va permite sa mearga in strainatate pentru a se opera daca plateste cautiunea de 40 de milioane de lei, insa nu s-a tinut de cuvant.
"Dosarul meu penal a fost incredintat procurorului George Matei la sfarsitul anului 2015. L-am intrebat pe procurorul Matei daca a fost interesat sa afle ce s-a intamplat cu fondurile lipsa, pe care domnul Daniel Onute le-a deturnat, aproximativ 80.000 de euro. Acesta mi-a raspuns ca nu era important pentru el. In data de 7 martie 2016, procurorul Matei m-a acuzat de anumite fapte gresite efectuate in cadrul Astra si mi-a dat o cautiune record in valoare de 40 de milioane Ron. Nu am vrut sa accept suma exorbitanta, insa m-a convins sa accept in schimbul promisiunii de a-mi permite sa calatoresc in strainatate pentru a efectua de urgenta operatia la genunchi. Am depus suma in termen de o luna, cu speranta de a fi, in cele din urma, bine din nou. Insa domnul Matei a refuzat acum sa imi permita sa calatoresc in afara pentru tratamentul medical citand ca ordinele sunt date de superiorii sai in acest sens. Am fost pacalit", a scris Dan Adamescu.
Mai mult, Dan Adamescu a precizat ca nu a fost singurul vinovat pentru falimentarea ASTRA, ASF si fostul premier Victor Ponta avand un cuvant de spus in acest caz.
"Am protestat, de asemenea, impotriva teoriei domnului Matei cum ca am fost singurul responsabil pentru esecul Astra, avand in vedere faptul ca ASF si Victor Ponta au avut un cuvant de spus in falimentul societatii de asigurare. Domnul Matei a adunat declaratiile martorilor din partea conducerii Astra prin care toti pretindeau ca au executat doar ordinele mele. Prin urmare, am fost un <<faptas unic>>. Am replicat ca este imposibil ca o societate de dimensiunea Astra sa fie condusa de o singura persoana si ca notiunea de <<faptas unic>> nu exista in dreptul penal romanesc. Insa domnul Matei a fost increzator ca DNA ar fi in masura sa modifice interpretarea legii in instanta si sa creeze o noua practica judiciara pentru mine", a mai scris Dan Adamescu.
Fostul om de afaceri a murit, in noaptea de 23 spre 24 ianuarie 2017, intr-un spital privat din Capitala. Dan Adamescu detinea mai multe afaceri, printre care Astra Asigurari si Medien Holding, trustul care include ziarul Romania Libera. De asemenea, era proprietarul hotelului Intercontinental din Bucuresti.
La finele lunii noiembrie, magistratii Judecatoriei Sectorului 4 au respins cererea de eliberare conditionata depusa de Dan Adamescu astfel ca acesta ar trebui sa ramana in inchisoare cel putin pana pe 19 februarie 2017, cand putea depune o noua solicitare de eliberare conditionata, a stabilit instanta.
Dan Adamescu a fost condamnat definitiv, in luna mai, la patru ani si patru luni de inchisoare in dosarul in care era acuzat ca a intervenit la judecatori in dosare de insolventa, alaturi de el fiind condamnati si patru magistrati la pedepse cuprinse intre 3,4 ani si 12 ani si doua luni. El a fost gasit vinovat ca le-a dat mita 20.000 de euro judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa, pentru ca acestia sa dispuna solutii favorabile in doua dosare de insolventa.
Dan Adamescu si fosta sefa a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu, au fost trimisi in judecata, in 20 decembrie, pentru abuz in serviciu si spalarea banilor in dosarul falimentarii Astra Asigurari, alaturi de alte opt persoane cu functii de conducere in Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, prejudiciul in acest caz fiind estimat la peste 800 de milioane de lei.
Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA a declarat ca se constituie parte civila in cauza cu suma provizorie de 788,9 milioane de lei. Totodata, Fondul de Garantare a Asiguratilor a declarat ca se constituie parte civila in cauza cu suma totala de 714,08 milioane de lei. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1158 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005831 (s)