News Flash:

Scandalul plafonarii sporurilor: Beneficii de 120%, in sistemul sanitar. Intalnire Sorina Pintea - Eugen Teodorovici, pe marginea acestui subiect

16 Aprilie 2018
991 Vizualizari | 0 Comentarii
sorina pintea 538x332

Plafonarea sporurilor la 30% exista si in vechea Lege a salarizarii, si anume in Legea cadru nr. 284/2010, dar s-a descoperit ca, pentru anumiti angajati din sistemul de sanatate s-au aplicat sporuri si de 120%, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.
Potrivit unor surse oficiale, plafonarea sporurilor la 30% pe ordonatorul de credite este prevazuta si in vechea lege a salarizarii: „Suma sporurilor, compensatiilor, primelor si indemnizatiilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depasi 30% din salariul de baza (…)”, reiese din Legea nr. 284/2010, la art. 22, alin. 1.

De asemenea, aceasta lege prevedea, la art. 22, alin. 2 ca „suma sporurilor, compensatiilor, primelor si indemnizatiilor individuale nu va depasi 30% din salariul de baza (…)”.

"Numai ca, in practica, s-a constatat ca prevederile Legii 284/2010 au fost incalcate in unele unitati si ca diversi angajati, nu intotdeauna cei implicati in actul medical, au primit sporuri, care au ajuns si la 120%, in conditii nelegale. Chiar si in aceste conditii, salariile medicilor si cele ale asistentelor medicale au inregistrat cresteri spectaculoase incepand cu drepturile aferente lunii martie a anului 2018. Legea 153/2017, astazi in vigoare, nu mai prevede si o limitare individuala, tocmai pentru ca personalul din anumite categorii, care isi desfasoara activitatea in conditii speciale, sa poata primi sporuri mai mari de 30%", au explicat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.
Potrivit fluturasilor de salarii primiti in aceasta luna, medicii si asistentii medicali au primit, in martie, aproape de doua ori mai multi bani decat in decembrie 2017. Astfel, un asistent medical cu gradatia 3, care activeaza intr-o clinica de pneumologie, a primit aproximativ 7.900 de lei, salariul pentru luna martie, fata de 3.800 de lei cat a primit in decembrie anul trecut.

Un asistent medical cu gradatia 4, care munceste tot intr-o clinica de pneumologie, a primit, pe fluturas, un salariu brut de peste 8.400 de lei, aproape dublu fata de luna decembrie, cand a incasat putin peste 4.300 de lei.

Un biolog/laborant a castigat, in luna martie, 7.600 de lei, cu 2.000 de lei mai mult decat inainte de intrarea in vigoare a legii salarizarii.

Asa cum a fost anuntat, medicii beneficiaza de cele mai mari cresteri salariale din sistemul de sanatate. In aceste conditii, un medic primar pneumolog cu gradatia 5 a avut, in decembrie, peste 11.700 de lei, iar in martie, a primit un salariu dublat de peste 23.800 de lei.

Conform surselor citate, salariile brancardierilor, ingrijitoarelor si infirmierelor vor creste etapizat, pana in 2022, cu 25% din diferenta dintre suma prevazuta in grila din 2022 si salariile astazi in plata, precizand ca veiturile angajatilor pe functii similare din alte sectoare de activitate sunt, in prezent, mult mai mici decat cele din Sanatate si ca acestea se vor egaliza abia la aplicarea definitiva a legii, in anul 2022.

Pe de alta parte, sursele mentionate precizeaza ca exista unitati sanitare, precum Spitalul Judetean din Brasov, al caror management a reusit sa creasca veniturile tuturor angajatilor, inclusiv cele ale infirmierelor si brancardierilor, incadrandu-se, in acelasi timp, in plafonul de spor de 30%.

 

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a avut o intalnire cu ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, la sediul Ministerului de Finante, luni dimineata, pentru a gasi solutii in ceea ce priveste situatia sporurilor din sistemul medical, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din Ministerul Sanatatii.

Sorina Pintea si Eugen Teodorovici s-au intalnit, luni, la sediul Ministerului de Finante pentru a discuta probleme legate de plafonarea sporurilor la 30% pe fiecare ordinator principal de credite, in incercarea de a gasi solutii pentru ca angajatilor din sistemul de sanatate sa nu le scada salariile.

Luni, in mai multe spitale din tara si din Capitala, sute de angajati au protestat, acestia fiind nemultumiti de aplicarea sporurilor, cei mai multi avand pierderi salariale de cateva sute de lei.

Unul dintre liderii sindicatului angajatilor din Spitalul Craiova, medicul Eleodor Carstoiu a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca veniturile tuturor angajatilor au fost diminuate, incepand cu luna februarie.

„Brancardierii si infirmierele nu au avut marire de salariu, la 1 martie, iar valoarea procentuala a sporului care se aplica la salariul nemarit a scazut, deci venitul lor scade. Asistentele sunt afectate la sporul de tura, adica cel pentru ca lucreaza si noaptea. Nu au orele de noapte platite, ca in Codul Muncii, cu 25% spor, ci se da un spor mai mic de 15% pentru faptul ca o treime din timpul lucrat este noaptea. Mai este afectata plata orelor de sambata si duminica, adica toate sunt la jumatate. La biologi, farmacisti, chimisti, la fel, nu s-a acordat marirea de salariu, insa sporul a scazut. Automat le-a scazut si venitul”, a declarat Carstoiu.

De asemenea, la Alba-Iulia, zeci de angajati ai Spitalului Judetean si-au manifestat nemultumirea fata de micsorarea venitului.

Salariile nete ale circa 270 de angajati, dintr-un total de peste 1.200 ai Spitalului Judetean de Urgenta Alba Iulia, au inregistrat o scadere in luna martie fata de luna anterioara, printre cei afectati fiind categorii de personal ca biolog, chimist, kinetoterapeut, infirmier, brancardier.

In Capitala, personalul medical din Spitalul de Urgenta "Bagdasar Arseni" si de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” au ales sa protesteze in curtea unitatilor spitalicesti.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat, vineri, in urma unei discutii cu sindicalistii, ca spitalele vor putea suplimenta sporurile angajatilor din bugetele proprii, urmand sa fie transmisa o circulara in acest sens catre unitatile sanitare.

“Eu voi da aceasta circulara pentru ca am avut o discutie cu sindicatele, au agreat aceasta solutie de moment si vom relua discutia finantarii spitalelor in functie de categoria de ratificare. (...) Este un articol in Legea 95, la capitolul de finantare a spitalelor, pe care l-am spus si care poate fi aplicat. Deocamdata sunt aceste doua propuneri, una a noastra cu aplicarea legii cu stimulentele pentru aceasta luna, iar ei (sindicalistii –n.r.) au venit cu propunerea diferentierii pe categorii de spitale. Mai sunt si alte solutii la care ne vom gandi, dar pana la urma repet, noi aplicam legea salarizarii cu incadrarea in cuantumul de sporuri”, a declarat Sorina Pintea.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1186 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005236 (s)