News Flash:

Scandal la Colterm

18 Octombrie 2013
1771 Vizualizari | 0 Comentarii

Liderul Sindicatului Liber şi Independent Electrocentrale CET-SUD Timişoara, Victor Ghenea, acuză conducerea Colterm că, din cauza situaţiei financiare precare a societăţii, a dat afară aproape 200 de salariaţi, însă apoi a angajat peste 30 de persoane „pe criterii total aiurea”. Mai mult, numărul directorilor Colterm a ajuns de la doi la patru, iar salariile celor din conducere s-au dublat, de la 5.000 la 10.000 de lei. Directorul Colterm, Petrică Pampu, susţine că acuzaţiile sunt fabricate.
Victor Ghenea a susţinut, joi, o conferinţă de presă la sediul PDL Timiş, alături de deputatul Alin Popoviciu. In timpul conferinţei, liderul Sindicatului Liber şi Independent Electrocentrale CET-SUD Timişoara a susţinut că la societatea de termoficare din Timişoara, Colterm, în ultimul an şi jumătate au fost daţi afară aproape 200 de salariaţi, unii chiar prin „ameninţări şi intimidări”, iar apoi au fost angajate alte 30 de persoane pe criterii arbitrare. Mai mult, acesta susţine că numărul directorilor s-a dublat în aceeaşi perioadă, ajungand de la doi la patru, la fel cum s-au dublat şi salariile managerilor Colterm, care ar fi ajuns la 10.000 de lei.

„Precizăm că, în urmă cu un an și jumătate, s-a făcut un program de restructurare și reorganizare a societății, în urma căruia s-a dublat numărul de directori: de la doi (director general și director economic) la patru (director general, director ecomonic, director de producție și director comercial) și s-au disponibilizat 120 de salariați, ca apoi să fie angajate 30-40 de persoane, pe criterii total aiurea. In plus, în urma restructurării, salariile directorilor au crescut de la 5.000 de lei la 10.000 de lei. Dar, culmea, în urma disponibilizărilor din 2012, bugetul de cheltuieli cu personalul pe 2013 a crescut, în loc să scadă. In septembrie 2013 s-au disponibilizat 80 de salariați, disponibilizare care s-a făcut prin intimidări și amenințări, atat asupra muncitorilor, cat și a șefilor direcți ai acestora, fără a se prezenta un program real de eficientizare și rentabilizare”, a afirmat Ghenea.

Mai mult, sindicalistul susţine că directorii „au fost numiți cu încălcarea principiilor liberei competiții, nediscriminării, transparenței și tratamentului egal”, iar angajările s-au făcut ilegal, pentru că, după un program de restructurare, ocuparea de noi posturi este interzisă pentru o perioadă de nouă luni.

In replică, directorul Colterm a afirmat că Ghenea nu reprezintă sindicatul din cadrul Colterm, ci doar „este în posesia ştampilei”, iar acuzaţiile făcute de acesta au fost deja verificate de Corpul de control al primarului.

„Aceste probleme au fost analizate de Consiliul Local Timişoara, care a dezbătut în urmă cu două săptămani situaţia Colterm, în urma unui control efectuat de Corpul de control al primarului. Problema noastră cea mai importantă este legată de partea financiară, care nu este foarte bună. (…) Nu au fost niciodată doar două posturi de directori ocupate, nu aveau cum să fie. Am avut cinci posturi, bineînţeles, toate ocupate, iar acum sunt patru, deci cu unul mai puţin. Suntem o societate importantă pentru oraş, una dintre cele mai mari din subordinea Consiliului Local Timişoara”, a spus Petrică Pampu, directorul general Colterm.
El a mai precizat că va transmite un comunicat de presă în următoarele ore în care va răspunde punctual acuzaţiilor făcute de Ghenea.

UPDATE: Directorul Colterm, Petrică Pampu, a transmis un comunicat de presă ca răspuns la acuzațiile aduse de Victor Ghenea. Pampu a explicat că toate problemele cuprinse în scrisoarea deschisă a lui Ghenea au fost prezentate conducerii Primăriei Timișoara în această vară. De aceea, în perioada august – septembrie, la nivelul societății s-a realizat un control al Corpului de Control al Primarului Municipiului Timișoara. Deficienţele, situația economică actuală și măsurile ce se impun pentru redresarea societății au fost aduse la cunoștința consilierilor municipali, în luna septembrie.

„In ceea ce privește situația economică grea a societății de termoficare timișorene, putem preciza ca S.C. Colterm S.A. nu este un caz singular la nivel național. De mai bine de doi ani, sistemul de termoficare centralizat din Romania se confruntă cu mari probleme datorate, în special, lipsei sprijinului guvernamental. Singurul sprijin pe care îl primesc societățile de profil din țară este cel de la nivel local, S.C. Colterm S.A. nefăcand excepție”, se arată în comunicat.

Pampu a mai adăugat că drepturile salariale aferente 2008 nu au fost caștigate în instanță. In acest moment procesul este amanat pentru că se dorește rezolvarea conflictului de muncă pe cale amiabilă. Conducerea Colterm mai susţine a ajuns la o înțelegere cu membrii celorlalte două sindicate implicate în proces, sindicate ce reprezintă peste jumătate din numărul total de salariați. Directorul Colterm a mai declarat că singurul lider de sindicat care se opune acestei înțelegeri este Victor Ghenea, care dorește “să mențină artificial un conflict de muncă”.

„Nu în ultimul rand, nu putem să nu ne întrebăm cat este de moral ca un lider de sindicat, care acuză că în cadrul societății au avut loc angajări pe criterii politice, să participe la conferința de presă a unui partid politic?”, a încheiat Petrică Pampu.


ghenea colterm
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1226 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006298 (s)